Tenisz: Bárcsak sohasem jött volna el ez a nap – Nadal Federerről

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.09.15. 17:54
Özönlenek a reakciók a pályatársaktól és a sportvilág más részeiről is Roger Federer visszavonulásának hírére.

Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP

Rafael Nadal
„Kedves Roger, barátom, riválisom,
Bárcsak sohasem jött volna el ez a nap. Szomorú nap ez nekem és a sportnak szerte a világban. Öröm, megtiszteltetés és kiváltság volt megosztani veled ezeket az éveket, megélni annyi emlékezetes pillanatot a pályán és azon kívül is. Részünk lesz még ilyenekben a továbbiakban is, és akadnak még tennivalóink együtt, ezt tudjuk. De most kívánom, hogy legyetek boldogok Mirkával, a gyermekeiddel, a családoddal, és hogy élvezd, ami jön ezután. Találkozunk Londonban.”

„Nem volt váratlan Federer bejelentése, sejtettem, hogy a Laver-kupa vagy a bázeli torna lesz az utolsó versenye – mondta Köves Gábor az Eurosport szakkommentátora a Nemzeti Sportnak. – Az újabb térdproblémái miatt 41 évesen reménytelen helyzetben volt, nem végezhetett már el egy három-négy hónapos felkészülést az új szezon előtt.”

„Füves pályán ő volt az etalon nagyon sokáig, csak Novak Djokovics tudta vele tartani a lépést. Federer könnyed játéka rengeteg ember tetszését elnyerte, ő volt az, aki elsőként elkezdte a Grand Slam-trófeák nagyüzemi gyűjtését a 2000-es évek elején. Eleinte Rafael Nadal volt a fő vetélytársa, aztán jött Djokovics, ők hárman egyértelműen a tenisz történelmének legnagyobbjai, az más kérdés, kinek ki a legszimpatikusabb. Federer játszott közülük a legelegánsabban, s bár lehet fokmérő az is, ki a legeredményesebb, hogy valaki 20, 21 vagy 22 GS-trófeát nyer, gyakorlatilag mellékes.”

„A svájci a sportág ikonikus alakja még mindig, pótolhatatlan játékos, akit rengetegen szeretnek. Ebben biztosan közrejátszott az is, hogy bár igazán közelről nem ismerem őt, amikor már szinte abbahagytam a játékot, edzőként mentem valahová, s ő még fiatalabb srác volt, teljesen mindegy, ki jött vele szembe, köszönt neki, barátságosan viselkedett. Nemcsak a szurkolók, a játékosok is nagyon kedvelték, mert úriember volt a pályán és a pálya környékén is. Nem gondolom, hogy az ő és Serena Williams visszavonulása miatt csökkenne a tenisz népszerűsége, a US Openen is nagyon jó színvonalú mérkőzéseket láthattunk, és attól függetlenül, ki játszott éppen, a negyeddöntőtől kezdve alig lehetett jegyet kapni a mérkőzésekre.”

További reakciók Federer visszavonulásának hírére (Forrás: MTI)

A wimbledoni szervezők
„Roger, hol kezdjük? Megtiszteltetés volt tanúja lenni az utazásodnak, és látni, ahogy a szó minden értelmében bajnok lettél. Annyira hiányozni fog a látvány, ahogy pályáinkat feldíszíted, de egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy köszönjük azokat az emlékeket és örömet, amelyeket oly sok embernek adtál.”

Juan Martín del Potro
„Szeretlek, Roger! Köszönöm azt, amit a teniszben és velem tettél. A teniszvilág sohasem lesz olyan, mint nélküled.”

Andy Roddick, aki a 2009-es wimbledoni döntőt elveszítette Federerrel szemben
„Egészségedre, Roger! Köszönöm a közös emlékeket, barátom. Megtiszteltetés volt, hogy időt és tapasztalatot oszthattam meg veled a sportágunk legszentebb terein. Emellett jó időnek tűnik, hogy elkezdjek edzeni Wimbledonra. (Nyilván viccelek).”

A Roland Garros szervezői
„Inspiráció a pályán és azon kívül is. Köszönjük, Roger!”

A Laver-kupa szervezői
„Gratulálunk a természetfeletti pályafutáshoz. Köszönjük, hogy soha véget nem érő inspirációforrás vagy!”

Denis Shapovalov
„Példakép vagy számomra és még sokan másoknak! Köszönök mindent, Roger! Megtiszteltetés számomra, hogy megoszthattam veled a teniszpályát!”

David Ferrer
„A legszomorúbb nap a teniszben. Köszönöm, Federer úr!”

Gary Lineker korábbi labdarúgó, televíziós személyiség
„Az élet egyik legnagyobb öröme volt nézni, ahogy játszol. Olyan sok örömet okoztál sokaknak. Sok sikert mindenhez, ami ezután következik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik