Tokió 2020: Milák a második legjobb idővel középdöntős 100 pillangón

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2021.07.29. 12:38
Milák Kristóf a második, Szabó Szebasztián pedig a tizennegyedik legjobb idővel jutott középdöntőbe 100 pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének csütörtök délutáni programjában – Hosszú Katinka a 20. helyen zárt 200 háton, ezzel neki véget ért a verseny.
Milák a második legjobb idővel középdöntős 100 pillangón (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Milák a második legjobb idővel középdöntős 100 pillangón (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

SZÁMRÓL SZÁMRA

NŐI 800 GYORS, ELŐFUTAM

Késely Ajna 400 gyorson a tizedik, 1500 gyorson pedig a kilencedik helyen zárt, és minden bizonnyal a döntőbe jutást tűzte ki célként maga elé 800 gyorson. A magyar a harmadik előfutamban lényegében a szám elejétől a végéig a hetedik helyen úszott, s ugyanebben a pozícióban, 8:26.20 perces időeredménnyel csapott a célba, ezzel biztossá vált, hogy ezúttal sem jut fináléba, összességében a 13. helyen zárt.

„Nem volt túl sok időm kipihenni magam a délelőtti váltó után, talán egy órát töltöttem az ágyban. Nem vagyok csalódott, a formámhoz képest jól úsztam. Ma elsősorban édesanyámért versenyeztem, aki óriási megméretés, egy 160 kilométeres futás előtt áll, másodsorban pedig az edzőmért, Turi Györgyért, aki valószínűleg utoljára fogta a stopperórát. Ha jól tudom, ez a kilencedik olimpiája, és már egyre nehezebben viselte a stresszt, megértem, ha pihenésre vágyik. Persze még nincs kimondva semmi, talán vállal egy évet még levezetésnek. Mindentől függetlenül számomra óriási élmény ez az olimpia, függetlenül az összes korlátozástól, számomra már az nagyszerű, hogy megrendezték, és nem kellett 2024-ig várni, hogy olimpián úszhassunk” – értékelt Késely Ajna a helyszínen tartózkodó kollégánknak.

100 PILLANGÓ, ELŐFUTAM

Ötvenkilencen indultak ebben a versenyszámban, és csak a legjobb tizenhat jut tovább a középdötnőbe; a 200 méteren immár olimpiai bajnok Milák Kristóf és az 50 méter pillangón Eb-aranyérmes Szabó Szebasztián egyaránt a hetedik előfutamban volt érdekelt – előbbi a négyed, utóbbi pedig a kettes pályán úszott. Szabó remekül kezdett, a fordulónál még vezetett, ám a második ötven méteren Milák ritmust váltott, és végül magabiztosan, 50.62 másodperccel megnyerte a futamot; Szabó Szebasztián 51.67-tel ötödik lett. Milák a második, Szabó pedig a tizennegyedik legjobb idővel jutott tovább. A szám favoritja, a kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok amerikai Caeleb Dressel 50.39 másodperc alatt, az olimpiai rekordot beállítva teljesítette a számot.

„Dressel nyilván a száz gyors miatt volt ilyen visszafogott, de én is nagyon lazán mentem – így Milák Kristóf. 23.95-re kezdtem, ami mindent elmond, ennél jó másodperccel tudok jobbat, amikor majd kell, de az is egyértelmű, hogy ezzel pontosan ugyanígy van Dressel is. Meglátjuk. A hangulatom jó, tényleg, mindent lerendeztem magamban, amit le kellett, nem igazán érdekelt a telefonom, a hívások, az üzenetek, van ennél fontosabb dolgom is most.”

Szabó Szebasztián is értékelt:

„Az elejét nagyon megnyomtam, talán túlzottan is, inkább ötvenes tempó volt az, amit ugye igazán tudok – így nagyjából nyolcvanöt méterig tudtam menni, onnan elég drámai volt, azt hittem, a végét már víz alatt teszem meg... Most a továbbjutás volt a fontos, holnap picit lassabban indulok neki, hogy több erő maradjon a végére, szerintem tudok olyat úszni, hogy meglegyen a döntő.”

200 HÁT, ELŐFUTAM

A Rio de Janerió-i játékokon Hosszú Katinka 200 háton ezüstérmet nyert, és ezúttal a harmadik futamban volt érdekelt: 2:12.84 perccel hatodik lett, ez azonban kevés volt a középdöntőbe jutáshoz, a 20. helyen zárt. Ellenben Burián Katalinnal, aki futamában negyedik lett (2:09.10), ő a nyolcadik helyen jutott tovább.

„Odaálltam, nekimentem, de ez valóban már csak szenvedés volt. Egyértelmű, hogy az egész felkészülésemből az hiányzik, ami korábban a kulcs volt: a versenyzés. Én erre álltam be hosszú évek óta, és hiába próbáltuk ezt mással helyettesíteni, egyszerűen nem sikerült úgy. A gyorsasági állóképességet mindig a versenyeken szereztem meg, és az most megállapítható, hogy ez most nincs meg: akárhogy is variáltam az úszásokat, a vége ugyanaz lett. Most tartok egy kis szünetet, végigveszem, mi miért történt, aztán az ISL-szezonban visszatérek a medencébe” – vélekedik Hosszú Katinka.

„Nagyon könnyed úszás volt, egyáltalán nem nyomtam meg, de ahogy láttam, mások is tartalékoltak – magyarázza Burián Kata. – A karom el sem fáradt, még csak apró fájdalmat sem éreztem, úgyhogy remélem, holnap még jobb lesz. Persze, a reggeli úszás más, hiszen akárhogy is próbáljuk, a biológiát nem lehet megkerülni, az idegrendszer nem fog teljesen felpörögni, de a test talán igen, hiszen mi már két éve ráálltunk arra, hogy délelőtt csináljuk a komolyabb edzéseket, azaz én úgy gondolom, ezzel nem lesz gondom. Egyébként ennyi nap után már megállapítható, hogy ez a menetrend komolyan megbolygatja az erőviszonyokat, a legnagyobb sztárok kilencven százaléka nem képes az egyéni legjobbjának a közelében úszni.”

MIX 4x100-AS VEGYES VÁLTÓ

A Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd és Gyurnovics Fanni összeállítású csapat az első előfutamban 3:47.15 perccel a hetedik helyen zárt és ez összesítésben a 15. helyre volt elegendő. Mindez azt is jelentette, hogy a magyarok nem jutottak középdöntőbe.

„Három a magyar igazság – azok után, hogy Rióban ott voltam, de végül nem úsztam, itt pedig az első váltószereplés kizárással végződött, most végre végigcsináltuk, és az eredményünk is érvényes. Rajtam kívül mindenkinek ez volt az első úszása olimpián, és büszkék lehetünk arra, hogy itt voltunk. Mindenki kihozta magából a maximumot” – véli Márton Richárd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik