Tokió 2020: afrikai férfi pingpongos a nyolc között, japán pedig egy sem!

Vágólapra másolva!
2021.07.27. 16:05
null
Az egyiptomi Omar Assar (szemben) a férfi egyes meglepetésembere (Fotó: AFP)
Azok után, hogy a férfi egyes nyolcaddöntőjében óriási meglepetésre kiesett a japánok csodatinije, Harimoto Tomokazu, a hazaiak másik játékosa, Niva Koki sem jutott be a legjobb nyolc közé, miközben az egyiptomi Omar Asszar személyében afrikai asztaliteniszező játszhat negyeddöntőt.

Az asztaliteniszezők királyszámában, azaz férfi egyesben egészen biztosan elmarad a nagyon várt kínai–japán párharc, miután óriási meglepetésre a házigazdák mindkét indulója kiesett a nyolcaddöntőben. A japán pingpongozók fekete délutánján előbb a csodatini, a 18 esztendős Harimoto Tomokazu kapott ki 4:3 a szlovén Darko Jorgictól, nem sokkal később pedig Niva Koki is vereséget szenvedett a német Dimitrij Ovtcharovtól. A két vereség közül utóbbi jobban védhető, hiszen Jorgiccsal ellentétben Ovtcharov nemzetközi szinten is elismert klasszis, a japánok számára elsősorban a 4:1-es végeredmény lehet fájó, mert nem nagyon lehetnek hozzászokva az ilyen arányú, ráadásul mindössze 36 perc alatt elszenvedett vereséghez.

És a szenzációknak ezzel még nem volt vége, ugyanis megtörtént az, amire józan ésszel még néhány évvel ezelőtt sem gondolt senki: az egyiptomi Omar Asszar személyében afrikai férfijátékos jutott be az olimpia negyeddöntőjébe. A világranglistán 43. helyen álló Asszar ráadásul nem ingyen kapta mindezt, hiszen előbb a svédek egyéni vb-ezüstérmesét, Mattias Falckot, majd a tajvaniak párosban világbajnok és egyesben is a közvetlen világelithez tartozó Csüan Csin-jüant győzte le 4:3-ra.

Kétség sem férhet hozzá, ez legalább akkora, sőt talán még nagyobb szenzáció, mint Harimoto kiesése, vagy hogy a nyolc közé egyetlen japán férfijátékos sem tudta beverekedni magát. Nagy kérdés, hasonló lesz-e a folytatás, bár ez már tényleg a sci-fi-kategória lenne, Asszar ellenfele ugyanis a negyeddöntőben a címvédő, nem mellesleg háromszoros olimpiai és tizenkétszeres világbajnok kínai kínai Ma Lung lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik