GYŐRI FERENC 2020.08.31 09:49 Frissítve: 2020.08.31 09:53

Tenisz: Milliók figyelnek, és értékelik, amit mondok nekik – Álex Corretja

Álex Corretjának, a Eurosport spanyol szakkommentátorának, a Roland Garros korábbi kétszeres döntősének nem hiányzik a játék, de szívesen elemzi.

Álex Corretjának nem hiányzik a játék, de szívesen elemzi

 

 
Csillag vagy vonal? – Klein Ron jegyzete

– A US Opent kemény pályán, az egy héttel utána kezdődő Roland Garrost salakon rendezik. Mennyire lehet nehéz az átállás?
– A legrosszabb, hogy nem rendezik meg a madridi salakos versenyt, ami szégyenletes – felelte a spanyol Álex Corretja, a Roland Garros korábbi kétszeres döntőse, aki a Eurosport szakkommentátoraként a csatorna által közvetített US Open előtt válaszolt az újságírói kérdésekre, Magyarországról csak a Nemzeti Sportnak. – Ha az ember nem salakspecialista, sokat fog szenvedni, mert a játék teljesen más perspektíváját adják a három nyert szettig tartó mérkőzések. A szerva nem annyira fontos, tudni kell csúszni a pályán, fizikailag készen állni a hosszú meccsekre. A lábak elnehezednek, mert hosszabb ideig tartanak a pontok, így nagyon trükkös lesz a verseny, és azt hiszem, Rafael Nadal ezért döntött úgy, hogy nem indul a US Openen, hiszen tudja, milyen nehéz az átállás a kemény pályáról, és azt gondolja, szeretné felkészíteni a testét, a mozdulatait, mindent a salakra, s nem vállal felesleges kockázatot. Ráadásul aki jól szerepel a US Openen, szüksége lesz némi pihenésre és regenerálódásra is a Garros előtt.

– Tehát helyesen döntött Nadal, hogy nem utazott el New Yorkba?
– Bizonyára az jár a fejében, hogy esélye van megnyerni a Roland Garrost, és játszani néhány bemutatómérkőzést is. Feltette magának a kérdést, hogy a US Openen vagy a Garroson van-e nagyobb sansza a sikerre, és mivel valószínűleg a Garroson, folytatta a salakos edzéseket. Előtte szüksége lehet néhány felhozó meccsre, és ha tud játszani, készen áll majd, és nagyon nehéz lesz legyőzni Párizsban.

– Reménységünk, Balázs Attila is tipikus salakos játékos, de ő indul a US Openen. Hogyan tud majd utána alkalmazkodni a teljesen más párizsi körülményekhez?
– Attól függ, mennyire jut messze a US Openen. Ha már hétfőn kikap, elegendő ideje lesz visszaállni. Mint említettem, salakon hosszabbak a labdamenetek, ezért a pálya minden pontjáról nyerőt akar ütni az ember. Az adogatásokat nem kell mindig bombaerősen meghúzni, a fékezett ütés nagyon fontos lehet, a tenyeresnél hasznos, ha magasan oldalra pattan a labda, hogy ki lehessen nyitni a pályát.

Benoit Paire is fertőzött
Egy, az Amerikai Teniszszövetség (USTA) közleményében meg nem nevezett játékos visszalépett a US Opentől, mert pozitív lett a koronavírustesztje, ugyanakkor tünetmentes. Mint kiderült, a férfiverseny 17. helyén kiemelt francia Benoit Paire fertőződött meg a Covid–19-cel, ő kedden a lengyel Kamil Majchrzakkal mérkőzött volna az első fordulóban.

– Szakértő kollégája, Mats Wilander a szerb Novak Djokovicsot és az osztrák Dominic Thiemet tartja a legesélyesebbnek a US Open férfiversenyének megnyerésére. Mi az ön véleménye?
– Természetesen Djokovics az egyik favorit. Olvastam egy interjút az orosz Danyiil Medvegyevvel, és lenyűgöztek a válaszai: úgy tűnt, megbékélt a mostani sajátos helyzettel, és meggyőzte magát, hogy képes lesz jól játszani. Tudja, hogy kell kemény pályás mérkőzéseket nyerni, és azt is, hogy kell szenvedni. A tavalyi döntőben az egész nézősereg ellene volt, de ő élvezte, most nem lesz könnyű közönség nélkül teljesítenie. Aztán ott van még Sztefanosz Cicipasz is – meglátjuk, hogyan birkózik meg a nyomással.

– Milyennek látja a német Alexander Zverev és saját honfitársa, a spanyol David Ferrer közös munkáját?
– David nagyon jó barátom. Meglepődtem, amikor hallottam az együttműködésükről, ám az biztos, hogy munkamorál, következetesség és mentalitás tekintetében sokat tehet hozzá Sascha játékához: mivel játszott is ellene, tudja, miben kell fejlődnie.

– Már tizenöt éve nem teniszezik – nem hiányzik a sportág?
– Nem, mert az életem egy másik korszaka volt, és fizikailag, mentálisan nagyon nehéznek látom. Beleadtam mindent, nincs hiányérzetem, és most élvezem az életemet. Akkor nem vettem észre, hogy minden sokkal stresszesebb – most nyugodtan megihatok egy kólát, bekaphatok egy hot dogot miközben meccset nézek. Milliók figyelnek az otthonukban, és értékelik, amit mondok nekik, mert sokkal többet adok annál, amit ők el tudnak képzelni. Boldog vagyok, mert az emberek is örülnek, hogy engem hallanak, és jó visszajelzéseket adnak.

– Mit csinál, amikor nem az Eurosportnál dolgozik?
– Van egy saját márkám, a Corretja, amely férfi- és női sportruházatot gyárt. Továbbá részt veszek vállalati rendezvényeken, beszélgetéseken, tartok motivációs előadásokat is, és van egy cégem, néhány sportolót képviselünk a testvéremmel, aki ügynök. Egyébként jól elvagyok, négy gyermekem van, közülük hárman lányok, úgyhogy néhány hétnél nem tervezek előrébb.

US OPEN (a hétfői játéknap érdekesebb párosításai)
FÉRFI EGYES

Balázs Attila–Kukuskin (kazah)
N. Djokovics (szerb, 1. kiemelt)–Dzumhur (bosnyák)
Cicipasz (görög, 4.)–Ramos (spanyol)
A. Zverev (német, 5.)–Anderson (dél-afrikai)
NŐI EGYES
Ka. Plísková (cseh, 1.)–Kalinina (ukrán)
Oszaka N. (japán, 4.)–Doi (japán)
Kvitová (cseh, 6.)–Begu (román)
Sevastova (lett, 31.)–Gauff (amerikai)

2021.07.22 00:26:38

Tenisz RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Több mint hetven esztendeje, 1948 óta először láthattunk magyar férfi teniszezőt újra a wimbledoni negyeddöntőben; akkor egy szombathelyi, most egy nyíregyházi születésű játékos adta meg ezt az örömet nekünk, magyaroknak.

2021.07.18 22:42:22

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sokakat taszított, de jóval többek számára örökkévaló emlékké merevítették ki a 75. születésnapját ma ünneplő Ilie Nastasét. A román hadsereg hajdani hosszú hajú tisztjét, akinek ma tábornoki nyugdíjat folyósítanak.

2021.07.11 22:53:20

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. És egyszer talán Wimbledonban is Djokovicsot támogatják.

2021.07.11 14:07:09

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A világelső szetthátrányból felállva legyőzte Berrettinit, így a GS-címek számában utolérte Federert és Nadalt.

2021.07.10 14:17:51

Tenisz CS. M.

Az ausztrál világelső karrierje második Grand Slam-torna-győzelmét aratta.