Tenisz: profi karrierje 1000. győzelmével döntőben Djokovics Rómában

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.05.14. 22:32
null
Novak Djokovics is a döntőben Rómában (Fotó: AFP)
A világelső Novak Djokovics 6:4, 6:3-as győzelmet aratott a norvég Casper Ruud ellen a római salakpályás mesterverseny elődöntőjében, míg Sztefanosz Cicipasz szetthátrányból nyert 4:6, 6:3, 6:3-ra Alexander Zverev ellen. A nőknél Iga Swiatek 6:2, 6:1-gyel búcsúztatta Arina Szabalenkát, míg Onsz Dzsabur 6:4, 1:6, 7:5-re győzte le Darja Kaszatkinát.

 

 

Az idei salakszezonban harmadszor játszott egymással Cicipasz és Zverev: az első összecsapást a görög, a másodikat a német nyerte meg. Az első szett után úgy tűnt, ismét utóbbi örülhet a sikernek, hiszen 3:3-nál szerencsés labdákkal, de elvette ellenfele adogatását, utána magabiztosan megtartotta előnyét, és 6:4-re hozta a játszmát.

A szünet után aztán Cicipasz rögtön a második gémben brékelni tudott, majd két fogadóelőnyt is hárított 2:0-nál, így megőrizte előnyét és 6:3-ra hozta a második játszmát. A döntő szettben 2:2-ig nagyon szorongatták egymást a felek, de a lépés ismét a görögnek jött ki jobban, aki elvette ellenfele kezdését, majd 5:3-nál is semmire brékelt, így 6:3-ra hozta a játszmát, s elsőként jutott be a római mesterverseny döntőjébe.

CICIPASZ MÉRKŐZÉSLABDÁJA

 


 

A szombati játéknap zárásaként a profi karrierje 1000. győzelmére készülő Novak Djokovics lépett pályára a Casper Ruud ellen. A két fél 2020-ban találkozott már egymással a római mesterversenyen: akkor szintén az elődöntőben 7:5, 6:3-ra nyert a szerb világelső.

A találkozót nagy elánnal kezdte Djokovics, aki az első négy gémet el is hozta, majd 5:1-re is vezetett, azonban 5:2-nél, amikor a szettért adogatott kicsit megingott és elbukta saját szerváját. A szettet ennek ellenére is magabiztosan hozta 6:4-re a második játszmalabdáját kihasználva.

A fordulás után Ruud magabiztosan kezdett, előbb semmire, majd 30-ra hozta az adogatását kétszer is, viszont 3:3-nál hiába hárított három bréklabdát, jutott el adogató előnyig, Djokovics így is elvette a kezdését. A szerb világelső ezután olyannyira kezébe vette az irányítást, hogy 5:3-nál ismét brékelt, így 6:3-as eredménnyel lezárta a második szettet, és bejutott a döntőbe.

DJOKOVICS MÉRKŐZÉSLABDÁJA

 

 

Az 1000. győzelmével Novak Djokovics az ötödik helyre jött fel az Open-érában legtöbb mérkőzést nyerő játékosok ranglistáján. Nála többet csak Jimmy Connors (1274), Roger Federer (1251), Ivan Lendl (1068) és Rafael Nadal (1051) tudott nyerni.

 

 

A szerb teniszező amellett, hogy profi karrierje 1000. győzelmét szerezte meg, biztosította első helyét is a világranglistán, így biztosan ő lesz az első kiemelt a Roland Garroson.

 

 

Novak Djokovics és Sztefanosz Cicipasz korábban kilenc alkalommal találkozott egymás ellen, amiből a szerb hat, a görög három alkalommal nyert – salakon ez a mérleg 4–0 a világelső javára. A római tenisztornán eddig egyszer, 2021-ben találkoztak – akkor a negyeddöntőben –, sDjokovics4:6, 7:5, 7:5-re nyert.

ATP 1000-ES TORNA, RÓMA (6 008 725 euró, salak)
ELŐDÖNTŐ

Cicipasz (görög, 4.)–Zverev (német, 2.) 4:6, 6:3, 6:3
Djokovics (szerb, 1.)–Ruud (norvég, 5.) 6:4, 6:3
DÖNTŐ
május 15.:
Djokovics (szerb, 1.)–Cicipasz (görög, 4.)

Iga Swiatek sorozatban 27. győzelmét aratta (Fotó: AFP)
Iga Swiatek sorozatban 27. győzelmét aratta (Fotó: AFP)

 

A nők mezőnyében a világelső lengyel Iga Swiatek a fehérorosz Arina Szabalenka ellen lépett pályára az első elődöntőben. A két fél nemrég még Németországban, Stuttgartban találkozott egymással a WTA 500-as torna döntőjében, akkor a WTA-világranglista éllovasa 6:2, 6:2-re diadalmaskodott.

Az első szett rögtön egy oda-vissza brékkel indult, amiből Swiatek jött ki jobban, hiszen ezután egyszer sem bukta el a saját kezdését, ő viszont kétszer is elvette ellenfeléét, így 6:2-re hozta a játszmát. A második játszmában aztán folytatódott a lengyel ellentmondást nem tűrő játéka, és harmadik meccslabdáját kihasználva végül 6:1-es eredménnyel zárta a második szettet.

Ez a siker a lengyel teniszező idei 36. győzelme volt – pontosan annyi, mint amennyit a tavalyi idényben összesen megnyert.

Érdekesség, hogy a döntőig vezető úton mindössze 17 játékot veszített el Iga Swiatek. Ennél kevesebbet csak Martina Hingis(1998/15 gém), Kim Clijsters (2003/13), illetve Serena Williams (2013/10) bukott el a fináléig egy tornán.

 


 

 

A döntő másik helyéért Onsz Dzsabur és Darja Kaszatkina csapott össze a nap második női mérkőzésén. Az orosz teniszező az előző fordulóban csak 1 óra 18 percet töltött a pályán, hiszen ellenfele, a svájci n feladta Jil Belen Teichmana mérkőzést. Ezzel szemben a tunéziai óriási feltámadást produkált a görög Maria Szakkari ellen, hiszen utóbbi 6:1, 5:2-re is vezetett, ráadásul két pontra volt a meccs megnyerésétől ekkor, azonban Dzsabur innen felállva legyőzte ellenfelét.

A tunéziai rögtön az első adogatás után brékelőnybe került, viszont ezután sorozatban három játékot is elveszített, így hamar 3:1 volt az állás az orosz javára. Kaszatkina ekkor egy fogadóelőnyt hárítani tudott, de a másodikat nem, majd 4:4-nél is elbukta a kezdését, Dzsabur pedig hozta a sajátját, így a szettet is 6:4-re.

A második játszma aztán nagyon sima játékot hozott az orosz javára, aki 1:0-nál 15-re, 4:1-nél 30-ra tudott brékelni, így a harmadik szettlabdáját kihasználva 6:1-re megnyerte a második játszmát, következhetett a döntő szett.

Fordulatokban a harmadik szettben sem volt hiány: 3:2-nél előbb Dzsabur brékelt, majd 5:4-nél Kaszatkina adogathatott a találkozó megnyeréséért, ráadásul meccslabdája is volt, de a tunéziai innen fordított, és egyenlített. Ezután 6:5-nél már a meccsben maradásért adogatott az orosz, 40:15-je is volt, de innen sorozatban négy pontot bukva 7:5-re elveszítette a játszmát és a mérkőzést is.

DZSABUR MÉRKŐZÉSLABDÁJA

 


 

A tunéziai játékos mindössze a negyedik olyan, aki egy éven belül a madridi és a római mesterversenyen is döntőbe jutott. Korábban erre Dinara Safina (2009), Serena Williams (2013) és Simona Halep (2017) volt képes.

 


 

Swiatek és Dzsabur eddig háromszor találkozott egymással, ebből kétszer a tunéziai – 2021 májusában a wimbledoni teniszbajnokságon füves pályán, és a cincinnati kemény borítású WTA-tornán –, egyszer a lengyel – 2019-ben a washingtoni kemény pályás viadalon – diadalmaskodott

WTA 1000-ES TORNA, RÓMA (2 391 359 euró, salak)
ELŐDÖNTŐ

Swiatek (lengyel, 1.)–Szabalenka (fehérorosz, 3.) 6:2, 6:1
Dzsabur (tunéziai, 9.)–Kaszatkina (orosz) 6:4, 1:6, 7:5
DÖNTŐ
Május 15.: Swiatek (lengyel, 1.)–Dzsabur (tunéziai, 9.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik