Tenisz: Küzdelmes Fucsovics Márton idénye – Nagy Zoltán

Vágólapra másolva!
2022.06.23. 10:16
null
Fucsovics Márton Wimbledon után kiesik az első százból (Fotó: AFP)
A Nemzeti Sport is részt vett a Magyar Teniszszövetség szerdai háttérbeszélgetésén, amelynek vendége Fucsovics Márton edzője, a frissen kinevezett Davis-kupa-kapitány Nagy Zoltán volt. A szakember a többi között kitért tanítványa idei teljesítményére és wimbledoni reményeire, valamint azt is elmondta, mivel lenne elégedett az év végén.

Trénere azt szeretné, ha Fucsovics Márton az év végén is hasonlóan állna a világranglistán, mint most.

Az 57. helyezett teniszezőnek azonban nem lesz könnyű dolga, mivel Wimbledonban az oroszok és fehéroroszok kitiltása miatt meghozott ATP-döntés értelmében nem vezetik fel az elért fordulónak megfelelő pontszámot, és a tavalyi eredményt sem tudják megvédeni a játékosok, így az elmúlt esztendőben negyeddöntőt játszó nyíregyházi teniszező százon kívülre esik majd vissza a füves Grand Slam-torna után.

„Felvetődött ugyan, hogy a major torna helyett inkább challengereken vesz részt Marci, hogy pontokat gyűjthessen, ám közvetlenül a Roland Garros rajtja előtt lett végleges az ATP szankciója, akkor meg már lezárult a nevezés az eseményekre. Bíztunk benne, hogy lesznek egyeztetések, lehet majd módosítani, de nem így történt   – mondta el Nagy Zoltán. Elég érthetetlen az egész, mivel teljesen ellenkező a szervezet eddigi hozzáállásával, a koronavírus miatt befagyasztották a ranglistát, van, akinél még néhány 2019-es pontszám sem esett ki.”

A szakember úgy véli: Fucsovics Mártonnak kifejezetten nehéz ez az időszak, s nem elsősorban a tudat miatt, hogy vissza fog esni a ranglistán, mégis jól szerepelhet az év harmadik Grand Slam-versenyén.

„Már az olimpia előtt összeszedett vállsérüléséből nehezen keveredtünk ki, ami az Australian Openen is érezhető volt még. Utána nagyon sokat utazott és ugrált az időzónák között, voltak kisebb sérülései is, amelyek akadályozták a munkát, a tornákon való szereplést. Lábfejsérülése, csonthártyagyulladása is volt, legutóbb pedig a háta állt be. Ehhez jöttek még a fejfájós napjai, amelyek hátterében érzésem szerint mentális túlterheltség lehetett    – magyarázta legmagasabban rangsorolt férfi játékosunk edzője.   – Annak ellenére, hogy nem ideális az évad, összeállt a játéka, ezt mutatja, hogy Stuttgartban le tudta győzni a tavalyi wimbledoni elődöntős Hubert Hurkaczot. Igyekszik tudása legjavát nyújtani Londonban is, képesnek tartom az újabb kiemelkedő eredményre.”   

Nagy Zoltán az idény elején úgy fogalmazott, azt szeretné, ha tanítványa kiegyensúlyozott formát mutatna ebben az évben, ez azonban az ismert nehézségek miatt egyelőre nem teljesülhetett, mégis úgy gondolja, a 30 éves teniszező 250-es és 500-as tornákon Wimbledon után is főtáblás lehet, és a US Openen sem kell majd selejtezőt vívnia. Bízik benne, hogy a 2017 óta legjobb százban játszó teniszező a londoni major torna után hamar visszaküzdi magát a top ötven környékére.

Nagy Zoltán az új Dk-kapitány (Fotó: Török Attila)
Nagy Zoltán az új Dk-kapitány (Fotó: Török Attila)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik