Djokovics a Roland Garros új királya – megvan a karrier Grand Slam

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.05. 14:55
null
Novak Djokovics a hőn áhított trófeával (Fotó: Reuters)
A Francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) férfi egyesének fináléjában a világelső Novak Djokovics négy játszmában legyőzte a második helyen kiemelt Andy Murrayt, így életében először nyerte meg a Roland Garrost, és megszerezte a karrier Grand Slamet is.


ROLAND GARROS, PÁRIZS (32 017 500 euró, salak)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 2.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4

ÖSSZEFOGLALÓ

TUCATSIKERREL LETT MEG A KARRIER GRAND SLAM!
Novak Djokovics pályafutása 12. GS-torna-győzelmét aratta, a Roland Garros kipipálásával pedig összejött neki a karrier Grand Slam is. Az aktív mezőnyben erre korábban csak Roger Federer (2009-ben lett meg az utolsó hiányzó darab) és Rafael Nadal (2010-ben lett teljes a kollekció) volt képes, a már visszavonultak közül pedig Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson és Andre Agassi.
Australian Open: 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016
Roland Garros: 2016
Wimbledon: 2011, 2014, 2015
US Open: 2011, 2015

Meglehetősen idegesen kezdte a mérkőzést Andy Murray és Novak Djokovics is: az első négy játékból három brékkel végződött, csupán a brit tudta hozni a második adogatását. Ezután mindketten hozták a saját szervajátékaikat, így negyvenöt perc után a rendkívül jól adogató Murray 6:3-ra megnyerte az első szettet.

A második játszmában azonban gyökeres változás állt be mindkét fél játékában. Djokovics egyre kevesebbet hibázott, míg Murray egyre fáradtabbá vált, így már az első adogatását elveszítette. A szerb világelső játéka jóval koncentráltabb és agresszívabb volt, így egy újabb brékkel könnyedén, 6:1-re nyerte a második játszmát, és kiegyenlített.

A harmadik szettben ismét kétszer brékelte Djokovics a britet, így az előzőhöz hasonlóan szinte megerőltetés nélkül 6:2-vel húzta be a játszmát.


SZAVAZÁS

Novak Djokovicsnak sikerül 2016-ban mind a négy Grand Slam-tornát megnyerni?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A negyedikben Djokovics egy brékkel kezdett, az inkább a külső körülményekkel foglalkozó Murray ellen, így úgy tűnt, hamar véget ér a mérkőzés. Sőt, egy újabb elvett adogatójáték után már 5:2-re vezetett a szerb, aki a győzelemért szerválhatott. Murray azonban felállt, azonnal visszabrékelt, majd hozta a játékát, így 5:4-re közelebb lépett, azonban Djokovics második alkalommal már nem hibázott, és harmadik meccslabdáját beütve, 3:6, 6:1, 6:2, 6:4-re megnyerte a mérkőzést.

Novak Djokovovics 12. nekifutásra, és három elveszített döntő után győzött a Roland Garroson, ami azt jelenti, hogy megszerezte a karrier Grand Slamet, valamint, hogy jelen pillanatban mind a négy GS-tornának ő a címvédője. Ezt korábban csak az amerikai Don Budge (1938) és az ausztrál Rod Laver (1962, 1969) mondhatta el magáról.

MÁR CSAK HÁRMAN A SZERB ELŐTT
Ez a 12 GS-torna-siker pedig holtversenyben a negyedik legtöbb – bár Roy Emerson ezt még az Open-éra előtt gyűjtötte be. Már csupán hárman vannak előtte.
17 Roger Federer (svájci)
14 Pete Sampras (amerikai
Rafael Nadal (spanyol)
12 Roy Emerson (ausztrál)
Novak Djokovics (szerb)
11 Rod Laver (ausztrál)
Björn Borg (svéd)
10 Bill Tilden (amerikai)
Félkövérrel a még aktív játékosok

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

4. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 5:2 Djokovics szervál.
Murray-ponttal kezdődött Djokovics adogatása, ezután azonban hibázott a brit, majd egy rövidítést sem ért el, így a szerb 30:15-re fordított. Majd egy újabb Murray-hiba után két meccslabdához jutott Djokovics, aki az elsőnél kettős hibát, a másodiknál pedig széleset ütött. 40:40-nél Djokovics került újra előnybe, a harmadik meccslabdáját pedig már nem hibázta el, pontosabban Murray a hálóba ütötte, így a szerb világelső 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 -re megnyerte a mérkőzést, és a 2016-os Roland Garrost.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 5:3 Murray adogat.
Murray elveszítette az első pontot az adogatásában, azonban a brit azonnal fordított 40:15-re. Djokovics még szerzett egy pontot, ám Murray másodjára már nem hibázott, és még közelebb zárkózott.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 5:2 Djokovics szervál.
BRÉK! Djokovics szerezte az első pontot a gémben, ám Murray két nyerővel 30:15-re fordított. Ezután a szerb kettős hibát ütött, így két bréklabdához jutott a brit, aki egy nyerő tenyeressel be is húzta Djokovics adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 4:2 Murray adogat.
BRÉK! Úgy néz ki, ez végleg eldőlt. Djokovics Murray szervajátékát is semmire hozta, így adogathat a mérkőzésért.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 3:2 Djokovics szervál.
Murray továbbra sem tud semmilyen ellenállást felmutatni, Djokovics az előzőhöz hasonlóan ezt a szervajátékát is semmire hozta.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 3:1 Murray adogat.
Végig szorosan alakult a gém, 40:30-nál Murray ahelyett, hogy lezárta volna az adogatását, kettős hibát ütött. Ezután Djokovics jutott bréklabdához, amit a brit hárított, majd egy elütéssel már nála volt az előnyt, amit már nem herdált el, és behúzta az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 2:1 Djokovics szervál.
Murray nem tud mit kezdeni a szerb játékával, aki megerőltetés nélkül, semmire hozta az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 2:0 Murray adogat.
Az első pontot Djokovics szerezte a gémben, Murray azonban nem hagyta magát, és 40:15-re fordított. A szerb azonban visszajött, és egalizált. 40:40-nél Murray először nem tudta befejezni a játékot, második előnyét azonban már kihasználta, így hozta az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2, 1:0 Djokovics szervál.
Djokovics szinte egyáltalán nem hibázik, adogatójátékában csak egy pontot engedett Murraynek, így sorozatban már három megnyert gémnél tart.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 6:2 Murray adogat.
BRÉK! Murray a tenisz helyett a külső körülményekkel foglalkozott (nézőkkel, pókkamerával), így Djokovics 40:0-vel kezdett. Ezután egy bréklabdát hárított a brit, azonban többet már nem sikerült, így Djokovics azonnal brékelőnybe került.

Djokovics játéka a harmadik szettben sem „ült le” (Fotó: Action Images)
Djokovics játéka a harmadik szettben sem „ült le” (Fotó: Action Images)

3. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 5:2 Djokovics szervál.
Úgy tűnt, Murray ezt a gémet már elnegedte, így Djokovics 40:0-vel indított, ám a brit két játszmalabdát is hárított, a haramadikat már nem sikerült, így 6:2-re nyerte meg a szettet, és már csak egy játszma választja el a győzelemtől.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 5:1 Murray adogat.
Murray 40:0-vel nyitott, majd Djokovics szerzett két pontot, de közelebb már nem tudott zárkózni, így a brit hozta az adogatását, Ez azonban csak szépségtapasz lehet jelenlegi helyzetében, hiszen a szerb most a szettért szerválhat.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 4:1 Djokovics szervál.
Murray nem adja fel, ezt jól jelzi, hogy 15:15 után két pontot szerzett, így két bréklabdához jutott. Ezeket azonban előbb egy tenyeressel, majd egy szép rövidítéssel hárította Djokovics. 40:40-nél Murray került előnybe, azonban a harmadik bréklabdát egy ásszal hárította Djokovics. Murray negyedszer is előnybe került, ám ekkor a hálóról kipattant a labdája. Majd Djokovics elsőre nem, de második előnyét már kihasználta, így Murraynek hiába volt négy bréklabdája ezt a játékot is elveszítette, és a szettben maradásért kell adogatnia.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 3:1 Murray adogat.
BRÉK! Murray játéka szemmel láthatóan szétesett, adogatásában 0:15 még után egyenlített, ám ezután Djokovics két bréklabdához jutott. Az elsőt a brit hárította, másodikra azonban egy pazar rövidítéssel Djokovics újra brékelt, és sorozatban harmadik gémjét nyerte meg.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 2:1 Djokovics szervál.
Djokovics szerezte az adogatása első ponjtá, ezt követően azonban előbb elcsúszott és hibázott, majd a hálóba küldött egy rövidítést. 15:30-nál azonban két returnt is kiütött Murray, majd a hálóba ütött egy labdát, így a szerb hozta az szerváit.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 1:1 Murray adogat.
BRÉK!
Murray – aki egyre fáradtabbnak tűnik – szerezte a szervajátéka első pontját, ám ezután Djokovics három pontot szerzett, és két bréklabdához jutott. Az elsőt hárította a brit, majd a másodiknál közelről a hálóba bombázta a labdát, így Djokovics brékelt.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1, 0:1 Djokovics szervál.
Egy pazar rövidítéssel indított Djokovics, majd előbb a brit, majd a szerb is egészen a hálóig fellépve beütött egy ziccert. Murray a világelső hibája után egyenlített, de 30:30-ről Djokovics egy ásszal lépett tovább. Ezután a szerb labdája a hálóról kipattant, így újra egálba kerültek a felek. Djokovics egy hosszú labdamenet után negyedszer is előnybe került a gémben, amelyet egy óriási tenyeressel le is zárt.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 6:1 Murray adogat.
30:30-ig fej fej mellett haladtak utána azonban egymás után két pontot is Murray szerzett meg, így megnyerte a harmadik szett első játékát.

Novak Djokovics a második játszmában ellenállhatatlanul teniszezett (Fotó: Action Images)
Novak Djokovics a második játszmában ellenállhatatlanul teniszezett (Fotó: Action Images)

2. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 5:1 Djokovics szervál.
Djokovics 30:0-vel indított, majd sok idő után hibázott, ám így is két játszmalabdához jutott az ezt a szettet fejben már elengedő Murray ellen. Djokovics első próbálkozásából behúzta a gémet, így 6:1-re megnyerte a második játszmát, és kiegyenlített.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 4:1 Murray adogat.
BRÉK! Jól kezdett Murray, ám 15:0 után sorozatban három pontot is Djokovics szerzett meg, ezzel két bréklabdához jutott, egy fonákkal pedig meg is nyerte gémet, így újra brékelt, és az egyenlítésért adogathat.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 3:1 Djokovics szervál.
Djokovics egyre több nyerő ütésének, és Murray egyre több hibájának köszönhetően 40:0-vel nyitott a szerb, és ugyan elhibázott egy rövidítést, másodjára már megnyerte a szervajátékát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 3:0 Murray adogat.
Djokovics agresszívan és 30:0-vel kezdett, így hiába jött be Murray vágott szervája, egy újabb Djokovics-ponttal két bréklabdához jutott a szerb, Murray azonban mindkettőt hárította. 40:40-nél egy újabb ponttal a brithez került az előny, majd egy ásszal lezárta a gémet, és megnyerte az első játékát a második szettben.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 2:0 Djokovics szervál.
Djokovics egyre magabiztosabbnak tűnik. Elsőre ugyan hibázott az adogatásában, utána viszont két nyerőt ütéssel és egy Murray-hibával 40:15-re elhúzott. Végül egy hosszabb labdamenet végén a brit ütése hosszú volt, így Djokovics már sorozatban három nyert játéknál tart.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6, 1:0 Murray adogat.
BRÉK! Djokovics az előző játékból megmaradt lendületével két ponttal nyitotta gémet, majd Murray egy jó szervával közelebb lépet, de egy elrontott rövidítés után két bréklabdához jutott a szerb. Az elsőt egy bombaerős második szervával hárította a brit, másodikra azonban kettős hibát ütött, így Djokovics elvette az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:6 Djokovics szervál.
Djokovics összeszedte magát a pihenő alatt, és 30:0-vel indította az adogatását. Ezután rontott a szerb, majd a brit is. 40:15-nél Djokovics újra hibázott, sőt egy kettős hibát is ütött, így Murray egalizált. 40:40-nél egy óriási labdamenet végén Murray jutott bréklabdához, amit Djokovics hárított, majd újabb két ponttal meg is nyerte a szervajátékát.

Murray nagyszerűen kezdte a döntőt (Fotó: Action Images)
Murray nagyszerűen kezdte a döntőt (Fotó: Action Images)

1. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:5 Murray adogat.
Murray szerezte a szervajátéka első pontját, majd egy kis közjáték után – a nézők nem tetszését kiváltva a játékvezető egy újrajátszott első szerva helyett megadott egy meglehetősen kérdéses pontot a britnek – újabb pontot szerzett, így három játszmalabdához jutott. Az elsőt Murray egy kettős hibával elrontotta, majd Djokovics is hárított egyet, harmadikra azonban a hálóba ütötte a labdát a szerb, így negyvenöt perc után Murray 6:3-ra megnyerte az első szettet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 2:5 Djokovics szervál.
Djokovics szerezte a gém első pontját, ám Murray 30:15-re fordított. Ez nem zavarta meg a vilgelsőt, aki sorozatban három pontot szerezve megnyerte az adogatását, így Murraynek a szervajátékában húzhatja be a játszmát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 2:4 Murray adogat.
Murray két remek szervának köszönhetően 30:0-vel nyitott, majd Djokovics ugyan egy szép labdamenet végén szerzett egy pontot, egy újabb jó szervával 40:15-re alakította az eredményt. Innen a világelső két pontot szerezve kiegyenlített, majd 40:40-nél a brit egymás után kétszer is előnybe került, amit Djokovics mindkétszer kiegyenlített. Harmadszorra egy ásszal szerezte meg a vezetést Murray, majd egy újabb jó szerva után megnyerte a játékot, így Djokovicsnak a szettben maradásért kell adogatnia. Érdekesség, hogy Murray a teljes játék alatt reklamálással elfoglalva, mivel egy a szerb mögött helyet foglaló nézőn lévő ing zavarta.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 1:4 Djokovics szervál.
Djokovics 30:0-vel nyitott, ám ezután kétszer is hosszút ütött, így 30:30-re alakította az állást. Ezt követően a szerb szerzett pontot, majd Murray egy szerencsés, hálón megpattanó labdával újra egalizált. 40:40-nél a brit kis híján bréklabdához jutott, ám próbálkozása széles volt, így Djokovics lezárta a gémet, és harmadik adogatójátékát már behúzta.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 1:3 Murray adogat.
Murray dolgát ezúttal megkönnyítette Djokovics, hiszen két ki nem kényszerített hiba között csak egy pontot szerzett, majd 30:15 után Murray két nyerő ütéssel lezárta az adogatását, így sorozatban már négy játékot nyert meg.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 1:2 Djokovics szervál.
BRÉK!
Djokovics egy hosszú labdával nyitott, majd Murray egy remek második szerva utáni returnnel 30:0-re alakította az állást. Ezután a brit egy rövidítést a hálóba ütött vissza, de egy újabb ponttal két bréklabdához jutott, az elsőt pedig ki is használta, így sorozatban három gémet nyert Murray, Djokovics pedig a második adogatójátékát is elveszítette.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 1:1 Murray adogat.
Murray szervái ezúttal nagyon ültek, két ászt is ütött, így semmire hozta az adogatását. Djokovicsnak ebben a gémben nem volt túl sok jó megmozdulása.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 1:0 Djokovics szervál.
BRÉK!
Djokovics első adogatójátékának eleje szinte teljesen megegyezett Murrayével. A brit 40:0-re elhúzott, és ugyan a világelső hárított két bréklabdát – a másodikat egy ásszal –, Murray egy remek átemeléssel a harmadikat már nem hibázta el, így ő is brékkel kezdett.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), Murray adogat.
BRÉK! Djokovics egy remek rövidítéssel kezdett, majd Murray a hálóba ütötte a labdát, így a szerb egy átemeléssel máris három bréklabdához jutott. Djokovicsnak azonban nem volt szüksége háromra, az elsővel behúzta a játékot, és rögtön semmire hozta az első gémet.

 

ELŐZMÉNYEK

Előbb Murray, majd Djokovics is megérkezett a Philippe Chatrier Stadionba, így bemelegítés után hamarosan kezdetét veszi a döntő.


 

A KÉT JÁTÉKOS ÚTJA A DÖNTŐIG
Novak Djokovics
Andy Murray
1.fordulóLu Jen-hszün (tajvani) 6:4, 6:1, 6:1Stepánek (cseh) 3:6, 3:6, 6:0, 6:3, 7:5
2. forduló
Darcis (belga) 7:5, 6:3, 6:4Bourgue (francia) 6:2, 2:6, 4:6, 6:2, 6:3
3. forduló
Bedene (brit) 6:2, 6:3, 6:3
Karlovic (horvát, 27.) 6:1, 6:4, 7:6
Nyolcaddöntő
Bautista-Agut (spanyol, 14.) 3:6, 6:4, 6:1, 7:5
Isner (amerikai, 15.) 7:6, 6:4, 6:3
NegyeddöntőBerdych (cseh, 7.) 6:3, 7:5, 6:3
Gasquet (francia, 9.) 5:7, 7:6, 6:0, 6:2
ElődöntőThiem (osztrák, 13.) 6:2, 6:1, 6:4
Wawrinka (svájci, 3.) 6:4, 6:2, 4:6, 6:2

 

Djokovics számára a karrier Grand Slam is a tét, hiszen már csak egy Roland Garroson aratott győzelem szükséges ahhoz, hogy a négy nagy torna mindegyikén legyen legalább egy sikere.

Djokovics és Murray vívta az első 2016-os GS-döntőt is. Az Australian Openen a szerb 6:1, 7:5, 7:6-ra győzte le a britet.

Djokovics összességében 20. Grand Slam-döntőjére készülhet. Az eddig lejátszott tizenkilencből tizenegyszer hagyhatta el győztesen a pályát, nyolc döntőben – köztük háromszor a Roland Garroson – viszont meg kellett elégednie a második hellyel. Murray pályafutása tizedik Grand Slam-fináléjában léphet pályára, mérlege két megnyert és hét elveszített döntő.

A két játékosnak ez lesz a hetedik egymás elleni Grand Slam-döntője. Az Australian Open fináléjában Djokovics már négyszer legyőzte Murrayt, azonban a wimbledoni döntőben és a US Openen is a brit örülhetett.

Salakon eddig ötször meccseltek egymás ellen. A mérleg egyértelműen Djokovics-fölényt mutat, hiszen Murray mindössze egyszer – igaz, a legutóbbi találkozásukon –, a 2016-os római ATP 1000-es torna döntőjében verte meg a szerbet.

A Roland Garroson mindössze másodszor csapnak össze egymással. Az előző találkozásuk a 2015-ös tornán volt, melyen Djokovics az elődöntőben 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6-1-re győzte le a britet.

Novak Djokovics és Andy Murray harmincnegyedik alkalommal találkozik egymással. Az örökmérleg a világelső felé billen, hiszen Djokovics eddig huszonháromszor győzte le Murrayt, aki eddig tíz sikert tudhat magáénak a szerb ellen.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Roland Garros férfi egyesének döntője, melyben a világelső szerb Novak Djokovics a második helyen kiemelt brit Andy Murrayvel csap össze. Tartsanak velünk!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik