R. P.
2022.09.15 17:54 Frissítve: 2022.09.15 18:38

Tenisz: Bárcsak sohasem jött volna el ez a nap – Nadal Federerről

Özönlenek a reakciók a pályatársaktól és a sportvilág más részeiről is Roger Federer visszavonulásának hírére.

Fotó: AFP

Rafael Nadal
„Kedves Roger, barátom, riválisom,
Bárcsak sohasem jött volna el ez a nap. Szomorú nap ez nekem és a sportnak szerte a világban. Öröm, megtiszteltetés és kiváltság volt megosztani veled ezeket az éveket, megélni annyi emlékezetes pillanatot a pályán és azon kívül is. Részünk lesz még ilyenekben a továbbiakban is, és akadnak még tennivalóink együtt, ezt tudjuk. De most kívánom, hogy legyetek boldogok Mirkával, a gyermekeiddel, a családoddal, és hogy élvezd, ami jön ezután. Találkozunk Londonban.” 

„Nem volt váratlan Federer bejelentése, sejtettem, hogy a Laver-kupa vagy a bázeli torna lesz az utolsó versenye – mondta Köves Gábor az Eurosport szakkommentátora a Nemzeti Sportnak. – Az újabb térdproblémái miatt 41 évesen reménytelen helyzetben volt, nem végezhetett már el egy három-négy hónapos felkészülést az új szezon előtt.”

„Füves pályán ő volt az etalon nagyon sokáig, csak Novak Djokovics tudta vele tartani a lépést. Federer könnyed játéka rengeteg ember tetszését elnyerte, ő volt az, aki elsőként elkezdte a Grand Slam-trófeák nagyüzemi gyűjtését a 2000-es évek elején. Eleinte Rafael Nadal volt a fő vetélytársa, aztán jött Djokovics, ők hárman egyértelműen a tenisz történelmének legnagyobbjai, az más kérdés, kinek ki a legszimpatikusabb. Federer játszott közülük a legelegánsabban, s bár lehet fokmérő az is, ki a legeredményesebb, hogy valaki 20, 21 vagy 22 GS-trófeát nyer, gyakorlatilag mellékes.”

„A svájci a sportág ikonikus alakja még mindig, pótolhatatlan játékos, akit rengetegen szeretnek. Ebben biztosan közrejátszott az is, hogy bár igazán közelről nem ismerem őt, amikor már szinte abbahagytam a játékot, edzőként mentem valahová, s ő még fiatalabb srác volt, teljesen mindegy, ki jött vele szembe, köszönt neki, barátságosan viselkedett. Nemcsak a szurkolók, a játékosok is nagyon kedvelték, mert úriember volt a pályán és a pálya környékén is. Nem gondolom, hogy az ő és Serena Williams visszavonulása miatt csökkenne a tenisz népszerűsége, a US Openen is nagyon jó színvonalú mérkőzéseket láthattunk, és attól függetlenül, ki játszott éppen, a negyeddöntőtől kezdve alig lehetett jegyet kapni a mérkőzésekre.”

További reakciók Federer visszavonulásának hírére (Forrás: MTI)

A wimbledoni szervezők
„Roger, hol kezdjük? Megtiszteltetés volt tanúja lenni az utazásodnak, és látni, ahogy a szó minden értelmében bajnok lettél. Annyira hiányozni fog a látvány, ahogy pályáinkat feldíszíted, de egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy köszönjük azokat az emlékeket és örömet, amelyeket oly sok embernek adtál.”

Juan Martín del Potro
„Szeretlek, Roger! Köszönöm azt, amit a teniszben és velem tettél. A teniszvilág sohasem lesz olyan, mint nélküled.”

Andy Roddick, aki a 2009-es wimbledoni döntőt elveszítette Federerrel szemben
„Egészségedre, Roger! Köszönöm a közös emlékeket, barátom. Megtiszteltetés volt, hogy időt és tapasztalatot oszthattam meg veled a sportágunk legszentebb terein. Emellett jó időnek tűnik, hogy elkezdjek edzeni Wimbledonra. (Nyilván viccelek).”

A Roland Garros szervezői
„Inspiráció a pályán és azon kívül is. Köszönjük, Roger!”

A Laver-kupa szervezői
„Gratulálunk a természetfeletti pályafutáshoz. Köszönjük, hogy soha véget nem érő inspirációforrás vagy!”

Denis Shapovalov
„Példakép vagy számomra és még sokan másoknak! Köszönök mindent, Roger! Megtiszteltetés számomra, hogy megoszthattam veled a teniszpályát!”

David Ferrer
„A legszomorúbb nap a teniszben. Köszönöm, Federer úr!”

Gary Lineker korábbi labdarúgó, televíziós személyiség
„Az élet egyik legnagyobb öröme volt nézni, ahogy játszol. Olyan sok örömet okoztál sokaknak. Sok sikert mindenhez, ami ezután következik.”

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.