Tokió 2020: Érdi Mária a mindennapi kihívásokat szereti – meg nyerni!

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2021.07.07. 11:53
null
A munkát elvégeztee a 23 éves vitorlázó, reméli, learathatja a gyümölcsét is (Fotó: Tumbász Hédi)
Nem izgul a semmiségeken, mindig a mának örül, és annak, hogy remélhetőleg eljön a holnap. Érdi Mária remek formában várja a tokiói olimpiát, amelynek helyszíne a két évvel ezelőtti tapasztalatok szerint fekszik neki.

Az utóbbi idők eredményei azt mutatják, hogy remek formában van – egyetért?

ÉRDI MÁRIA
Született: 1998. február 18., Budapest

Klubja: Balatonfüredi Yacht Club
Edzője:
Sara Winther

Legjobb eredményei:     4x magyar bajnok
(2013, 2014, 2015, 2019), U21-es világbajnok
(2017), 4x ifjúsági világbajnok (2013–2016)
Egyéni díjai: 8x az Év magyar női vitorlázója
(2013–2020)

– Szerencsére igen – felelte mosolyogva Érdi Mária, aki vitorlázóként a Laser Radial osztályban készül a tokiói olimpiára. – Jól mennek a dolgaim, három hete volt az utolsó előtti versenyünk, egy világkupa, amelyen második lettem. Ezután még beiktattam egy ang-liai edzőtábort, mivel egy brit lánnyal már régóta edzőpartnerek vagyunk, nagyon jó vitorlázó, jó minőségű edzéseken vagyunk túl. Most kicsit hazajöttem, tizenkettedikén pedig repülök Japánba.

Ez szinte kézzelfogható közelség. Milyen érzés?

– Izgalmas. Régen vitorláztunk legutóbb az olimpiai helyszínen, van már két éve is – biztató, hogy akkor jó volt a sebességem, úgyhogy izgatottan várom, visszajönnek-e ugyanazok az érzések. Remélem, minden flottul megy és jó futamaink lesznek, amelyeken napról napra ki tudom hozni magamból a maximumot.

SZAKSZEMMEL
A riválisokkal ellentétben rajta nincs nyomás. Viszonylag későn kezdte a vitorlázást, és amellett, hogy kiemelkedő tehetség, az is nagyon hamar kiderült róla, hogy kitartó és elképesztően motivált. Nincs rajta akkora nyomás, mint két legnagyobb ellenfelén, ugyanakkor mindenki tudja – az ellenfelek és ő maga is –, hogy ha a legjobbját nyújtja, le tudja győzni az olimpiai bajnokot és a világbajnokot is! A legfontosabb ebben az esetben is, hogy ne másokra, hanem csak saját magára figyeljen, hiszen a sebessége nagyon jó, ami az olimpiai vitorláshelyszínen kulcsfontosságú lesz.

Mi jellemzi az olimpiai helyszínt?

– Amikor ott voltunk, stabil szél fújt, amelyben kijöttek a sebességkülönbségek – ez nekem kedvezett. Ráadásul azóta a rajtjaim sokat fejlődtek, javultam hátszélben is, aminek remélhetőleg meglesz a gyümölcse az olimpián.

Tavaly év elején megsérült. Jól jött az egyéves halasztás?

No igen, ha tavaly mégis megrendezik az olimpiát, nekem nem jött volna jól, mostanra viszont teljesen rendben vagyok, fejlődtem is – remélem, ebből hasznot tudok húzni.

Mit szeret a legjobban a vitorlázásban?

Nyerni! Ez nem is kérdés. Tudom, ez csak akkor lehetséges, ha megfelelően alázatos vagyok, keményen dolgozom az utolsó pillanatig, és amikor kell, kihozok magamból mindent, ami bennem van. A mindennapi kihívást is szeretem a vitorlázásban, hogy kényszeríteni kell magad arra, hogy higgadt maradj, és a nehéz helyzetekből is felállj.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)
A LEGNAGYOBB ELLENFELEK

Minimum öt vitorlázó esélyes az aranyéremre a Laser Radial osztályban, és potenciálisan tízen érhetnek oda a dobogóra – köztük van Érdi Mária is. A legfrissebb világranglistán a belga Emma Plasschaert áll az élen, de a magyar vitorlázó szerint a holland Marit Bouwmeester (ő az olimpiai bajnoki címvédő) és a dán Anne-Marie Rindom (az utóbbi idők összes nagyobb versenyét ő nyerte meg) még nála is jobb formában van. Hogy kettejük közül ki az esélyesebb, nehéz lenne megmondani, hiszen tavaly október óta nem versenyeztek együtt. Ami Érdit illeti, a hollandot legutóbb legyőzte a világkupán (a magyar lány a második helyen végzett), míg a dánnal legutóbb áprilisban versenyzett, akkor vereséget szenvedett. S hogy mi a két legfőbb esélyes előnye? Jól rajtolnak, jó a sebességük, bíznak a döntéseikben, ez a magabiztosság emeli őket a többiek fölé. Mindketten a harmadik olimpiájukra készülnek.

Előny vagy hátrány, hogy az olimpián minden nemzetből csak egy versenyző állhat rajthoz ebben a hajóosztályban?

– Nálunk nincs olyan nemzet, amelynél két annyira jó ember van, hogy mindkettő mindenképp megverne. Az olimpián mindenki ott lesz, aki számít, igazából az erős középmezőnyből hiányzik majd négy-öt ember, de remélem, nekem rájuk amúgy sem kellene figyelnem.

Miben más egy olimpia, mint az összes többi verseny?

– Sokkal több szabály van a parton, és a versenyzők is teljesen máshogy állnak hozzá, mint teszem azt, egy világbajnoksághoz, hiszen olimpiát csak négyévente rendeznek. A szabályokat is sokkal szigorúbban veszik, fel kell készülnünk arra, hogy mivel hatalmas a tét, minden kétséges szituáció miatt óvni fognak, úgyhogy nem feltétlenül a vízen elért eredmény lesz a mérvadó. Ám egyvalamiben teljesen biztos vagyok: mindezek ellenére a végén a legjobb vitorlázó nyer.

Mi jelenti a legnagyobb feladatot?

– Hogy fejben mindig ott legyek a topon, hogy tiszta pályán tudjak versenyezni. Nem szabad görcsölni akkor sem, ha épp rosszul állnak a csillagok, meg kell tenni minden kis lépést, ami az előrejutáshoz kell, minden pillanatban csak az éppen előtted álló feladatra koncentrálni. És a legnehezebb, hogy ha rossz döntést hozol és valami rosszul sül el, akkor azon a lehető leggyorsabban felülemelkedni, ellenkező esetben rossz döntések sorozatába torkollhat az egész.

 

MAJTHÉNYI SZABOLCS, 13-SZOROS REPÜLŐHOLLANDI-VILÁGBAJNOK

Érdi Mári az utóbbi években tökéletesen felvette a nemzetközi élmezőny ritmusát, a topversenyzők közé tartozik. Az olimpiai helyszín kedvez neki, mivel abban az időszakban, amikor a játékokat rendezik, Japánban általában friss szél fúj, amiben ő nagyon gyors. Jó a fizikuma és az egyik legjobb hajóvezető az egész mezőnyben, úgyhogy ha nem hátráltatja sérülés, ezen a pályán ilyen szélviszonyok között jó eredményt tud elérni. Már csak azért is, mert az utóbbi időben a világkupafutamokon odaért a legjobb három közé, és az olimpián nagyjából ugyanaz a mezőny versenyez, mint a világkupákon. Mári képes az éremért harcolni, hogy megszerzi-e, az a pillanatnyi formáján múlik, és azon, hogy mentálisan mennyire tud ráhangolódni a versenyre, hogy mennyire tud lazán vitorlázni. Bízzunk abban, nem kell majd gyenge, forgolódó szélben vitorláznia a mezőnynek, mert abban neki kisebb az önbizalma, de szerintem abban is tud megfelelően gyors lenni, csak el kell hinnie.

El tudja veszíteni a lendületét egy ilyen helyzettől?

– Ha túl sokáig izgulok, igen. De nagyon sokat gyakoroltam azt is, hogy ez ne történhessen meg.

– A felkészülést nem hátráltatta a világjárvány? Elvégezte a munkát, amit el kellett?

– Elégedett vagyok a munkával, amit a télen és az elmúlt hónapokban elvégeztünk, minden célt, amit tavaly ősszel kitűztünk magunk elé, teljesítettünk, ám hogy ez megmutatkozik-e majd az olimpián is, az a körülményektől is függ.

Milyen örök érvényű tanáccsal küldi csatába az edzője a versenyeken?

– Hogy mindig csak arra a célra koncentráljak, ami előttem van, ne nézzem globálisan a versenyt. Megeshet, hogy lesz nap, amelyen a legjobb tízbe sem fogok bekerülni, de azt is kezelni kell.

A célja a legjobb öt közé kerülés?

– Nem tudom... Lehet, hogy a végén egy ötödik hellyel csalódott leszek, mert ha összerakok egy jó hetet, akkor simán meglehet egy érem.

Ezért szerencsés, hogy van lehetőség a javításra, hiszen több napig küzdenek egymással.

– Igen, én is mindig azt mondom, nem kell minden futamot megnyerni. Persze az se lenne nagyon nagy baj... Komolyra fordítva a szót, a lényeg, hogy ha becsúszik egy-egy hiba, a következő napon ugyanúgy bíznod kell magadban, a döntéseid helyességében. Ha ez sikerül, ha érzelmileg egyben tudod tartani magad, nem lehet baj. Én így próbálom élni az életemet is, nem izgulok fölöslegesen a semmiségeken, örülök, hogy van a mai nap és utána remélhetőleg eljön a holnap és a holnapután. Ezt az állapotot szeretném fenntartani az olimpián is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik