A „salakkirály” legyőzte a világelsőt, Nadal elődöntős a Garroson

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.05.31. 20:40
null
Nadal 29. alkalommal nyert Djokovics ellen (Fotó: AFP)
Az Open-éra egyik legnagyobb rivalizálásának újabb fejezete íródott a párizsi Roland Garros férfi egyesének negyeddöntőjében: a világelső és 20-szoros GS-tornagyőztes Novak Djokovics és a 21 major-tornagyőzelmet arató salakkirály, Rafael Nadal 59. egymás elleni mérkőzését utóbbi nyerte meg. 4 óra 12 perc alatt négy játszmában diadalmaskodva sorozatban hatodik alkalommal került be a Garros elődöntőjébe, ahol ezúttal a német Alexander Zverev lesz az ellenfele.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (21 256 800 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Nadal (spanyol, 5.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (7–4)

Az ATP adatbázisa szerint 59. alkalommal találkozott egymással a két világklasszis, Novak Djokovics és Rafael Nadal – a 20-szoros Grand Slam-győztes a 21-szeressel állt szemben a Roland Garros negyeddöntőjében. A mérleg nyelve a szerb felé billen, 30 győzelem fűződött az ő nevéhez, 28 a spanyoléhoz.

Annak ellenére is a „salakkirály” kezdett jobban, hogy elmondása szerint lábsérüléssel bajlódik. Az első szettben adogatóként és fogadóként egyaránt jobban játszott Djokovicsnál, kétszer is elvette a szerb adogatását, és 51 perc alatt 6:2-es sikert ért el.

Nadal sokkal jobban mozgott riválisánál, úgy tűnt, minden úgy alakul a mérkőzésen, ahogyan azt ő szeretné: a második szettben 3:0-s vezetésre tett szert, ám ekkor jött a fordulat, Djokovics játékba lendült! Rendkívül kemény és hosszú labdameneteket követően sorozatban négy játékot nyert meg, ezzel fordított a szettben. S habár 4:4-re egyenlített a spanyol, a következő két gém a szerbé lett, így a 85 percig tartó második szett is, 2 óra 18 perc tenisz után tehát 1:1 volt az állás.

A harmadik játszmában aztán ismét magára talált Nadal: irányított, dominált, és mondhatni simán, 6:2-vel húzta be a 44 percig tartó szettet.

A negyedikben úgy tűnt, megint Djokovics ünnepelhet a szett végén, hiszen már 3:0-ra, majd 5:2-re is vezetett, ám ekkor Nadal összekapta magát. Bő három és fél óra játék után valahonnan rejtett erőtartalékokat merített, s 5:3-nál három játszmalabdát hárítva visszabrékelt, majd rövidítésre mentette a játszmát. Ebben ismét elsöprő lendülettel játszott, kétszer is elvette ellenfele adogatását, 6:1-re is vezetett, s végül a negyedik meccslabdáját értékesítve megnyerte a mérkőzést, így készülhet a pénteki elődöntőre, ahol a harmadik kiemelt német Alexander Zverev lesz az ellenfele.

Nadal sorozatban hatodszor jutott be a Roland Garros elődöntőjébe. Ilyen hosszú sorozatot korábban még nem produkált a torna 13-szoros győztese, a 21 GS-tornagyőzelmével csúcstartó spanyol klasszis.

KORÁBBAN
A. Zverev (német, 3.)–Alcaraz (spanyol, 6.) 6:4, 6:4, 4:6, 7:6 (9–7)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Trevisan (olasz)–Fernandez (kanadai, 17.) 6:2, 6:7, 6:3
Gauff (amerikai, 18.)–Stephens (amerikai) 7:5, 6:2

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik