NEDELYKOV TAMÁS (Tokió) 2021.07.24 10:04 Frissítve: 2021.07.24 13:42

Tokió 2020: vigaszágon éremért küzdhet a tekvandós Salim Omar

Vereséggel kezdte meg szereplését Salim Omar a tokiói olimpián, a tekvandósok 58 kg-os súlycsoportjában. A magyar versenyző 26:13-ra kapott ki az olasz Vito Dell'Aquilától, aki viszont bejutott a döntőbe, így Salim a vigaszágon folytathatja a küzdelmeket.

 

Salim Omar személyében 21 év után szerepelt újra magyar tekvandós az olimpián. Mivel alig egy éve csatlakozott a felnőttmezőnyhöz, a kiemelés alapján a világranglistán második olasz Vito Dell'Aquila várt rá a nyolcaddöntőben, ellenfele egy kategóriával lejjebb világ- és Európa-bajnoki bronzérmesnek vallhatta magát.

Az olasz egyből ráment Salimra, és két testre mért rúgással hamar négypontos előnybe került. A magyar ettől láthatóan megzavarodott, Dell'Aquila a fejét is eltalálta kétszer, és az első menet után 11:0-ra vezetett.

Salimnak sikerült rendeznie a gondolatait az egyperces szünetben, a második felvonás végére négy pontra zárkózott, ám az olasz a záró szakaszban taktikusan küzdött. Míg magyar ellenfelének mennie kellett előre, addig jól kihasználta a kínálkozó lehetőségeket, és újra kapott pont nélkül hozott le egy szakaszt, és 26:13-ra nyert.

Miután az elején gyorsan hátrányba kerültem, elvesztettem a nyugalmamat, amit a tapasztalatlanság számlájára írok” – mondta az interjúzónában a még mindig jól láthatóan csalódott Salim Omar.

Beszéltem apával a második menet előtt, hasznos tanácsokkal látott el, így vissza tudtam jönni. A harmadik menetben sem volt más választásom, mennem kellett előre, emiatt kicsit kinyíltam, ezt az olasz ellenfelem jól kihasználta. Ha sikerül eljutnia a döntőig, készen fogok állni a további küzdelemre” – utalt arra, hogy a vereségének köszönhetően csak a vigaszágban bízhat.

Újságírói kérdésre hozzátette, inkább motiválja, és nyomásként nem hat rá, hogy édesapja dán színekben olimpiai bajnok volt, míg nagybátyja, Salim József, 2000-es, sydney-i játékokon volt ötödik.

Máskor nem szokta a meccsek elején így elveszíteni a koncentrációját – vette át a szót az edző édesapa Salim Gergely. – Általában az olaszok nem szoktak ennyire előrejönni, Omar nem figyelt rá az elején. Az volt a legfontosabb ezután, hogy mentálisan visszahozzuk a küzdelembe. Kicsit sikerült is, de az olasznak az utolsó menetben már csak várnia kellett a kínálkozó alkalmakat, mert ekkor a fiamnak már muszáj volt előremennie. Előfordul, hogy valakinek még előnyt is jelent, hogy fiatal és nincs rajta akkor a nyomás, most azonban jól jött volna, ha Omar tapasztaltabb.”

Ahhoz, hogy Salim folytathassa a versenyt, az kellett, hogy Dell'Aquila még két meccset nyerve finalista legyen, ami az erőviszonyok alapján teljes mértékben reálisnak tűnt. És így is történt, az olasz előbb a thaifölfi Ramnarong Szavekviharit, majd az elődöntőben az argentin Lucas Lautaro Guzmant is felülmúlta, ezzel a magyar tekvandós folytathatta a versenyzést.

TOKIÓ 2020
TÉKVANDÓ, FÉRFI 58 KG
1. FORDULÓ

Salim Omar–Vito Dell'Aquila (olasz) 13:26

 

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.