Őrült hullámvasutazás után kapott ki a magyar válogatott Norvégiától

Vágólapra másolva!
2021.08.04. 07:43
Fantasztikusan kezdte a Norvégia elleni negyeddöntőt a magyar női kézilabda-válogatott a tokiói olimpián, ám a szünetre már az északiaknál volt az előny. A mieink a második félidőben fordítani tudtak, ám az előnyt ismét nem sikerült megtartani: a magyar válogatott 26–22-re kikapott, így a hetedik helyen fejezi be az ötkarikás játékokat.
Háfráék számára véget ért az olimpia (Fotó: Mirkó István)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Háfráék számára véget ért az olimpia (Fotó: Mirkó István) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

TOKIÓ 2020
KÉZILABDA
, NŐK
NEGYEDDÖNTŐ
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 26–22
(12–10)
Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák) NORVÉGIA: Silje Solberg – N. Mörk 3 (1), Skogrand 1, BRATTSET 7, Frafjord, V. Kristiansen 2, Herrem 2
Csere:
KATRINE LUNDE (kapus), S. Oftedal 3, REISTAD 4, JACOBSEN 3, Tomac, Sanna Solberg 1
Szövetségi kapitány:
Thorir Hergeirsson
MAGYARORSZÁG:
Bíró B. – Lukács V. 3, Klujber 1, TOMORI 4, Kisfaludy, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 5 (1), Márton G.
Csere:
Szikora (kapus), Kiss N., Vámos P. 2, Háfra N. 1, Helembai F., Schatzl Nadine 2, BORDÁS 4
Szövetségi kapitány:
Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 9. p.: 3–6. 19. p.: 10–6. 32. p.: 12–12. 40. p.: 15–16. 45. p.: 20–19. 50. p.: 20–21. 57. p.: 25–21
Kiállítások:
0, ill. 4 perc
Hétméteresek:
2/1, ill. 2/1

ÖSSZEFOGLALÓ

A Jojogi-arénába tartva azon gondolkodtunk, vajon mivel foghatjuk meg az eddig hibátlan, topfavorit norvégokat, és arra jutottunk, akkor lehet esélyünk, ha sikerül elrontanunk a skandinávok játékát, míg a mieink felszabadultan, a saját legjobbjukhoz közel teljesítenek.

Thorír Hergeirsson újra számíthatott a Győr klasszis beállójára, Kari Brattsetre és a vállsérüléssel bajlódó Henny Reistadra, előbbi mindjárt a kezdőben is ott volt.

A mieinknél Tomori Zsuzsanna kezdett irányítóban, és a rövid oldalon Klujber Katrint cseréltük Kiss Nikolettre. Fontos volt, hogy minél hamarabb felálljunk védekezéshez, mert a norvégok rendre gyorsan ránk hozták a labdát.

Oftedalék feltűnően sokat hibáztak az elején, egyedül Brattset beállós góljaira tudtak építeni, aki viszont bekezdett, ezzel tudtak tapadni ránk. Kisfaludy Anett szintén jól mozgott el a falban, így tartottuk az elején megszerzett két-három gólos fórt.

Miután távolról többször pontatlanul vagy csak faultos helyzetekből tudtunk lőni, és technikai hibákat is elkövettünk, a norvégoknak sikerült fordítani. Stine Oftedal megtalálta a réseket a védelmünkben, és Silje Solberg szintén elkapta a fonalat, míg a mieink kapufákkal is rombolták az önbizalmukat. Reistad is megérkezett, nálunk pedig Bíró Blankát Szikora Melinda váltotta a kapuban.

Vámos Petra mínusz négynél egy tízperces gólcsendet tört meg, ám a játék képe ezután sem változott. A norvégok könnyebben szerezték a góljaikat, és erőszakosabban, több kilépéssel védekeztek, ezért nekünk nagyon meg kellett küzdenünk minden találatért

A félidő előtt aztán újra visszaestek a norvégok, Tomori vezérletével mínusz egyre zárkóztunk fel. Sajnálhattuk az utolsó támadást, ahol Lukács Viktória ziccert hibázott, a túloldalon viszont Marit Jacobsen még pont be tudta lőni a labdát a szélről (12–10). Az első játékész alapján ezen a napon nem tűnt megoldhatatlan feladatnak a skandináv csapat megfricskázása, főleg ha jobban tudtunk volna élni a tíz eladott labdájukkal.

Többször jól akasztottuk meg a norvég akciókat, és Bordás Réka találataival villámgyorsan kiegyenlítettünk. Főleg ha még Háfra Noémi is bátrabban elvállalja a lövéseket. Az mindenesetre biztató volt, hogy sorozatban jöttek a blokkok és a labdaszerzések hátul, mindegyikkel talpra ugrasztva a magyar kispadot.

Lélektanilag sokat ért, hogy második kísérletre már a vezetést is sikerült visszavennünk. Bordás hatalmasat játszott, sorra szórta a gólokat beállóból, 18–16-os előnyünknél Hergeirsson kénytelen volt másodszor is időt kérni.

A magyar küldöttségből egész hangos magyar tábor is összeverődött, többször zengett a „Hajrá, magyarok!”. A norvégok a veterán Katrine Lundét is bevetették az utolsó negyedórára, aki egyből ziccert védett és Vámos is hibázott hetesből vele szemben. Az ellenfél ezt kihasználva fordított; fontos volt, hogy Szöllősi-Zácsik Szandra felavassa Lundét.

Döntőnek bizonyult, hogy nálunk nem tudtak annyit hozzátenni a kapusok, és támadásban is elfogyott az átütőerő a meccs finisére, a norvégok szélsőgólokkal vették vissza a vezetést. Az utolsó öt percben már néggyel mentek, és innen nem volt visszaút.

Véget ért az olimpia női kéziseink számára (Fotó: Mirkó István)
Véget ért az olimpia női kéziseink számára (Fotó: Mirkó István)

A mérkőzés képe alapján sajnálhatjuk a hajrát, mert ezen a napon foghatóak lettek volna a norvégok, de már arra is kevesen számítottak, hogy ennyire meg tudjuk szorítani a torna nagy esélyesét, amelyre az Orosz csapat vár az elődöntőben.

A magyar válogatott Dél-Korea vereségével a hetedik helyen fejezte be az ötkarikás játékokat.

PERCRŐL PERCRE

60. perc: A magyar válogatott néggyel kikapott, ezzel nem jutott tovább.

60. perc: Lukács még beviszi, de nem talál kaput, vége.

59. perc: Most a norvégoknál passzív. Brattset bejátszást kap, lő, Bíró véd, de bepattan róla a labda... 26–22.

58. perc: Lukács a jobb szélről csökkenti a különbséget, 25–22.

57. perc: Háfra lövését meg Lunde védi... Hétből ötöt kivédett a veterán. Mörk meg kilencről belövi. Három perc és négy közte... 25–21.

56. perc: Szöllősi-Zácsik lövését is védi Lunde. Oftedal betörése után Bíró ugyan véd, de a bírók hetest adnak. Ha ez most bemegy... BÍRÓ KIVÉDI!!! Mörk hetesét bal lábbal kivédte!

55. perc:Tomori tette le a jobb sarokba Schatzlnak, Lunde a kapufára védte a lövést... Reistad meg kőkeményen átlövi a magyar falat, három oda, 24–21.

54. perc: Magyar időkérés.

54. perc: Végül Sanna Solberg a szélről talál be... 23–21.

53. perc: Jó a védekezésünk, nem tudják megbontani a falat a norvégok.

52. perc: Passzívnál járva két passzunk marad, Háfra méterekkel fölé lő. Kár.

51. perc: Reistad egyenlít egy jó pattint lövéssel, 21 egál. Háfra meg eladja... Ami után Jacobsen a bal szélről eredményes, 22–21.

50. perc: Schatzl! 20–21! Valahogy összeszedi a bejátszást a szélről felfutva, és belövi Lunde mellett!

49. perc: Szöllősi-Zácsik belövi, 20–20! Tomac először a pályán, el is adja rögvest, köszönjük.

48. perc: Reistad lő zúgó kapufát és Bordás szerzi meg a labdát.Aztán kiharcol egy hetest Háfra újabb jó bejátszása után.

47. perc: Szöllősi-Zácsik lökete a kapufáról a felezőig visszapattan, de Vámos összegyűjti.Egyenlíteni nem sikerül, Lunde véd megint.

46. perc: Ők bezzeg belövik a szélről... Jacobsen vágta be Riestad lepasszát, 20–19.

45. perc: Üres kapuval támadunk Lukács a szélről Lundéba lő...

44. perc: Háfra rángatta Brattsetet, ez is hetes, ráadásul két perc. Mörk nem hibázza el, 19–19.

44. perc: Vámos... Szöllősi-Zácsik harcolta ki a meccs első hetesét, de Vámos mellé lőtte...

43. perc: Vámos!!! Meghúzza a váratlant középről, nagy lövés, nagy gól,de Oftedal gyorsan válaszol, 18–19.

42. perc: Jó bejátszás Brattsetnek, nem is hibázza el, 17–18.

42. perc: Norvég időkérés.

42. perc: Jó védekezés után támadhatunk a plusz kettőért! Bordást találja meg ismét a labda és beállóból most sem ront, 16–18!

41. perc: Reistad előzi meg Háfrát, egyenlít,Szöllősi-Zácsik jó bejátszása után megint Bordás eredményes, 16–17.

40. perc:Háfra! Blokkolt lövése után gyorsan kapcsol, összeszedi a lepattanót és be is vágja, egál, 15–15. Schatzl labdaszerzése után nem rontja el a lerohanást, újra vezetünk! 15–16.

39. perc: Bordás kap megint jó labdát beállóban, de kapufát lő. Oftedal betör, belövi, de közben ellépi, nincs gól, majd a 15–14.

38. perc: Nem jó a lejátszás Schatzlnak a szélre, kár. Főleg, mert Herremhez eljut a balon, át is ejti Szikorát, 15–14.

37. perc: Zavartak a norvégok. Mörk hátba lövi Herremet, majd Kristiansen lő mellé. A vezetésért támadunk!

36. perc: Tomori jól nyúl bele a bejátszásba, miénk a labda! Megint jól működik a Háfra-Bordás kombó, 14–14!

35. perc: Háfra bejátszása Bordásnak, ott is a gól! 14–13.

34. perc: Háfra passza nem jó, jöhetnek a norvégok. Kristiansen alulról, talpról, köténybe. Szép volt, de mivel mi kaptuk, inkább csúnya... 14–12.

33. perc: Mörk bejátszása most jó, Brattset nem is rontja el beállóból, 13–12.

32. perc: Szöllősi-Zácsik! Megint labdát szerez, végigküzdi magát a pályán, és be is lővi a ziccert, 12–12!

31. perc: Folytatjuk, a norvégok kezdenek. Szöllősi-Zácsik labdát szerzett, nem tudunk gyorsan megindulni, de fel tudunk állni a támadáshoz. Tomori pedig nem vacakol, és a kilencesről be is vágja, 12–11!

Nálunk Tomori és Szöllősi-Zácsik a legeredményesebb 3-3 góllal, a norvégoknál Brattset néggyel.

Fantasztikusan kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, már hárommal is vezetett aztán viszont egy hosszú, tíz percig tartó gólcsönd során a norvégok fordítottak és néggyel már ők vezettek. A félidő hajrájára sikerült visszajönni a meccsbe,minden kérdés nyitott még.

30. perc: Ezzel vége is az első félidőnek.

30. perc: Lukács kihagyja a ziccert, Jacobsen viszont nem, 12–10.

29. perc: Mörk belemegy Lukácsba. Tomori viszont megállíthatatlan, most jobbról emelkedik, ez is bent van, 11–10! Oftedal eladja, az egyenlítésért támadhatunk a félidő végén!

28. perc. Egy rossz norvég bejátszás után támadhatunk ismét. Vámos nem tudja letenni Lukácsnak a szélre...

27. perc: Tomori a kilencesről lő, és most nem tud védeni a kapus, 11–9.

26. perc: Tomori lövését is védi Solberg, de Schatzl összeszedi a kipattanót.

25. perc: Még egy rossz labda Oftedaltól. Szöllősi-Zácsikot vagy harmadszor állítják meg középen, aztán lő, de Solberg véd.

24. perc: Rossz passz Oftedaltól, meg Vámostól is..

24. perc: Norvég időkérés.

24. perc: Szöllősi-Zácsik a kilencesről felugorva lőtt nagy gólt a bal felsőbe, 11–8.

23. perc: Nora Mörk ejti át Szikorát jobbról, 11–7.

22. perc: Reistad Szikorába lő, marad a 10–7. Jól védekeznek a norvégok a fórban, nem tudunk zárkózni.

21. perc: Tomori betörése jó, a lövése nem, kapufa... Aztán kap egy két percet...

20. perc: Vámos töri meg a hosszú gólcsendünket, 10–7! Na! Megvan Szikora első védése is!

19. perc: Mi már tíz perce nem lőttünk gólt, bezzeg a norvégok, ott az újabb, Brattset volt az, 10–6.

18. perc: Reistad a behátráló védelemmel szemben lő, 9–6. A norvégok 6–0-s sorozatban vannak. Nálunk kapuscsere, Szikora véd. Márton a szélről, Solberg ebbe is beleér – kapufa.

17. perc: Újabb rossz magyar támadás után Oftedal mint kés a vajon úgy megy át a védelmünkön, 8–6. Márton lövi térden Solberget a szélről...

16. perc: Magyar időkérés.

16. perc: Oftedal talpról, ez is váratlanul, átveszik a vezetést. 7–6.

15. perc: Megint passzív, eladjuk, Háfra szórta el...Oftedal újabb kapufája után Tomori indításával Lukács lép ki ziccerben, de a lécet találja el.

14. perc: Háfra passzát Herrem halássza el, s végül Skogrand egyenlít, 6–6.

13. perc: Háfra lő fölé, Kristiansen viszont talpról, ütemtelenül meglepte Bírót, 5–6!

12. perc: Megvan Bíró első védése! Skogrand a jobb szélről, Bíró hárít.

11. perc: Már passzívnál járunk, elfogynak a passzaink, végül Márton lőtt és harcolt ki szabaddobást, de Szöllősi-Zácsik fölé dobta.

10. perc: Herrem a szélről csökkenti a különbséget, 4–6.

9. perc: Mörk elejti, meglehet a három közte! Háfra is a pályán, sokat cserélünk. Szöllősi-Zácsik tör be balról, ez is bent van, aztán Oftedal lövése a kapufán. Lukács harcol ki szabadot Háfra gyors indítása után. 3–6.

8. perc: Lukács a hatoson belül kanyarodik fel, a norvégok meg elpasszolják magukat megint. Kisfaludy válik le ismét jól az emberéről, 3–5!

7. perc: Egy hiba itt, egy ott, aztán egy újabb Brattset-gól, 3–4

6. perc: Megint Brattset kap bejátszást, ezt sem rontja el, Tomori szép betörésből válaszol, 2–4!

5. perc: Oftedal rossz passza után ismét támadhatunk.Tomori remek bejátszása után Kisfaludy beállóból eredményes, nagy gól! 1–3!

4. perc: Szöllősi-Zácsik messziről, messze fölé.

3. perc: Klujber lövése a kapufán csattan, Brattset szerzi az első norvég gólt, 1–2! Gyors indítás a norvég kapuból, de Herrem a lécre pattint.

2. perc: Klujber gyorsan be is vágja a másodikat, utána pedig jól védekezünk, 0–2!

1. perc: A mieink kezdenek. Szöllősi Zácsik hatalmas átlövésgóljával indul a meccs, 0–1! Lépéshiba a norvégoknál.

A mieink pirosban játszanak ma, a norvégok fehérben lesznek.

A csapatok már a pályán, szólnak a himnuszok.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

Norvégia eddig hibátlan az olimpián, mind az öt mérkőzésén győzött, így csoportgyőztesként a három vereséggel indító, és negyedik helyen éppen továbbjutó magyar válogatottal mérkőzik az elődöntőbe jutásért.

Olimpiai tornákon eddig két alkalommal találkozott egymással a két csapat, és mindkét alkalommal a magyarok örülhettek – igaz, a legutóbbi ötkarikás összecsapás is már több mint 20 éve volt. Először az atlantai bronzmeccsen küzdött meg egymással a két válogatott, akkor a mieink 20–17-re nyerni tudtak.

Négy évvel később egy körrel hamarabb, az elődöntőben adott egymásnak randevút a két brigád, s akkor is a mieink örülhettek a végén: a tíz gólig jutó Radulovics Bojana vezetésével 28–23-ra nyertek.

A mi mérkőzésünk előtt már eldőlt, hogy ennek a találkozónak a győztese az oroszokkal találkozik majd, miután Anna Vjahireváék hatgólos győzelmet arattak Montenegró felett a negyeddöntőben.

NEGYEDDÖNTŐ
Montenegró–Orosz csapat 26–32
(15–17)
Ld: Radicsevics 10, ill. Vjahireva 8

KÉSŐBB
Svédország–Dél-Korea39–30 (21–13)
Franciaország–Hollandia 32–22 (19–11)

AZ ELŐDÖNTŐBEN (péntek)
10.00:
Norvégia–Orosz csapat
14.00: Franciaország–Svédország

5. Hollandia
6. Montenegró
7. MAGYARORSZÁG

8. Dél-Korea
9. Spanyolország
10. Angola
11. Brazília
12. Japán

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE A SPANYOLORSZÁG ELLENI MÉRKŐZÉSRE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC/SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányító: Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Helembai Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria/Győri Audi ETO), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest/FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria/Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány: Elek Gábor

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik