R. P.
2022.09.15 15:36 Frissítve: 2022.09.15 20:15

Tenisz: Roger Federer bejelentette a visszavonulását

Roger Federer, minden idők egyik legsikeresebb teniszezője a Twitter-csatornáján bejelentette visszavonulását a profi tenisztől. A 20-szoros Grand Slam-győztes klasszis utolsó versenye a Laver-kupa lesz.

 

Roger Federer búcsút int a profi tenisznek (Fotó: AFP)

 

Köves Gábor: Federer úriember volt a pályán és a pálya környékén is
„Nem volt váratlan Federer bejelentése, sejtettem, hogy a Laver-kupa vagy a bázeli torna lesz az utolsó versenye mondta Köves Gábor az Eurosport szakkommentátora. –  Az újabb térdproblémái miatt 41 évesen reménytelen helyzetben volt, nem végezhetett már el egy három-négy hónapos felkészülést az új szezon előtt.”
„Füves pályán ő volt az etalon nagyon sokáig, csak Novak Djokovics tudta vele tartani a lépést. Federer könnyed játéka rengeteg ember tetszését elnyerte, ő volt az, aki elsőként elkezdte a Grand Slam-trófeák nagyüzemi gyűjtését a 2000-es évek elején. Eleinte Rafael Nadal volt a fő vetélytársa, aztán jött Djokovics, ők hárman egyértelműen a tenisz történelmének legnagyobbjai, az más kérdés, kinek ki a legszimpatikusabb. Federer játszott közülük a legelegánsabban, s bár lehet fokmérő az is, ki a legeredményesebb, hogy valaki 20, 21 vagy 22 GS-trófeát nyer, gyakorlatilag mellékes.”
„A svájci a sportág ikonikus alakja még mindig, pótolhatatlan játékos, akit rengetegen szeretnek. Ebben biztosan közrejátszott az is, hogy bár igazán közelről nem ismerem őt, amikor már szinte abbahagytam a játékot, edzőként mentem valahová, s ő még fiatalabb srác volt, teljesen mindegy, ki jött vele szembe, köszönt neki, barátságosan viselkedett. Nemcsak a szurkolók, a játékosok is nagyon kedvelték, mert úriember volt a pályán és a pálya környékén is. Nem gondolom, hogy az ő és Serena Williams visszavonulása miatt csökkenne a tenisz népszerűsége, a US Openen is nagyon jó színvonalú mérkőzéseket láthattunk, és attól függetlenül, ki játszott éppen, a negyeddöntőtől kezdve alig lehetett jegyet kapni a mérkőzésekre.”

Rafael Nadal: Bárcsak sohasem jött volna el ez a nap – reakciók

Rafael Nadal
„Kedves Roger, barátom, riválisom,
Bárcsak sohasem jött volna el ez a nap. Szomorú nap ez nekem és a sportnak szerte a világban. Öröm, megtiszteltetés és kiváltság volt megosztani veled ezeket az éveket, megélni annyi emlékezetes pillanatot a pályán és azon kívül is. Részünk lesz még ilyenekben a továbbiakban is, és akadnak még tennivalóink együtt, ezt tudjuk. De most kívánom, hogy legyetek boldogok Mirkával, a gyermekeiddel, a családoddal, és hogy élvezd, ami jön ezután. Találkozunk Londonban.”
További reakciók (MTI)

A wimbledoni szervezők:
„Roger, hol kezdjük? Megtiszteltetés volt tanúja lenni az utazásodnak, és látni, ahogy a szó minden értelmében bajnok lettél. Annyira hiányozni fog a látvány, ahogy pályáinkat feldíszíted, de egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy köszönjük azokat az emlékeket és örömet, amelyeket oly sok embernek adtál.”
Juan Martín del Potro:
„Szeretlek, Roger! Köszönöm mindazt, amit a teniszben és velem tettél. A teniszvilág soha nem lesz olyan, mint nélküled.”
Andy Roddick, aki a 2009-es wimbledoni döntőt elveszítette Federerrel szemben:
„Egészségedre, Roger! Köszönöm a közös emlékeket, barátom. Megtiszteltetés volt, hogy időt és tapasztalatot oszthattam meg veled a sportágunk legszentebb terein. Emellett jó időnek tűnik, hogy elkezdjek edzeni Wimbledonra. (Nyilván viccelek).”
A Roland Garros szervezői:
„Inspiráció a pályán és azon kívül is. Köszönjük, Roger!”
A Laver-kupa szervezői:
„Gratulálunk a természetfeletti pályafutáshoz. Köszönjük, hogy soha véget nem érő inspirációforrás vagy!”
Denis Shapovalov:
„Példakép vagy számomra és még sokan másoknak! Köszönök mindent, Roger! Megtiszteltetés számomra, hogy megoszthattam veled a teniszpályát!”
David Ferrer:
„A legszomorúbb nap a teniszben. Köszönöm, Federer úr!”
Gary Lineker korábbi labdarúgó, televíziós személyiség:
„Az élet egyik legnagyobb öröme volt nézni, ahogy játszol. Olyan sok örömet okoztál sokaknak. Sok sikert mindenhez, ami ezután következik.”
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke:
„Federer egy úr a pályán és azon kívül is, ráadásul egy igazi olimpiai bajnok. Gratulálok a kiemelkedő karrieredhez, és sok sikert a jövőben is. Remélhetőleg, még keresztezik az útjaink egymást.”
Billie Jean King volt női világelső:
„Federer a bajnokok bajnoka. Nemzedékének a legsokoldalúbb játékosa, aki világszerte meglepő gyorsaságával és kiváló játékintelligenciájával hódította meg a rajongók szívét.”
Carlos Alcaraz jelenlegi világelső:
„Roger volt az egyik példaképem és inspirációs forrásom. Köszönök mindent, amit a sportágunkkal tettél. Szeretnék még veled játszani!”

(Forrás: MTI)

 ROGER FEDERER
Születési idő, hely: 1981. augusztus 8., Bázel, Svájc
Sportága: tenisz
Profi pályafutása: 1998–2022
Ütőfogása: jobbkezes (egykezes fonák)
Pénzdíja: 130 594 339 dollár – 3. az összkeresti örökranglistán
Tornagyőzelmei száma egyesben: 103 – 2. az örökranglistán
Legjobb világranglistás helyezése: 1. (először 2004. február 2-án, utoljára 2018. június 18-án), összesen 310 héten át
Legjobb eredményei:
Grand Slam-tornagyőzelmek száma: 20 – 6x Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018)
1x Roland Garros (2009)
8x Wimbledon (2003–2007, 2009, 2012, 2017)
5x US Open (2004–2008)
ATP-világbajnok: 6x (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011)
Olimpiai bajnok párosban: 2008
Olimpiai ezüstérmes egyesben: 2012
Davis-kupa-győztes: 2014

A térdsérülése miatt egy éve harcképtelen 41 esztendős svájci klasszis június közepén még úgy fogalmazott, jövőre határozottan szeretne visszatérni, ám csütörtökön bejelentette: jövő héten az európai csapat színeiben megvívott tornával, a Laver-kupával zárja karrierjét. Federer legutóbb a 2021-es wimbledoni tornán lépett pályára, utána meg kellett operálni. Keményen küzdött, hogy visszatérjen a pályára, hogy újra profi tornán vehessen részt, de most eldöntötte, nem tudja elérni a célját.

Roger Federer Twitter-üzenete:

„Teniszcsaládomnak és mindenki másnak,

A sok ajándék közül, amiket a tenisztől kaptam az évek során, kétségkívül a legnagyszerűbbek azok az emberek voltak, akikkel az út közben találkoztam: barátaimmal, versenytársaimmal, de mindenek előtt a szurkolókkal, akik az életét adják a sportágnak. Ma szeretnék veletek egy hírt megosztani.

Amint sokan tudjátok, az elmúlt három év kihívásokat támasztott elém sérülések és műtétek formájában. Keményen dolgoztam, hogy visszatérjek a versenyképes színvonalra. Azonban ismerem a testem határait és korlátait is, és a testem üzenete egyértelmű volt az utóbbi időben. 41 éves vagyok, több mint 1500 meccset játszottam 24 év alatt. A tenisz nagylelkűbben bánt velem, mint valaha is álmodtam volna, és most be kell ismernem, hogy itt az idő, hogy befejezzem profi pályafutásomat.

A jövő heti londoni Laver-kupa lesz az utolsó ATP-tornám. Fogok még teniszezni a jövőben, de nem Grand Slam-tornákon, vagy a touron.

Ez egy keserédes döntés, mert hiányozni fog minden, amit a tour adott nekem. Ugyanakkor annyi mindent lehet ünnepelni. A világ egyik legszerencsésebb emberének tartom magam. Kaptam egy különleges tehetséget, hogy teniszezzek, amit egy olyan szinten tudtam csinálni, amit soha korábban nem tudtam elképzelni, és sokkal tovább, mint azt valaha el tudtam volna képzelni.

Mindenek felett szeretném megköszönni a hihetetlen szurkolóimnak. Nem is tudjátok, hogy mennyi erőt és hitet adtatok nekem. Az inspiráló érzés, amikor telt házas stadionokban és arénákban sétálhattam, életem egyik felemelőbb élménye volt. Nélkületek azok a sikerek sokkal magányosabbak lettek volna, semmint érzelemmel és örömmel eltöltő.

Amikor a tenisz iránt érzett szerelmem kezdődött, labdaszedő voltam szülővárosomban, Bázelben. Csodálva néztem a játékosokat. Óriások voltak számomra, és elkezdtem álmodozni. Az álmaim elvezettek oda, hogy keményebben dolgozzak, és elkezdtem hinni magamban. Néhány siker önbizalmat kölcsönzött nekem, és a mai napig tartó legcsodálatosabb útra tértem. Úgyhogy, meg akarom köszönni a szívem mélyéről mindenkinek szerte a világon, aki segített egy fiatal svájci labdaszedő gyerek álmainak megvalósításában.

Végül, a tenisznek: Szeretlek, és soha nem hagylak el.”

Roger Federer 16 évesen debütált a profi teniszezők között 1998-ban, az első GS-trófeáját 2003-ban hódította el Wimbledonban. Utolsó GS-diadala 2018-ban volt, akkor az Australian Opent nyerte meg. 

 
Képgaléria Roger Federer pályafutásáról itt!

Összesen 310 héten keresztül vezette az ATP világranglistáját – 237 hétig folyamatosan. 20 Grand Slam-győzelme a harmadik legtöbb a sportág történetében, csak a spanyol Rafael Nadal (22) és a szerb Novak Djokovics (21) előzi meg ezen a listán. Az Australian Openen hatszor, a Roland Garroson egyszer, Wimbledonban nyolcszor, míg a US Openen ötször diadalmaskodott.

Federer az első teniszező, aki tíz egymást követő Grand Slam-döntőbe (2005. Wimbledon – 2008. Australian Open), és 23 egymást követő Grand Slam-elődöntőbe jutott be.

A 2008-as pekingi olimpián Stanislas Wawrinkával párosban olimpiai aranyérmet szerzett, a 2012-es londoni olimpián egyéniben lett ezüstérmes.

Több mint 130 millió dollárt keresett pénzdíjakból, a Forbes gazdasági magazin augusztus végi adatai szerint összkeresete 1.09 milliárd dollárra tehető, ezzel ő az egyike a hét milliárdos sportolónak.


 


 

 


 


Óriási nevetésbe torkolló reklámfelvétel Rafael Nadallal:


 

 

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.