Tokió 2020: a francia férfi kézisek legyőzték a címvédőt, olimpiai bajnokok

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.08.07. 15:39
null
Franciaország nyerte a férfi kézitornát (Fotó: AFP)
Franciaország 25–23-ra legyőzte a címvédő Dániát a tokiói olimpia férfi kézilabdatornájának fináléjában, megszerezve ezzel az aranyérmet.

Dánia úgy vágott neki a döntőnek, hogy a tornán csak egy meccset vesztett el, a svédek ellenit a csoportkörben. A franciák is hasonlóan álltak: mindössze az utolsó, norvégok elleni csoportmeccsüket bukták el. Kvartettjét követően a dánok a norvégokat és a spanyolokat, míg Franciaország Bahreint és az egyiptomiakat búcsúztatta.

A finálé párosítása ráadásul különösen pikáns volt, hiszen öt évvel ezelőtt, a 2016-os riói olimpián is ez a két csapat játszotta a torna utolsó meccsét. Akkor a dánok nyertek, ahogy a 2021-es világbajnokságon is ők szereztek aranyat, így a meccs előtt esélyesebbnek számítottak.

Bátran is kezdtek a dánok, s az első hét perc után 4–3-ra vezettek, majd átvették az irányítást a franciák. Támadóoldalon Nedim Remili vezetésével meneteltek utóbbiak, míg a túloldalon rengeteget hibázott Dánia, és nem tudta tartani a lépést a gólgyártásban.

A szünetben 14–10-re vezetett Franciaország, s a folytatásban is úgy tűnt, magabiztosan tartja előnyét – a dánok ráadásul folyamatosan hibáztak elöl, a második játékrész elején már nyolc eladott labdánál jártak.

Ekkor Mathias Gidsel és Mikkel Hansen vezetésével mégis visszajött a meccsbe Dánia, és bár egyenlíteni nem tudott, többször is egygólosra csökkentette hátrányát. Öt perccel a vége előtt kulcspont volt, amikor Hansen hétméterest hibázott, így jöhettek a franciák, de nem dobtak gólt a támadásból.

Franciaország végül nem bukta el előnyét, 24–23-nál az utolsó másodpercekben remekül védekezett, majd egy üres kapus gólt is dobva 25–23-re nyert a címvédő dánok ellen, ezzel olimpiai bajnok lett.

A franciák szövetségi kapitánya, Guillaume Gille a harmadik a történelemben, aki játékosként és edzőként is olimpiai bajnoki címet nyert.


TOKIÓ 2020
KÉZILABDA, FÉRFIAK
DÖNTŐ
Franciaország
–Dánia 25–23 (14–10)
BRONZMÉRKŐZÉS

Egyiptom–Spanyolország 31–33 (16–19)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik