VINCZE SZABOLCS (Tokió)
VINCZE SZABOLCS (Tokió)
2021.09.05 16:31 Frissítve: 2021.09.06 17:41

Szabó László: Sosem volt még ilyen erős a magyar parasport

A záróünnepséggel véget ért a XVI. Paralimpiai Játékok, elaludt a láng, a magyar bizottság elnöke szerint a Tokióban remekül szereplő magyar küldöttség a magyar parasport aranycsapatának tekinthető.

Szabó László (jobbra): Versenyzőink mindent megtettek (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Rég volt ennyire sikeres a magyar csapat a paralimpián – eddig egyetlenegyszer, az 1984-es játékokon szerzett több érmet, mint most, Tokióban. Hazánk hét arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal zárt, azaz összesen 16 érmet szerzett, nagyjából annyit, mint amennyit Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke jósolt.

Tokió 451.2 méter magasról – PARALIMPIAI NAPLÓ

Az utolsó tokiói napunkat igyekeztünk kihasználni az esti záróünnepség előtt, így megnéztük az Aszakusza-negyedben található Szenszódzsi-szentélyt, a főváros legősibb buddhista templomát, és az ahhoz vezető híres vásárlóutcát, a Nakamisze-dórit. Mivel innen mintegy húszpercnyi sétára volt, elgyalogoltunk a 634 méter magas Tokyo Skytree adótoronyhoz, Japán legmagasabb épületéhez, amelyben lift viszi fel a látogatókat 451.2 méter magasra. Megéri kifizetni a mintegy tízezer forintos belépőt, mert a város egészen új arca tárul az ember szeme elé, szembesül Tokió valódi méreteivel.


Azzal, hogy madártávlatból sem látni a város határait, a húszemeletes toronyházak valójában alacsonynak számítanak a belváros felhőkarcolói mellett, milyen elképesztő távolságok vannak a város különböző részei között, és hogyan is néz ki az a metropolisz a felhők magasságából, amelyet taxival már keresztül-kasul bejárt. Eszembe jutott, hogy néha mosolyogtunk a sofőrökön, mert nem mindig tudták elsőre az útvonalat, ezúton kérek bocsánatot tőlük!

„Sportvezetőként kockázatos egy világverseny előtt számokat mondani, mert utána szembe kell nézni a tényekkel – mondta Szabó László, hozzátéve, hogy nemcsak bízott a magyar sportolókban, de pontosan tudta, mire képesek. – A versenyzőink mindent megtettek, mindent kihoztak magukból, ami bennük volt, tisztességesen és odaadóan csinálták végig ezt a két hetet is. Ahogy kértük tőlük, és ahogy maguktól is elvárták – ez benne a legszebb.”

Ami ezúttal különösen kiemelkedő a magyar csapat teljesítményében, az az aranyérmek száma, hiszen például öt évvel ezelőtt Rióban csak egy aranyat szerzett a magyar csapat, az S9-es kategóriában versenyző Tóth Tamás a százméteres hátúszásban nem talált legyőzőre. De ha visszamegyünk az időben, Londonban kettő, Pekingben és Athénban is egy-egy arany volt a mérlegünk, Tokióban azonban a vívó Veres Amarillának, az asztaliteniszező Pálos Péternek, az úszó Illés Fanninak, Konkoly Zsófiának és Pap Biankának, a távolugró Ekler Lucának valamint a kajak-kenus Kiss Péter Pálnak köszönhetően hét magyar sportolónak játszották el a Himnuszt.

Szabó szerint ráadásul lehetett volna jobb is a végső mérleg, mert több, az éremről lemaradó sportolónk is pontszerző helyen végzett, és úgy látja, a paralimpia összes versenyén „több labda pattant a kapufáról kifelé, mint befelé”.

Szerinte az ilyen látványos előrelépéshez elsősorban olyan tehetséges, motivált és ambiciózus sportolókra van szükség, akik a legjobbak akarnak lenni a versenyszámukban, és ha ez adott, kell egy stabil anyagi és sportszakmai háttér – utóbbi az edzőkben, klubokban, szövetségekben, edzőpályákban és edzőtáborokban mérhető. De a sikerhez nemcsak ennek a két résznek kell összeállnia, hanem szükséges egy támogató légkör is ahhoz, hogy a sportolók valóban ki tudják hozni magukból a legjobbat.

„A magyar parasport történetében először ez most összeállt. Vannak motivált versenyzőink, adott a jó sportszakmai háttér, és az egész mögött van egy nagy nemzeti közösségi segítség – fogalmazott az MPB elnöke, aki szerint a mostani sikereben az is szerepet játszhat, hogy a világverseny megrendezése egy évet csúszott. – Nem vagyok biztos benne, hogy egy évvel ezelőtt ugyanilyen eredményeket értünk volna el. Sok versenyzőnk felnőtt, sikerült belőlük csapatot kovácsolni, ezek a fiúk és lányok sportágtól, életkortól, fogyatékossági formától függetlenül szeretik egymást. A magyar parasport soha ilyen erős nem volt, mint 2021 szeptemberében, ez a csapat, amelyik itt volt Tokióban, a magyar parasport aranycsapata. Egy olyan együttes, amilyen sohasem volt még.”

Szabó László hozzátette, fiatalítani kell a paralimpiai csapatunk átlagéletkorán, a 38 tagú tokiói küldöttség mintegy két évvel idősebb volt a rióinál, bár ezt ellensúlyozza, hogy több fiatal magyar versenyzőnk szerzett érmet a japán fővárosban, olyanok, akik előtt még hosszú évek lehetnek a legmagasabb szinten, és három év múlva, Párizsba is éremesélyesként utaznak majd.

Tokió búcsúzik, felkészül Párizs

Utoljára, még egyszer összegyűlt a paralimpiai család a tokiói Olimpiai Stadionban, hogy hivatalosan is lezárja a XVI. Paralimpiai Játékokat, elbúcsúzzon a várostól és átadja a stafétát Párizsnak, a 2024-es olimpia és paralimpia rendezőjének. A kétórás záróünnepségen minden résztvevő országot egy sportoló képviselt az ünnepélyes bevonulásnál, a magyar zászlóval a paralimpiai bajnok távolugró Ekler Luca vonult és állt be a nagy nemzetközi sorfalba. Azok a sportolók, edzők, sportvezetők, akik még Tokióban marad(hat)tak, mintegy kétezren, a stadion közepén foglaltak helyet és nézték végig a tűzijátékkal és zenés előadásokkal tarkított, kifejezetten jó hangulatú és színes műsort, majd azt, ahogyan Louis Armstrong What a Wonderful World című számára elaludt a paralimpiai láng, hogy csak három év múlva lobbanjon fel újra.

Újra kialudt a láng Tokióban (Fotó: MTI)
ÉREMTÁBLÁZAT (arany, ezüst, bronz, összes érem)
  1. Kína 96, 60, 51, 207
  2. Nagy-Britannia 41, 38, 45, 124
  3. Egyesült Államok 37, 36, 31, 104
  4. Orosz csapat 36, 33, 49, 118
  5. Hollandia 25, 17, 17, 59
  6. Ukrajna 24, 47, 27, 98
  7. Brazília 22, 20, 30, 72
  8. Ausztrália 21, 29, 30, 80
  9. Olaszország 14, 29, 26, 69
10. Azerbajdzsán 14, 1, 4, 19
   …
18.  Magyarország 7, 5, 4, 16

     A TOKIÓI PARALIMPIA MAGYAR ÉRMESEI
 Aranyérem: Veres Amarilla (kerekesszékes vívás, női párbajtőr egyéni, A-kategória), Pálos Péter (asztalitenisz, egyéni, S11), Illés Fanni (úszás, 100 m mell, S4), Ekler Luca (atlétika, távolugrás, T38), Konkoly Zsófia (úszás, 100 m pillangó, S9), Pap Bianka (úszás, 100 m hát, S10), Kiss Péter Pál (kajak-kenu, KL1 200 m). Ezüstérem: Konkoly Zsófia (úszás, 400 m gyors és 200 m vegyes, S9), Osváth Richárd (kerekesszékes vívás, tőr egyéni, A-kategória), Pap Bianka (400 m gyors és 200 m vegyes, S10). Bronzérem: Szvitacs Alexa (asztalitenisz, egyéni, S9), Kerekesszékes vívás, női tőrcsapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Dani Gyöngyi), Dávid Krisztina (sportlövészet, légpisztoly, P2), Varga Katalin (kajak-kenu, KL2 200 m)

 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.