Tenisz: néhány év múlva nem lesz játékosunk a Grand Slam-tornák végjátékában?

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.07.09. 06:50
null
Stollár Fanny hatalmas tehetségként, történelmi sikerekkel a háta mögött kezdte el felnőttkarrierjét, ám egyelőre nem tudta valóra váltani sportolói álmait (Fotó: Dömötör Csaba)
Fucsovics Márton és Babos Tímea teljesítményének hála a legnagyobb versenyek második hetében általában van ki(k)nek szurkolnunk, ám az utánuk tátongó szakadék néhány év múlva azt eredményezheti, hogy főtáblás indulónk sem lesz.

 

 

A Grand Slameket tekintve 14, a férfiaknál 40, Wimbledonban 63 éve vártunk arra a napra, amikor magyar teniszező pályára lép a legjobb nyolc között. Fucsovics Márton bravúrral győzte le az olasz Jannik Sinnert, az argentin Diego Schwartzmant és az orosz Andrej Rubljovot, de – a második fordulóban – a füvön veszélyes cseh Jirí Vesely ellen is remek teljesítményt nyújtott. A csoda, a verhetetlennek tűnő szerb Novak Djokovics elleni továbbjutás már nem sikerült, ám az MTK sportolója így is pályafutása legjobb Grand Slam-eredményét ünnepelhette.

A nőknek nem ment a wimbledoni tornán, hiszen Babos Tímea a főtáblán egyesben és párosban sem nyert, a selejtezőben pedig Bondár Anna, Gálfi Dalma, Jani Réka és Udvardy Panna is elbukott.

Babos egyéni sikertelensége és az idén visszaeső párosteljesítménye ellenére kijelenthetjük, ez a magyar tenisz aranykora, hiszen már-már megszokhattuk, hogy van játékosunk a Grand Slam-versenyek második hetében, sőt Babosnak hála párosban győztesünk is – sajnos ez nem marad sokáig így. Fucsovics 29 éves, és bár azt látjuk, manapság a férfiak 34-35 évesen is kiemelkedő teljesítményre képesek, a nyíregyházi klasszis mögött nagyon mély a szakadék.

Balázs Attila régóta lábsérüléssel bajlódik, személyes tragédia is érte, nehezen elképzelhető, hogy Fucsovicshoz hasonló sikereket érjen el, de ő már egyébként is kihozta lehetőségeiből a maximumot, hiszen sok-sok egészségi probléma után folytatta karrierjét, bekerült a top 100-ba, Grand Slam-főtáblán léphetett pályára.

A nagyobb baj, hogy Balázs fél lábon is jobb a többieknél: sokat elárul a magyar férfitenisz jelenlegi helyzetéről, hogy a ranglistán az ötödik legjobbunk a 602. Nagy Péter, aki ebben az idényben csak egy mérkőzést játszott, és hónapok óta Babos edzőjeként dolgozik…

A hatalmas tehetségnek tűnők közül Valkusz Máté állandóan sérült, Piros Zsombor meg 400-on kívül áll a ranglistán, és bár mondhatjuk, hogy még csak 21 éves, gyorsan hozzá kell tennünk: a legjobb 15 között négy 22 éves játékost jegyeznek, és meglepődnénk, ha Piros októberig 400 helyet lépne előre. Magyar férfi egyébként nyolc található a legjobb 1000 (!) között.

A nőknél a ranglista-116. Babos 28 éves, ám többször kijelentette, nem szeretne 34-35 éves koráig teniszezni. Rajta kívül Jani Réka szerepel még a legjobb 200 között – a top 100-ban momentán senki –, míg 200 és 300 között Gálfi Dalma, Udvardy Panna és Bondár Anna. Mindannyian alázatos sportolók, akik rengeteget dolgoznak, hogy minél több WTA-viadalon indulhassanak, de egyiküktől sem várható, hogy Grand Slam-végjátékig meneteljen egyesben vagy párosban.

Egyértelműen Stollár Fanny pályafutásáért a legnagyobb kár (eddig…?), hiszen a világ egyik legjobbja volt juniorként, szakemberek áradoztak a tehetségéről, az ütéseiről, az adogatásairól, a mozgásáról, ám felnőttként csak az Instagram-oldalával került be a hírekbe – ott egyébként 109 ezer követője van, míg Fucsovicsnak például 56 ezer. Tekinthetjük ezt is szép eredménynek, de sportnapilapként nyilván többre tartjuk a wimbledoni negyeddöntőt.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

„Királynő készülőben”      – adtuk címnek 2014 augusztusában, amikor Európa-bajnok lett a 16 éven aluli lányok mezőnyében egyesben, és a Gálfi Dalmával megszerzett páros Eb-cím után Udvardyval kiegészülve csapatban is. Hogy beárazzuk a bravúrt: 1977 óta szervezik ezeket a juniorversenyeket, és a triplázás előtte egyetlen játékosnak, a csehszlovák Andrea Holíkovának sikerült 1984-ben. Stollár 13 évesen felnőtt magyar bajnok volt, ami korrekord, és az egyik legjobb szemű és legtapasztaltabb hazai szakember, Kuhárszky Zoltán is áradozott róla:      „Elképesztő ütésekre képes. Elsőre azt hiszed, csak véletlen, de amikor feltűnik, hogy nem először, nem másodszor csinálja meg, hanem sorozatban, elgondolkozol. Fanny nem könnyű eset, a legnagyobb tehetségek ritkán azok. Márpedig ő hatalmas tehetség, fantasztikus keze van, és nagyon kemény, agresszív teniszt tud játszani.”

Kár, hogy egyelőre legfeljebb az Insta­gram királynőjének nevezhetjük…

Tehát hiába a juniorok között aratott Grand Slam-sikerek – egyesben Piros Australian Opent, Gálfi US Opent nyert –, a felnőttek között nem jött el az áttörés, és nem jelenhet meg mindenki mellett Sávolt Attila, a Magyar Teniszszövetség jelenlegi szakmai igazgatója, aki a 2010-es wimbledoni bajnok Fucsovicsból 200-on kívüli félamatőr teniszezőből top 100-as klasszist faragott.

Ami a juniorokat illeti, a fiúknál momentán nincs magyar a 300-ban, a lányoknál viszont ketten is: Szabanin Natália 10., Tóth Amarissa 28., ám Gálfi és Stollár példájából láthatjuk, a korosztályos eredmények még nem jelentenek semmit, hiszen Gálfi volt világelső is, Stollár meg hetedik.

Szóval, olykor Fucsovics is elszenved váratlan vereséget ATP-tornán, és Babos játékára, viselkedésére sem vagyunk mindig büszkék, ám meg kell becsülnünk őket, mert valószínűleg már csak néhány évig élvezhetjük, hogy a legnagyobb versenyeken magyar szereplőknek szurkolhatunk.

Legközelebb a tokiói olimpia lesz ilyen, Fucsovics egyesben, Babos és Jani párosban lép pályára, és minimális esély még arra is van, hogy Fucsovics és Babos felférjen a főtáblára vegyes párosban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik