Serena Williams zsinórban negyedszer sem tudta beérni Courtot: Andreescu a US Open bajnoka!

KLEIN RON (New York), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest)KLEIN RON (New York), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest)
Vágólapra másolva!
2019.09.08. 00:05
null
Andreescu élete első GS-győzelmét aratta (Fotó: AFP)
Bianca Andreescu borította a papírformát New Yorkban, és két szettben, 6:3, 7:5-re legyőzte az amerikaiak klasszisát, Serena Williamst. A 37 éves játékos ezzel zsinórban a negyedik Grand Slam-döntőjét is elbukta „szülési szabadsága” óta, így továbbra sem tudja beérni az egyéni GS-győzelmek számában Margaret Courtot. A 19 esztendős kanadai élete első Grand Slam-tornáját nyerte.


US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)

NŐI EGYES, DÖNTŐ
Bianca Andreescu (kanadai, 15.)
–Serena Williams (amerikai, 8.) 6:3, 7:5

ÖSSZEFOGLALÓ

Vajon megtörténik ugyanaz Serena Williamsszel, ami egy évvel ezelőtt? Az ötödik Grand Slam-tornának tartott Indian Wells-i premierversenyen feltűnt egy fiatal, nagyokat ütő, jól szerváló, remekül mozgó, a közönség szemében szerethető játékos – vajon néhány hónappal később Williams hazai pályáján, New Yorkban ő fosztja meg a legendát a csúcsbeállítás lehetőségétől?

Ez volt a kérdés a US Open idei női döntője előtt – tavaly a japán Oszaka Naomi győzött Indian Wellsben, pályafutása első trófeáját emelhette a magasba, majd a New York-i fináléban nyert Williams ellen. Andreescu hasonló utat járt be, mint Oszaka, Indian Wellsben tűnt fel, a fiatalabbik Williams nővér tehát nem lehetett nyugodt a szombati párharc előtt.

Serenán kettős nyomás volt: egyrészt hazai pályán döntőzött, másrészt három elbukott finálé után, negyedszer is harcba szállt azért, hogy megszerezze 24. Grand Slam-trófeáját, amivel beérné Margaret Courtot az örökrangsor élén. Idegesen is kezdett az amerikai, kettős hibával veszítette el a szerváját, aztán sokat rontott Andreescu adogatójátékánál is.

A közönségre számíthatott, fantasztikus hangulatot teremtettek az amerikai szurkolók a világ legnagyobb teniszstadionjában, ahol bizony nem sok szék maradt üresen a 24 ezerből. Serena Williamsen viszont ez nem segített, továbbra sem ütötte be az első szerváit jó százalékkal, a második adogatásokat pedig kiválóan fogadta Andreescu. 4:3-ál ugyan volt egy fogadóelőnye, de nem értékesítette, 5:3-nál viszont egy kettős hibával elveszítette a játszmát – szórványos taps és döbbenet az Arthur Ashe Stadionban, a nézők nem ezt várták. Érdekesség, hogy Serena Williams sorozatban a hetedik játszmájában maradt alul Grand Slam-döntőben!

A második szett is ugyanúgy kezdődött: Williams az első adogatójátékát kettős hibával veszítette el. Ellenben nem ugyanúgy folytatódott, mert az amerikai négy bréklehetőséghez jutott, és az utolsót értékesítette is, bár óriási szerencsével, hiszen a labda a hálóról pattant védhetetlenül Andreescu térfelére. Csakhogy ezt követően kétszer egymás után elbukta a szervagémét, Williams szinte képtelen volt labdamenetet nyerni.

Andreescu 5:1-nél pályafutása első felnőtt Grand Slam-trófeájáért állt oda adogatni, meccslabdája is volt, ám Williams a mérkőzés során talán először kezdett el jól teniszezni, így szépíteni tudott, sőt 5:2-nél a saját szervagémjét is magabiztosan hozta.

És itt még nem volt vége! Andreescu másodszor is a győzelemért állt a vonalra, ám nemhogy mérkőzéslabdája nem akadt, labdamenetet sem nyert – tomboltak a lelátón.

Serena Williams 5:5-nél beérte ellenfelét, de a következő adogatójátékánál már nem hibázott a kanadai, majd nem sokkal később véget ért az amerikai álom: Serena meccslabdánál nem ütötte be az első szerváját, a másodikat pedig Andreescu védhetetlenül fogadta – a 19 éves, román származású lány 6:3, 7:5-re nyert, így ő lett New York új bajnoknője!

A MÉRKŐZÉS

2. JÁTSZMA

12. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

Andreescué az első labdamenet, aztán Williams a ritörnre üt egy remek tenyerest, 15:15. Rossz az amerikai első szervája, majd a másodikra jó a ritörn-tenyeres a kanadaitól, 15:30. Megint a hálóban az első nyitás az amerikaitól, a második jó, viszont Andreescu fogadása is. Aztán Williams elrontja a keresztet, 15:40. Két meccslabda! Egy ász a válasz, 30:40. Most viszont rossz az első szerva, a másodikra pedig ül Andreescu ritörnje! Williams nem tudja visszaadni!

ITT A VÉGE!

Andreescu élete első Grand Slam-sikerét aratta! Williams pedig továbbra is vár a 24. egyéni győzelmére, s arra, hogy beérje Margaret Courtot. Ha egyáltalán sikerül neki...



11. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

De ki tud-e jönni a gödörből?

Üt egy ásszal felérő szervát, Williams nem tudja pályára visszaadni, 15:0. Rossz az első nyitás, a második a hálóról pattan ki, 15:15. Aztán megint egy nagyszerű szerva, ász, 30:15. Jön egy újabb jól helyezett adogatás, 40:15. Necc. Az ismétlés jó, Serena viszont meghúzza a fogadást, jó helyre is megy, Andreescu a hálóba üti a labdát, 40:30. Megint egy rossz szerva. Közben a közönséget kell picit fegyelmezni... A második szerva jó, a fogadás is, utána viszont fonákról a hálóba üti Williams. 3:6, 5:6

10. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

S az első szerva jó, ász! Aztán üt egy kettős hibát az amerikai, 15:15. Mindkettőből hétnél jár Williams. Aztán beüti a nyolcadik ászát is... 30:15. És a sorminta folytatódik: kettős hiba (8–8), 30:30. Az első szervát elrontja az amerikai, a másodikra viszont rossz Andreescu ritörnje, nincs meccslabda. 40:30. Viszont 1:5-ről és mérkőzéslabdáról Williams egyenlít a második szettben! 3:6, 5:5

 


9. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

S másodszor adogathat a győzelemért. Williams viszont egy jó ritörnnel előnyben, 0:15. Andreescu szervája remek, az amerikai szinte a háta mögül teszi vissza, de pontos, s aztán a kanadai kiüti a pályáról, 0:30. A hálóról megpattan Andreescu tenyerese, de Williams elcsípi, és beüti a hálótól a tenyerest, 0:40. Három bréklabda. S Andreescu kiüti a tenyerest, Williams semmire veszi el a kanadai adogatását, 3:6, 4:5. A negyedik brék a második szettben!

8. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

Jó a nyitás, majd rágyorsít a tenyeresre, 15:0. Üt egy újabb, ásszal felérő szervát Williams, rossz Andreescu fogadása, 30:0. Fonákról egy kereszt Williamstől, 40:0. Jön egy hosszú tenyeres az amerikaitól, 40:15. Megint nincs semmire nyert adogatás... viszont van megnyert adogatás,egy magabiztos szerva és Andreescutól egy rossz ritörn. 3:6, 3:5

 

Williams 6:3, 5:1-nél mérkőzéslabdát hárított (Fotó: AFP)
Williams 6:3, 5:1-nél mérkőzéslabdát hárított (Fotó: AFP)


7. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

... a Grand Slam-győzelemért! S az első labdamenet végén Williamsé a pont, jó volt a fonák, 0:15. Andreescu hamar egalizál, most nála jó a tenyeres, 15:15. S kiüti a fonák-egyenest is az amerikai, 30:15. Két megnyert labda kell már csak Andreescunak!

Röpte Andreescutól, Williams megmenti, egy szemtelen rövidítés, de az amerikai ezt is visszateszi, aztán Andreescu elrontja a tenyerest, 30:30.

Meccslabda, vagy bréklabda?

Meccslabda! Az első szerva után nem jó Williams ritörnje, 40:30. Az amerikai viszont hárítja, ezúttal fogadásból a bal sarokba üti a labdát, a kanadai nem érhette el, 40:40.

Jó a fonák-kereszt Williamstől, most bréklabdája van! Az első szerva hosszú Andreescutól. Kicsit megremeg a keze? Williams próbál meg egy rövidítést, de a hálóban köt ki, egál újra.

Tenyeres a bal sarokba, aztán egy kereszt jobbra, Andreescu fut, de nem tudja a pályára visszatenni, újabb bréklabda. Necces az első szerva Andreescutól, a másodikra jó Williams ritörnje, majd a kanadai kiüti a pályáról fonákkal, 3:6, 2:5.

6. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

S rossz az első szervája. A másodikból üt egy nyerő ritörnt Andreescu, semmi 15. Egy ásszal felérő nyitás jön az amerikaitól, 15:15. Elnyúló labdamenet, egyikük sem támadja igazán a labdát, aztán Williams fonákoldalról kiüti, 15:30. Lagymatag szerva Williamstől, nem is jó – hol az önbizalma? kérdezhetnénk –, s egy kettős hiba lesz belőle. Két bréklabda a kanadainak, 15:40. Andreescu az elsőnél elrontja a ritörnt, 30:40. De a másodikat beüti a kanadai! 3:6, 1:5

5. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

Második szervából, de a kanadaié a pont, 15:0. Egy ásszal felérő szerva Andreescutól, pontatlan Williams ritörnje, 30:0. S aztán megint kiüti a fogadást az amerikai, 40:0. Most jön egy jó fogadás Williamstől, ezzel szépít, 40:15. Williams mellé üt a labdának, egészen furcsa hiba... 3:6, 1:4.

4. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

Williams 15:0-vel kezd, aztán az első szervája nem jó. A második után rossz a röptéje, Andreescu visszateszi, az amerikai bravúrral elcsípi a bal saroknál a labdát, jön egy újabb, kétségbeesett röpte, ez kiszáll a pályáról, 15:15. Andreescu szépen hozza a következő labdamenetet, fordít, 15:30.

Williams második szerva után tűpontos fonákkal hozza a pontot, 30:30. Jön egy ász az amerikaitól, 40:30! Ez volt az ötödik a mérkőzésen. Andreescu kér egy challenge-et, de nincs igaza. A rövid szünet után Williams első szervája pontatlan, majd a második is, újabb kettős hiba, ebből is az ötödik az amerikainál, 40:40.

Andreescu jó tenyeressel bréklabdához jut, és egy újabb tenyeressel kimozgatva Williamst meg is nyeri a játékot a kanadai! Brék! 3:6, 1:3


3. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

Most Williams egy kegyetlen ritörnnel jelentkezik, semmi 15. De Andreescu azonnal egyenlít 15:15. Rossz az első szerva, majd jön egy újabb nyerő fogadás Williamstől, 15:30. De aztán egy ásszal felérő nyitás a kanadaitól, az amerikai ezúttal a hálóba küldi a ritörnnél a labdát, 30:30. Hosszú Andreescu első szervája. És a második is, kettős hiba! A második tőle! 30:40, bréklabda Williamsnek. Rossz az első szerva, a másodiknál Williams azonnal beütné a ritörnt erőből, de csak a hálóba pofozza a labdát, egál.

A következő labdamenet megint az amerikaié, újabb bréklabda. De hiába jó a ritörn, fonák oda-vissza, majd Williams a hálóba üti, egál újra!

Rossz az első szerva Andreescutól. Williams irányít a fogadás után, lépdel befelé, aztán irányt vált tenyeressel, újabb bréklabda nála. Rossz megint az első szerva, utána irányít Williams, de megcsúszik, megállítja a játékot, a challenge persze nem jó, újabb egál...

Negyedszer is bréklabda az amerikainak! Andreescu már-már szokás szerint elrontja az első szervát, ezt pedig Williams kihasználja, neccről pattan jól neki a labda. Visszabrékelte Andreescut. 3:6, 1:2

2. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

S semmi 30-cal kezdődik az amerikai adogatójátéka... Egyre feszültebbnek tűnik Williams. És egy hosszabb labdamenet végén elrontja a tenyerest is, 0:40, három bréklabda. Rossz az első szerva az amerikaitól! És a második is, kettős hiba, s megint elveszti a szett elején az adogatását. 3:6, 0:2

1. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

30:30 után magabiztosan hozza az adogatását Andreescu, 3:6, 0:1.

1. JÁTSZMA

 

Andreescu hozta az első szettet (Fotó: AFP)
Andreescu hozta az első szettet (Fotó: AFP)

9. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

Az első labdamenet az övé, de Andreescu egy jó fogadással egyenlít, 15:15. Egy ásszal felérő szerva az amerikaitól, 30:15. Aztán a következő viszont hosszú lesz, a második szerva jó, de a kanadai ritörnje is, utána pedig üt egy nyerő tenyerest, 30:30. Williams lép kettőt a háló felé, majd egy tenyerest küld a bal sarok felé, a kanadai nem érheti el, 40:30. Jó ritörn után fonákkal jó Andreescu rövidítése, 40:40. Megint elhúzódik Williams adogatójátéka...

Második szerva, az alapvonalra jön a ritörn, Williams, visszaadja, de kiszolgáltatott helyzetbe kerül, Andreescu pedig befejezi, bréklabda, szettlabda!

Williams kettős hibát üt! 3:6

Andreescué az első játszma!

8. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

Ásszal nyit a kanadai, 15:0. Williams kiszorítja a sarokba Andreescut a jó fogadás után, aztán a kanadai kényszer-röptéje nem megy át a másik térfélre... 15:15. A következő labdamenet Williamsé, fordít, 15:30. Andreescu egy jó nyitás után megint egyenlít, 30:30. Williams ritörnje után a kanadai a hálóba üti a tenyerest, 30:40, bréklabda. Egy egészen elképesztő fonák-kereszt a válasz rá, 40:40. Most rossz Williams ritörnje, a hálóban a labda, adogatóelőny. És befejezi – egy ásszal Andreescu, 3:5.

7. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

Telt ház (Fotó: AFP)
Telt ház (Fotó: AFP)


Egy egész hosszú labdamenet, a végén Andreescu a hálóba üti a tenyerest, 15:0. Jön egy remek szerva Williamstől, a kanadai ritörnje pontatlan, 30:0. Aztán fogadás után egy hiba Williamstől, 30:15. Nem is tudom hirtelen, nyert-e zsinórban három pontot eddig ezen a mérkőzésen az amerikai, nem hinném. Jön egy elmért tenyeres, 30, egál. Rossz az első szerva, a második jó, de óvatos, oda-vissza adogatják fonákkal, aztán Williams túlhúzza jobbra, 30:40. Újabb bréklabda. Egy ász a válasz rá az amerikaitól, 40:40.

Jó ritörn után Williams a hálóba üti a labdát, újabb bréklabda Andreescunál. Az első szerva hosszú, a másodikra jó a kanadai fogadása, utána viszont a hálóba üti fonákkal. Egál ismét. De harmadszor is bréklabdához jut, a második tenyeresére esélye sincs odaérni Williamsnek. De második szerva után megint hárítja az amerikai...

Williams fonákja rövid, a hálóban köt ki, negyedik bréklabda! Williams a következő szervájára challenge-et kér, s igaza van, ász (a negyedik a mérkőzésen), s egál ismét. Második szerva kell, hosszú labdamenet, tenyeres-kereszt a végén a kanadaitól, jó is, ötödik bréklabda. Egy jó szerva, majd jó a kereszt-rövidítés Williamstől, ez is hárítva.

Most Andreescu üti meg röviden a fonák-keresztet, adogatóelőny. És Williams befejezi. 3:4

6. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

30 semmivel kezdi az adogatását Andreescu, Williams erőből akar megoldani mindent, eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel. Most jön egy pontos tenyeres az amerikaitól, ezzel szépít 30:15. Kettős hibát üt a kanadai, 30:30. Ez volt tőle az első. Aztán üt egy ászt, kicsit hektikus, de eddig jól jön ki belőle... 40:30. És aztán egy ásszal felérő nyitás, ami a bal sarokban ül a vonalon, Serena belekap, de nem tudja visszaadni a pályára. 2:4

A WTA Twitter-oldalán Williams szoros csatában nyert...vajon a pályán mi lesz?


5. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

15 semmivel nyit. Aztán a hálónál csak egy jó rövidítés kellene Andreescutól, de elrontja, 30:0. Jó a ritörn a kanadaitól, Williams viszont megint túlüti a tenyerest, 30:15. Gyorsan üt egy ászt az amerikai, 40:15. S a következő labdamenet is az övé, 3:2!


4. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

Williams ritörnje remek, semmi 15. Ezúttal is jó a fogadás az amerikaitól, aztán viszont a hálóba üti a tenyerest, 15:15. Rossz az első szerva Andreescutól, a második már jó, Williams viszont azonnal, erőből próbálja megoldani, hosszú a fogadás, 30:15. Megint hosszú a tenyeres az amerikaitól, 40:15. Aztán jön egy ritörn, ami a háló tetejére esik, onnan pedig kipattan. Andreescu a második adogatását is hozza, 1:3.

3. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

Williams test mellé küldi a lecsapást, Andreescu nem tud válaszolni, 15:0. Egy kegyetlen erejű tenyeres, oldalváltással, 30:0. Jön egy nem túl pontos szerva, de a kanadai elrontja a fogadást, 40:0. Andreescu szépít 40:15, de aztán Williams befejezi egy újabb erős, pontos tenyeres a bal sarokba, amire a kanadai nem tud átérni. 1:2

 


2. JÁTÉK – ANDREESCU ADOGAT

15:15, Williams most üt egy remek tenyerest, ül a vonalon a labda, 15:30. De a kanadai egy ásszal felérő szervával válaszol és aztán egyenlít, 30:30. Sőt, jön egy ász is, 40:30! Újabb jó szerva Andreescutól és Williams a hálóba üti a ritörnt, ezzel 0:2!

1. JÁTÉK – WILLIAMS ADOGAT

S rögvest egy ásszal kezd az amerikai, 15:0. A második szervája már nem jó, a megismételt pedig nem túl erős, a kanadai jól fogadja, Williams pedig elrontja a tenyerest, 15:15. Megint rossz az első szerva, a másodiknál Andreescu ritörnje hosszú, 30:15. Egy-egy megnyert labdamenet mindkét oldalon, 40:30, majd egy rossz tenyeres Serena Williamstől, 40:40. Jön egy ászszerű nyitás, de a bíró szerint necces volt... helyette kettős hiba, bréklabda a kanadainál! És még egy kettős hiba az amerikaitól! Andreescué az első gém! 0:1

KEZDÉS ELŐTT


22.10: Minden idők legnagyobb korkülönbségű női döntője jön: 18 év és 263 nap van a két finalista között – Williams „javára”.

Kezdődik a bemelegítés. Andreescu nyerte a pénzfeldobást és a fogadást választotta.

22.00: Köszöntjük olvasóinkat a US Open női döntőjének online közvetítésében, hamarosan kezdődik Serena Williams és Bianca Andreescu összecsapása!

A NAP KÉRDÉSE: meglesz-e Serena Williams 24. egyéni Grand Slam-sikere?


ELŐZMÉNYEK

A 37 éves Serena Williams a hetedik egyéni győzelmét szerezheti meg a US Openen – 2014 óta az elsőt. Ellenfele, a 19 esztendős kanadai Bianca Andreescu ezzel szemben pályafutása legelső GS-döntőjét játssza majd.

Érdekesség, hogy az amerikai már (szűk) egy évvel mai ellenfele születése előtt, 1999-ben diadalmaskodott az Egyesült Államok nemzetközi teniszbajnokságán (Martina Hingis ellen, 6:3, 7:6-ra).

Williams az elődöntőben 71 perc alatt 6:3, 6:1-re verte Elina Szvitolinát, míg Andreescu ennél jóval jobban megszenvedett a fináléért: a svájci Belinda Bencic ellen 2 óra 15 percet töltött a pályán, és 7:6, 7:5-re győzött.

A 24. egyéni Grand Slam-sikerét szerezheti meg Serena Williams (Fotó: AFP)
A 24. egyéni Grand Slam-sikerét szerezheti meg Serena Williams (Fotó: AFP)

Williams legutóbb 2017-ben, az Australian Openen tudott Grand Slamet nyerni, azóta háromszor döntőzött – köztük a tavalyi US Openen –, és mindháromszor két szettben kapott ki. Legutóbb idén Wimbledonban Simona Haleptől 6:2, 6:2-re.

Az amerikai teniszezőnő a 33. egyéni GS-döntőjén a 24. győzelmét szerezheti meg, ezzel beállítva az ausztrál Margaret Court rekordját a női mezőnyben.

 

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Klein Ron

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik