KLEIN RON
2021.07.09 06:50 Frissítve: 2021.07.09 06:59

Tenisz: néhány év múlva nem lesz játékosunk a Grand Slam-tornák végjátékában?

Fucsovics Márton és Babos Tímea teljesítményének hála a legnagyobb versenyek második hetében általában van ki(k)nek szurkolnunk, ám az utánuk tátongó szakadék néhány év múlva azt eredményezheti, hogy főtáblás indulónk sem lesz.

Stollár Fanny hatalmas tehetségként, történelmi sikerekkel a háta mögött kezdte el felnőttkarrierjét, ám egyelőre nem tudta valóra váltani sportolói álmait (Fotó: Dömötör Csaba)

 

 

Negyeddöntő után szégyenkezett az ausztrál sportoló
Nem Fucsovics Márton az egyetlen, aki Novak Djokoviccsal vívta pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjét. A 32 éves ausztrál      John Millman      a 2018-as US Openen 6:3, 6:4, 6:4-re kikapott a szerbtől, miután a legjobb 16 között legyőzte Roger Federert. A találkozót követő sajtótájékoztatón arról beszélt, mostantól nem is szeretné alább adni a négy nagy versenyen, ám azóta nem jutott negyeddöntőbe, sőt még nyolcaddöntőbe sem.
„Nagyon jól emlékszem arra a mérkőzésre. Egy pillanatig sem volt esélyem, viszont azt gondoltam: váó, milyen király érzés a legjobb nyolc közé jutni, ezt mostantól mindig el akarom érni. Szinte kiürült az öltöző, csak a legjobbak maradtak versenyben, és fantasztikus volt közéjük tartozni – mondta az ausztrál Age-nek néhány héttel az idei wimbledoni torna előtt a világranglistán 43. Millman, aki az első fordulóban búcsúzott füvön. Az újságíró felvetette, talán túl nagy élményt is jelentett… – Igen, lehet. Most már múlóban ez az érzés, de két éve még minden Grand Slamről úgy jöttem el, mintha megaláztak volna. Amikor a Roland Garroson az első fordulóban kikaptam, még a visszavonulás is megfordult a fejemben, annyira szégyelltem magam. Időre volt szükségem, amíg felfogtam, hogy egy Grand Slamen százhuszonnyolcan harcolnak a trófeáért, és ha le is győznek az első fordulóban, nem kell szégyenkeznem, mert még a legnagyobbak sem jutnak mindig a negyeddöntőbe, én pedig egyébként sem vagyok olyan nagy tehetség.”
Millman történetét olvasva érdemes felidézni Fucsovics edzője, Jancsó Miklós nyilatkozatát, akit a Djokovics elleni vereség után a centerpálya páholyáról kérdeztünk: „Nagy Zolival életre szóló élményt szereztünk, de bízunk benne, hogy ha továbbra is alázatosan és keményen dolgozunk, lesz még ilyenben részünk!”
Van is rá esély, hiszen Millmannel ellentétben Fucsovics igenis nagy tehetség…

A Grand Slameket tekintve 14, a férfiaknál 40, Wimbledonban 63 éve vártunk arra a napra, amikor magyar teniszező pályára lép a legjobb nyolc között. Fucsovics Márton bravúrral győzte le az olasz Jannik Sinnert, az argentin Diego Schwartzmant és az orosz Andrej Rubljovot, de – a második fordulóban – a füvön veszélyes cseh Jirí Vesely ellen is remek teljesítményt nyújtott. A csoda, a verhetetlennek tűnő szerb Novak Djokovics elleni továbbjutás már nem sikerült, ám az MTK sportolója így is pályafutása legjobb Grand Slam-eredményét ünnepelhette.

A nőknek nem ment a wimbledoni tornán, hiszen Babos Tímea a főtáblán egyesben és párosban sem nyert, a selejtezőben pedig Bondár Anna, Gálfi Dalma, Jani Réka és Udvardy Panna is elbukott.

Babos egyéni sikertelensége és az idén visszaeső párosteljesítménye ellenére kijelenthetjük, ez a magyar tenisz aranykora, hiszen már-már megszokhattuk, hogy van játékosunk a Grand Slam-versenyek második hetében, sőt Babosnak hála párosban győztesünk is – sajnos ez nem marad sokáig így. Fucsovics 29 éves, és bár azt látjuk, manapság a férfiak 34-35 évesen is kiemelkedő teljesítményre képesek, a nyíregyházi klasszis mögött nagyon mély a szakadék.

Balázs Attila régóta lábsérüléssel bajlódik, személyes tragédia is érte, nehezen elképzelhető, hogy Fucsovicshoz hasonló sikereket érjen el, de ő már egyébként is kihozta lehetőségeiből a maximumot, hiszen sok-sok egészségi probléma után folytatta karrierjét, bekerült a top 100-ba, Grand Slam-főtáblán léphetett pályára.

A nagyobb baj, hogy Balázs fél lábon is jobb a többieknél: sokat elárul a magyar férfitenisz jelenlegi helyzetéről, hogy a ranglistán az ötödik legjobbunk a 602. Nagy Péter, aki ebben az idényben csak egy mérkőzést játszott, és hónapok óta Babos edzőjeként dolgozik…

A hatalmas tehetségnek tűnők közül Valkusz Máté állandóan sérült, Piros Zsombor meg 400-on kívül áll a ranglistán, és bár mondhatjuk, hogy még csak 21 éves, gyorsan hozzá kell tennünk: a legjobb 15 között négy 22 éves játékost jegyeznek, és meglepődnénk, ha Piros októberig 400 helyet lépne előre. Magyar férfi egyébként nyolc található a legjobb 1000 (!) között.

A nőknél a ranglista-116. Babos 28 éves, ám többször kijelentette, nem szeretne 34-35 éves koráig teniszezni. Rajta kívül Jani Réka szerepel még a legjobb 200 között – a top 100-ban momentán senki –, míg 200 és 300 között Gálfi Dalma, Udvardy Panna és Bondár Anna. Mindannyian alázatos sportolók, akik rengeteget dolgoznak, hogy minél több WTA-viadalon indulhassanak, de egyiküktől sem várható, hogy Grand Slam-végjátékig meneteljen egyesben vagy párosban.

Egyértelműen Stollár Fanny pályafutásáért a legnagyobb kár (eddig…?), hiszen a világ egyik legjobbja volt juniorként, szakemberek áradoztak a tehetségéről, az ütéseiről, az adogatásairól, a mozgásáról, ám felnőttként csak az Instagram-oldalával került be a hírekbe – ott egyébként 109 ezer követője van, míg Fucsovicsnak például 56 ezer. Tekinthetjük ezt is szép eredménynek, de sportnapilapként nyilván többre tartjuk a wimbledoni negyeddöntőt.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

„Királynő készülőben”      – adtuk címnek 2014 augusztusában, amikor Európa-bajnok lett a 16 éven aluli lányok mezőnyében egyesben, és a Gálfi Dalmával megszerzett páros Eb-cím után Udvardyval kiegészülve csapatban is. Hogy beárazzuk a bravúrt: 1977 óta szervezik ezeket a juniorversenyeket, és a triplázás előtte egyetlen játékosnak, a csehszlovák Andrea Holíkovának sikerült 1984-ben. Stollár 13 évesen felnőtt magyar bajnok volt, ami korrekord, és az egyik legjobb szemű és legtapasztaltabb hazai szakember, Kuhárszky Zoltán is áradozott róla:      „Elképesztő ütésekre képes. Elsőre azt hiszed, csak véletlen, de amikor feltűnik, hogy nem először, nem másodszor csinálja meg, hanem sorozatban, elgondolkozol. Fanny nem könnyű eset, a legnagyobb tehetségek ritkán azok. Márpedig ő hatalmas tehetség, fantasztikus keze van, és nagyon kemény, agresszív teniszt tud játszani.”

Kár, hogy egyelőre legfeljebb az Insta­gram királynőjének nevezhetjük…

Tehát hiába a juniorok között aratott Grand Slam-sikerek – egyesben Piros Australian Opent, Gálfi US Opent nyert –, a felnőttek között nem jött el az áttörés, és nem jelenhet meg mindenki mellett Sávolt Attila, a Magyar Teniszszövetség jelenlegi szakmai igazgatója, aki a 2010-es wimbledoni bajnok Fucsovicsból 200-on kívüli félamatőr teniszezőből top 100-as klasszist faragott.

Ami a juniorokat illeti, a fiúknál momentán nincs magyar a 300-ban, a lányoknál viszont ketten is: Szabanin Natália 10., Tóth Amarissa 28., ám Gálfi és Stollár példájából láthatjuk, a korosztályos eredmények még nem jelentenek semmit, hiszen Gálfi volt világelső is, Stollár meg hetedik.

Szóval, olykor Fucsovics is elszenved váratlan vereséget ATP-tornán, és Babos játékára, viselkedésére sem vagyunk mindig büszkék, ám meg kell becsülnünk őket, mert valószínűleg már csak néhány évig élvezhetjük, hogy a legnagyobb versenyeken magyar szereplőknek szurkolhatunk.

Legközelebb a tokiói olimpia lesz ilyen, Fucsovics egyesben, Babos és Jani párosban lép pályára, és minimális esély még arra is van, hogy Fucsovics és Babos felférjen a főtáblára vegyes párosban.

2023.02.04 23:55:27

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legjobb magyar az első pontját 0:4, semmi 40 után ütötte.

2023.02.04 13:54:06

Tenisz nemzetisport.hu

A gallok az utolsó pillanatban Adrian Mannarinót vetették be Fucsovics ellen, s a csereember győzött is.

2023.02.04 11:30:19

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar páros nagyszerű teljesítménnyel múlta felül az ötszörös GS-torna-győztes Nicolas Mahut és Arthur Rinderknech duóját.

2023.02.03 12:43:08

Tenisz nemzetisport.hu

Piros Zsombor sikere után nem jött össze az újabb magyar győzelem.

2023.02.03 12:23:33

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar teniszező a második szettben kis híján háromgémes hátrányba került, végül 6:3-ra azt is behúzta.