Megismétlődik a tavalyi férfidöntő Wimbledonban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.10. 16:42
null
Roger Federer 2012-ben nyert legutóbb Wimbledonban (Fotó: Action Images)
A címvédő Novak Djokovics három játszmában legyőzte a francia Richard Gasquet-t a wimbledoni tenisztorna férfiversenylének elődöntőjében. A vasárnap 15 órakor kezdődő döntőben a közönségkedvenc Andy Murrayt zseniális játékkal legyőző Roger Federerrel játszi, azaz megismétlődik a tavalyi finálé.

 

SZAVAZÁS

Ki nyeri meg Wimbledonban a férfi egyest?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A férfitorna elődöntőjének első párja már akkor egyoldalúnak tűnt, amikor még pályára sem lépett a két teniszező. Richard Gasquet ugyanis nem „óriásölő”, karrierje során ez volt a 42. alkalom, hogy a Novak Djokovics, Roger Federer, Rafael Nadal hármas valamelyik tagjával játszik, és eddig csak háromszor tudott nyerni.

A francia első adogatását azonnal elvette Djokovics, és sokan máris elkezdték az órájukat nézegetni (a lelátón Sir Alex Ferguson és Thierry Henry is ott ült), mondván, nem kell sokat várni a nap fő meccsére.

Ám Gasquet azonnal visszabrékelt, és az első játszmát el is nyújtotta egészen a rövidítésig, amelyben azonban esélye sem volt, a szerb 7–2-vel megnyerte a szettet.

Újabb rossz hír Gasquet számára, hogy Djokovics eddig csak két olyan meccset veszített el a 45-ből Wimbledonban, amelyen megnyerte az első szettet. A világelső a második játszma elején is brékelt, és meg is őrizte előnyét. Gasquet egyetlen esélye Djokovics fájó bal válla volt, de a szerb 5:4-es vezetésnél masszázst kért, majd hozta az adogatását, és 2:0-s előnyt szerzett.

Djokovics a harmadik szett elején is brékelőnyt szerzett, megint megtartotta, és negyedszer jutott a wimbledoni döntőbe, de tudta, hogy nem lesz könnyű meccse vasárnap, hiszen vagy a közönségfavorit Murray vagy a tavalyi döntőbeli riválisa, Federer vár rá.

„A wimbledoni döntő az év legnézettebb mérkőzése, így mindig nagy a nyomás. De felkészülök rá” – mondta Djokovics.

Kora estére kiderült, hogy megismétlődik a tavalyi finálé, Roger Federer ugyanis régi önmagát idézve, végig koncetráltan, kiválóan szerválva legyőzte Murrayt.

A 2012-es döntőben is találkozott a svájci és a skót, előbbi akkor érte el máig utolsó Grand Slam-tornagyőzelmét, de most úgy játszott, mint aki képes lehet a 18. megnyerésére. Az első szettben 86 százalékban ütötte be az első szerváit, Murray nem tudott mit kezdeni vele. 6:5-ig fej fej mellett mentek, ekkor azonban Federer brékelt, második szettlabdáját kihasználva megnyerte az első szettet.

A második szettben Federer növelte a nyomást Murrayn, aki 4:3 után 15:30-ról egyenlített, 5:4-et követően pedig öt szettlabdát hárítva, a nap legszínvonalasabb és legfordulatosabb gémjét hozta. A legfontosabbnak már csak azért sem nevezhetjük azt a játékot, mert Murray a következő adogatását elveszítette, és Federer 2:0-ra elhúzott.

A harmadik szettben Murray 4:4-ig bírta, 5:4-es Federer-vezetésnél a svájci meccslabdához jutott, Murray már nem tudott küzdeni, Federer az első lehetőségét kihasználva döntőbe jutott.

„Nehéz volt, Andy az egész évben jól játszott. Hatalmas nyomás volt rajta, de rajtam is. Igyekeztem összpontosítani, játékról játékra figyeltem, nehogy elveszítsem az adogatásomat, a brék pedig úgyis jönni fog egyszer. Jól játszottam, ezért győztem le, és újabb hatalmas lehetőséghez jutottam, amely vasárnap jön el” – mondta Federer.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (26 750 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Gasquet (francia, 21.) 7:6, 6:4, 6:4
Federer (svájci, 2.)–Murray (brit, 3.) 7:5, 7:5, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik