Tenisz: szoros meccsen vesztett Piros a székesfehérvári negyeddöntőben

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.03.17. 17:05
null
Piros Zsombor nem jutott elődöntőbe (Fotó: Koncz Márton)
Rendkívül kiélezett, feszült meccsen kapott ki döntő szettben Piros Zsombor a Székesfehérváron zajló ATP-challengertorna negyeddöntőjében a szerb Hamad Medjedovicstól, aki a közönség miatt még akkor is reklamált, ha épp ő szerzett pontot.

Próbálta felspannolni magát Hamad Medjedovics Piros Zsombor ellen, s ez az első szettben össze is jött a szerb teniszezőnek, aki 2:1-nél elvette a 23 éves magyar adogatását. Erre még volt válasza Pirosnak, s utána 6:5-ig tartotta is magát, ám amikor a világranglista-179. játékosunk a játszmában maradásért adogatott, akkor ismét brékelte Medjedovics, hátrányból kellett tehát felállnia a szünet után.

Jobban is kezdett a közönség egyre hevesebb biztatása mellett a második szettben a budapesti teniszező, és azonnal elvette ellenfele szerváját, majd 2:0-ás vezetéshez jutott. Ezúttal a nüanszok többször a javára billentették a mérleget, s amikor 3:2-es vezetésnél adogatott, semmi-15-nél egy ász értékű szervával, majd egy ásszal fordította meg a gémet. Hiába reklamált a 19 éves szerb, a bíró a salakon a nyomot vizsgálva is úgy látta, a labda elcsípte a vonalat. Medjedovics közben egyre többször kifogásolta a közönség morajlását, egy idő után már a székbíró is kénytelen volt szót emelni azért, hogy csendesebbek legyenek a nézők a labdamenetek alatt. Ugyan 5:4-nél egyenlített a 217. helyen rangsorolt teniszező, de Piros résen volt, és rögtön brékelte ismét, így a játszmáért szerválhatott. Parádés tenyerest ütött keresztbe a jelenleg edző nélkül készülő magyar tehetség, s ezzel a nézők üdvrivalgásától kísérve megnyerte a szettet.

Kettős hibával nyitotta a döntő játszmát a szerb – utána szerzett egy pontot, majd ismét rontotta mindkét szerváját, látszott tehát hogy kizökkentette Piros magához térése.

Viszont a rendkívül csúszós pályán a magyar játékos többször is majdnem elesett, nem tudott jól elindulni a labdáért, amitől el is kezdett kiborulni, így ezúttal nem sikerült elvennie Medjedovics adogatását. Ezután a bíró hibázott, úgy látta, a szerb kiütötte a labdát, ám a salakon hagyott nyomból kiderült, nem volt igaza – végül Piros hozta saját szerváját. A meccs itt kezdett igazán feszültté válni, szinte vágni lehetett a levegőt, s riválisa az első szetthez hasonlóan ismét egyre többet balhézott, össze is szólalkozott az egyik szurkolóval, akiről úgy vélte, éljenzi, ha hibázik. A bíró is rászólt a nézőre, hogy ne legyen udvariatlan, ám közben a másik oldalon Piros is egyre nehezebben viselte a helyzetet, a helyszínt, a pályát szidta fennhangon, mivel a borításon labda érzése szerint időként kiszámíthatatlanul pattant.

3:3 után Medjedovics óriási szervákkal semmire hozta adogatását, miközben a hazai közönség biztatását élvező játékos, aki egyre többször tekintgetett a nézőtérre a saját adogatásaival is egyre jobban küszködött, láthatóan kezdett fáradni mentálisan – riválisa azonban így sem tudott bréklabdához jutni.

„Én még ilyet nem láttam – harmadik órában így szerválni!” – mérgelődött 4:4-nél, amikor a szerb tini adogatott, több, mint 130 percnyi játék után. S valóban: a fáradtság szikrája sem látszott a nemzetközi rangsorban kétszázon kívüli teniszezőn. Ezután már a meccsben maradás volt a tét Pirosnak, ám nem bírta tovább: két meccslabdájából az elsőt értékesíteni tudta Medjedovics.

„Igazából én nem voltam feszült, az ellenfelem volt kiakadva – én elfáradtam... Valami baj volt, nem szoktam ennyire elfogyni, lépni is alig tudtam, görcsölt a lábam. Akkor se lett volna jobb, ha megnyerem az utolsó gémet, és meccsben maradok – nyilatkozta a mérkőzés után Piros Zsombor. – Nagyon csalódott vagyok, ha úgy játszom, mint az előző napokon, győzni tudtam volna. Gyenge volt a szervám, a ritörnjeim is, semmi pozitívumot nem tudok most mondani a meccsről.”

A végén megbeszélték Hamad Medjedoviccsal a pályán hallott kifakadásaikat is: a szerb jelezte a magyar teniszezőnek, nem vele volt problémája, úgy érzi, attól függetlenül, hogy ideges volt, vele korrektül is viselkedett – ezzel Piros is egyet értett.

„Amikor pedig én beszélek hangosan saját magammal a pályán, az nem szól senkinek, már édesapám, a barátnőm is megszokta, nem veszik magukra. Ilyenkor próbálom levezetni a stresszt, most is működött, sikerült megnyugodnom” – tette hozzá.

Piros vereségével eldőlt, hogy nem lesz magyar döntő Székesfehérváron, de Marozsán Fábiánnak még szoríthatunk a szombati elődöntőben.

ATP-CHALLENGERTORNA, SZÉKESFEHÉRVÁR (36 000 euró, salak)
NEGYEDDÖNTŐ
Medjedovics (szerb, 8.)–Piros (4.) 7:5, 5:7, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik