A salakkirály visszaült a trónra: Nadal tizedszer RG-győztes!

Vágólapra másolva!
2017.06.11. 14:55
null
Rafael Nadal 10. alkalommal nyerte meg a Roland Garrost (Fotó: AFP)
A korábbi világelső spanyol Rafael Nadal nyerte meg a Francia nemzetközi teniszbajnokságot, mivel a döntőben 6:2, 6:3, 6:1-re legyőzte a 2015-ös győztes svájci Stan Wawrinkát. A salakkirály 2014 óta először, pályafutása során 10. alkalommal nyerte meg a Roland Garrost!

 

Parádés formában várta a finálét a spanyol, hiszen a tornán nem vesztett szettet, játékot is csupán 29-et engedett az ellenfeleknek.

Bár az első bréklehetőség a svájci előtt adódott, 1:1-nél azonban nem élt vele, igaz, ekkor cserébe még legalább annyi összejött neki, hogy 2:1-es Nadal-előnynél négy fogadóesélyt is hárítva egyenlítsen (2:2). No, innentől kezdve azonban sok babér nem termett Wawrinkának, Nadal gyakorlatilag még fogadóként sem nagyon szenvedett meg, és alig 40 perc alatt megnyerte az első felvonást (6:2).

MÁR EGYEDÜL A MÁSODIK
játékosGS-győzelem egyesben
1. Roger Federer 18
2. Rafael Nadal 15
3. Pete Sampras 14
4. Novak Djokovics 12
Roy Emerson 12
6. Björn Borg 11
Rod Laver 11
Félkövérrel a még aktív játékosokat emeltük ki.

A lendület pedig tovább tartott, volt, hogy sorozatban kilenc labdamenetet nyert meg a kilencszeres RG-győztes, aki pillanatok alatt elhúzott 3:0-ra, egyhuzamban hét játékot megnyerve. A helyzet sokat ezt követően sem javult, de a svájci legalább az adogatásait hozta. Nadal 5:3-nál a szettért adogathatott, 40:15-nél pedig Wawrinka elkeseredésében szanaszét törte az ütőjét, de ez sem segített rajta (6:3).


A spanyol klasszis pedig újra rég látott formájában tündökölt a párizsi salakon, ahol a döntőt megelőzően 78–2 volt a mérlege, a harmadik felvonás elején pedig gyorsan jött az újabb brék, és a 2:0-s Nadal-előny.

Ekkor felcsillant a remény a 2015-ös győztes előtt, a szépítés után ugyanis 0:30-a is volt, de balkezes ellenfele megfordította a játékot (3:1), innentől kezdve pedig már nem volt kérdés (6:1).

A 31 éves Nadal így három év után visszaült a Roland Garros trónjára, pályafutása során 10. alkalommal ünnepelhetett a Francia teniszbajnokságon, 2008 és 2010 után harmadszor nyert úgy, hogy egy szettet sem bukott a torna során.

Nadal a 15. GS-torna-győzelmével letaszította az örökranglista második helyéről Pete Samprast (14), három sikerre van az éllovas Roger Federertől (18).

A spanyol játékos a sikerével holnaptól a második helyen áll a világranglistán Andy Murray mögött – Wawrinka a harmadik lesz, Djokovics pedig csak a negyedik.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (36 000 000 euró, salak)
DÖNTŐ

Nadal (spanyol, 4.)–Wawrinka (svájci, 3.) 6:2, 6:3,6:1

Nadal még mindig úgy örül a Roland Garros-győzelemnek, mint az elsőnek (Fotó: AFP)
Nadal még mindig úgy örül a Roland Garros-győzelemnek, mint az elsőnek (Fotó: AFP)

 

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

HARMADIK JÁTSZMA

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:6, 1:6 – Wawrinka adogat

Nadal lehengerlő, még Toni Nadal is feláll a helyéről, pedig tőle ezt nem szokhattuk meg. Két mérkőzéslabdája van a spanyolnak. Az elsőt Wawrinka hárítja, pontosabban Nadal kiüti. A másodikat viszont a svájci a hálóba üti, Rafael Nadal magasba emelheti karrierje 10. Roland Garros-trófeáját.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:6, 1:5 – Nadal adogat

Nadal labdamenetet sem veszít, a tökéletes nem elég jó jelző a spanyol teljesítményére. Hatalmas a különbség.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:6, 1:4 – Wawrinka adogat

Wawrinka tényleg mindent megpróbált, hogy valahogy behúzza a játékot, fantasztikus labdamenetet nyert meg, de Nadal ellen még a maximumom is kevés a mai mérkőzésen, dupla brékelőny, hamarosan vége lehet a mérkőzésnek.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:6, 1:3 – Nadal adogat

Wawrinkának most volt néhány jó ütése, labdameneteket is nyert, de attól még ugyanúgy Nadal hozta az adogatójátékát, három gémre a spanyola végső sikertől.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:6, 1:2 – Wawrinka adogat

Becsületjáték a svájcitól, a francia közönség őt élteti, de ez aligha segít rajta.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:6, 0:2 – Nadal adogat

Wawrinka fogadóként labdamenetet sem nyer, mindenki várja már a mérkőzés végét...

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:6, 0:1 – Wawrinka adogat

Wawrinka gyakorlatilag a becsületéért küzd, de Nadal továbbra is lesöpri őt a salakról. Brékkel kezdődik a játszma, már csak az a kérdés, meddig tart a találkozó, mikor emelheti magasba a spanyol a 10. Garros-trófeáját.

Wawrinka csupán 10 nyerőnél jár 23 hiba mellett, Nadalnál 18 és 11 a statisztika - így nem lehet legyőzni a spanyolt a párizsi centerpályán, az biztos.

MÁSODIK JÁTSZMA

Wawrinka elkeseredésében összetörte az ütőjét (Fotó: AFP)
Wawrinka elkeseredésében összetörte az ütőjét (Fotó: AFP)

 

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:6 – Nadal adogat

30:15-nél Wawrinka jó helyzetbe kerül a labdameneten belül, Nadal a hálónál, de a svájci kiüti az alapvonalon túlra a labdát mérgében darabokra töri az ütőjét. A spanyol nem ront, övé a második játszma is.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 3:5 – Wawrinka adogat

Nadal cipőjén egyébként egy nagy 9-es található. Lassan készülhet a gyártó egy új darabbal, ez ugyanis aktualitását veszíti. Mindenesetre Wawrinka azért becsülettel küzd, Nadalnak szerválnia kell a második játszmáért.

Közben egy nagyszerű hír Stuttgartból: Fucsovics Márton 7:5, 7:5-re nyert a svájci Chiudinelli ellen, így feljutott az ATP-torna főtáblájára.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 2:5 – Nadal adogat

Nadal továbbra is parádés, Wawrinkának úgy tűnik, fogalma sincs arról, mit kellene tennie - talán nincs is jó megoldás a spanyol ellen.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 2:4 – Wawrinka adogat

Nadal az első szett és 2:2 óta összesen egy ki nem kényszerített hibátütött, félelmetes! A finálé színvonala meg sem közelíti Wawrinka és Murray fantasztikus elődöntőjét, de Nadal nyerő tenyeresét azért sokáig fogják ismételni.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 1:4 – Nadal adogat

Nadal nem tudja beütni az első szerváit, Wawrinka 30:15-re vezetett, de bréklabdáig nem jutott el, Nadal két játékra a második szett megnyerésétől-

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 1:3 – Wawrinka adogat

Na, hét elbukott gém után végre egy kis sikerélmény: Wawrinka hozza az adogatójátékát.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 0:3 – Nadal adogat

Wawrinka retteneteshelyzetben, most mentálisan is mélyponton, Nadal simán vezet.

Kommentelőink között felvetődött a kérdés, miért reménytelenebb a helyzete Wawrinkának az egykezes fonákokkal. Nos, azért, mert ezt az ütésfajtát nehéz pontosan, jól kivitelezni az alapvonal mögött két méterrel állva, fejmagasságig pattanó labdákkal szemben. Márpedig Nadal szinte csak ilyeneket üt...

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 0:2 – Wawrinka adogat

Nadal elképesztő! Ritmust váltott a spanyol, jóval élesebb, mint az első szettben, Wawrinka labdamenetet sem tudott nyerni.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6, 0:1 – Nadal adogat

Wawrinka most már az ütőjét is dobálja. Nadal szokás szerint jó a párizsi centerpályán, de a svájci meg sem nehezíti a dolgát, annyit ront. A spanyolt figyelmeztetik időtúllépésért. Megszokta már... Wawrinkának volt egy csodás megnyert labdamenete, de ez nagyon kevés. Vezet Nadal.

ELSŐ JÁTSZMA

 

Nagyszerűen kezdett a spanyol (Fotó: AFP)
Nagyszerűen kezdett a spanyol (Fotó: AFP)

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:6 – Wawrinka adogat

A svájci csak az adogatásaiból él, a labdamenetekben tragikusan teljesít, sorra üti a hibákat: 4 nyerő mellett 17 hiba, Nadal simán hozza az első játszmát.

Wawrinka egyébként megegyezett (mármint nem most, a mérkőzése alatt, hanem még szombaton este) Paul Annacone-nal, az 54 éves szakember csatlakozik a svájci edzői stábjához a füves pályás szezonban.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:5 – Nadal adogat

Wawrinka sokat kockáztat, de egyelőre nem igazán találja azt a játékot, amivel eredményes lehet, alig üt nyerőt. Pedig Nadal 50 százalék alatt üti be az első szerváit... Így is 5:2 a spanyolnak 38 perc után.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:4 – Wawrinka adogat

Az első brék! Semmi negyvenről nem tudott felállni a svájci, Nadal előnyben.

Wawrinka négy nyerőnél és 13 ki nem kényszerített hibánál jár, ez nem túl jó statisztika. Nadal hét nyerőt és nyolc ki nem kényszerített hibát ütött.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:3 – Nadal adogat

Wawrinka próbál kockáztatni, de fogadóként egyelőre hiába. A szett közepén járunk, tegnap a női döntőnek ilyenkor már a második játszmája kezdődött el.

Hátha valakinek fontos információ: Nicole Kidman is a lelátón.

Közben jó hír Stuttgartból: a selejtező második körének első játszmáját Fucsovics Márton 7:5-re nyerte meg a svájci Chiudinelli ellen.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 2:2 – Wawrinka adogat

Mindketten próbálnak hosszan játszani és szélesen, ebbe viszont egyelőre nagyon sok hiba csúszik. Wawrinka ráadásul könnyű labdákat üt ki, vagy a hálóba, bréklehetőség adódik Nadal előtt. Wawrinka hárítja. Mindketten idegesnek tűnnek, a svájci sorban üti a ki nem kényszerített hibákat - de hárít négy bréklabdát.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 1:2 – Nadal adogat

Wawrinka végre elkezdett fogadóként is labdamenetet nyerni, ami a teniszben azért nem hátrány. Sőt, bréklabdához is jut, a hálónál tudta befejezni a labdamenetet, a párizsi közönség már a lecsapás előtt őrjöngött. Nadal viszont egy vágott szervát ütött kifelé, Wawrinka elrontja a fogadást, egyenlő. A következő szervánál a játékvezető leszalad a salakra, majd a sólyomszem alapján rossz döntést hoz, Nadal ennek köszönhetően ismét első adogatást üthet: ász! A spanyol behúzza a játékot.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 1:1 – Wawrinka adogat

A hatodik labdamenet az első, amit megnyer Wawrinka, s ha már így belejött, nem is engedett több pontot Nadalnak, egyenlít.

Wawrinka (svájci, 3.)–Nadal (spanyol, 4.) 0:1 – Nadal adogat

Ennél könnyebb Nadal-kezdést elképzelni sem lehetett volna: négy labdamenet, négy pont Nadaltól.

Nadal 26 mérkőzéséből 26-ot nyert meg a Garroson egykezes fonákkal próbálkozó ellenfelével szemben - Wawrinka törheti meg a sorozatot. Kettejük egymás elleni összecsapásait egyébként mindig az nyerte meg, aki az első szettet behúzta.

Óriási ováció, amikor Nadal kifut a pályára, de Wawrinkát is megtapsolják.Pascal Maria a székbíró.

KEZDŐDIK!

Nadal kezd majd adogatással. A spanyol 10 órát töltött a pályán eddig a Garroson, Wawrinka öt órával többet volt kénytelen a salakon szerepelni.

2011 és a Nadal-Federer döntő óta ez az első Roland Garros-finálé, ahol két korábbi győztes csap össze.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik