Legjobb be- és kiszólásaival búcsúzunk Roddicktól

Vágólapra másolva!
2012.09.07. 09:22
null
Roddick sokaknak hiányozni fog, mert a pályán kívül a legkevésbé sem volt sablonos (Fotók: Action Images)
A Juan Martín del Potrótól elszenvedett vereséggel búcsút intett a profi teniszezők világának Andy Roddick. Lehet vitatkozni róla, hogy valójában mekkora formátumú játékos is volt – mire viszi mondjuk, ha nincs a szervája, vagy ha nincs a kortárs, Roger Federer… –, ám abban a teniszkedvelő sportvilág egyetért, hogy egy színes, szerethető figura lép le a színről. Visszavonulása alkalmából legemlékezetesebb nyilatkozataiból válogattunk – volt miből…

 

RODDICK ÉS FEDERER

„Ugyanolyan jó, mint bárki másnak, akit nem Rogernek hívnak” – emlékezetes nyilatkozat egy korábbi US Open előtt arról, hogy mennyi esélye van a végső győzelemre.

„Nem ártana nyernem valamit, hogy ezt rivalizálásnak nevezhessük” – a Federer elleni párharcokról.

„Hozzávágtam a mosogatót, de ő kiment a fürdőbe, és jött a fürdőkáddal” – röviden összefoglalva a Federer elleni 2004-es wimbledoni döntőt.

„Brutálisak vagytok, fiúk! Abszolút. A srác csak két Grand Slamet nyert az évben. Szeretnék ilyen rossz évet. Imádnám” – Roddick szerint azért a svájcinak nem volt olyan rossz éve, játékostársaival mindig szolidáris volt.

RODDICK, AZ ÖNKRITIKUS

„Bármit is mondtam tavaly ilyenkor, csak »kopizzák« át. Biztos stimmelni fog most is” – az első körös Roland Garros-vereség után 2006-ban. Egy évvel korábban a második fordulóban búcsúzott Párizstól, 2007-ben ismét egy meccs jutott neki.


„Igen, többféle stratégiai megbeszélésünk is volt. De egyik sem úgy indult, hogy »ha 6:4, 6:0, 2:0-ra állsz…« Upsz, erről nem igazán beszéltünk…” – arról, hogy milyen taktikai megbeszéléseik voltak Jimmy Connorsszal a 2007-es Australian Open-elődöntő előtt. Roddick végül 6:4, 6:0, 6:2-re bukott el – természetesen Federerrel szemben.

„Egyértelműen ez az ütésem fejlődött a legtöbbet az elmúlt év óta. Volt egy fonák löbbölésem az első játékban, aztán egy fonák elütésem a bréknél. Aztán még egy a rövidítésben. Fonákkal az óceánt sem tudtam eltalálni az előző évben.”

„Van két bátyám, ami tökéletes emlékeztető arra, hogy mindig közelebb vagy a padlóhoz, mint a csúcshoz.”

„Én vagyok minden idők legsikeresebb rossz játékosa” – önmeghatározás az újságíróknak.

RODDICK, A KRITIKUS

BÚCSÚZÓUL
Roddick kicsit felhúzta magát, amikor a visszavonulása kapcsán az egyik újságíró az elvártnál egyszerűbben fogalmazott. Az amerikai felháborodása érthető, hiszen Roger Federer 2003-ban, Wimbledonban nyert először Grand Slam-versenyt, ő pedig rögtön az utána következő US Openen győzött.

– Volt egy holt időszak Pete Sampras és Andre Agassi, illetve Roger Federer tündöklése között. Ön pedig gyakorlatilag ezt használta ki.
– Mikor is nyerte meg Sampras az utolsó Grand Slam-tornáját? – kérdezett vissza Roddick.


– 2002-ben.
– És mikor nyerte meg Federer az elsőt?


– 2003-ban.
– Akkor mi a francról beszél?

„A kamerák révén ott van a technológia minden sarokban. Zárjuk ki az emberi tényezőt! A mérkőzésvezetők is lehetnek ugyanúgy idegesek, mint mi. Szóval, ha már ott vannak [a kamerák], miért ne használjuk? Plusz vicces is lenne. El tudják képzelni, hogy van egy zászló a táskánkban, amit bedobhatunk az azonnali visszajátszásért egyszer vagy kétszer egy szettben? Az egész hozzáadna valami többletizgalmat az egészhez” – az amerikai futballon szocializálódó Roddick támogatta a sólyomszem bevezetését.

„Ön mondta, nem én. Nem hiszem, hogy vicces olyasmit mondani, amiből bajom származhat. Szóval kihagyom a kérdést” – arra válaszolva, nem tartja-e túlzottan metroszexuálisnak a spanyolok térdnadrágos viseletét.

„Te sem fogsz!” – egy ESPN-es chaten az egyik kérdező ezt írta neki: „Gyenge vagy, és sosem fogsz nyerni újra nagy tornát. Erre mit mondasz?”

„Azt tudod, ugye, hogy élőben ad a tévé. Most igazi idiótának tűnhetsz!” – az egyik indianapolisi tornán nem értett egyet a mérkőzésvezető döntésével.

„Örülök, hogy elértem a negyedik helyet a világranglistán, mert Brad mindig ezzel jött. »Igen, igen, én negyedik voltam a világranglistán, te csak ötödik vagy.« A héten azt hiszem, elveszíti ezt a fonalat” – Brad Gilbert edzővel 2003–2004-ben dolgozott együtt.

RODDICK, A LAZA

„Legutóbb amikor itt voltam, elmentem a Red Hot Chilli Peppers koncertjére, míg most megnézem a U2-t. Nem csak a teniszre gondolok a hét 168 órájában. Élvezem a tavat a floridai otthonomnál, és szeretek lazulni a kanapén” – Roddicknak nem csak teniszből áll az élet, még Wimbledon alatt sem.

Will Ferrell tudása előtt is meghajolt
Will Ferrell tudása előtt is meghajolt


„Nos, igen. Reggel a stadionban nem volt térerőm” – arra válaszolva, hogy volt-e valami, ami nem működött a San José-i fináléban.

„Ha tudtam volna, hogy ilyen hideg lesz, nem tettem volna” – megbánta, hogy levágatta a haját az egyik houstoni torna előtt.

„Hé, ti, fiúk, a létrával! Ha idejöttök, veszek nektek pizzát!” – állítólag ezt kiabálta a tűzoltóknak, amikor kigyulladt az egyik római hotel, és több vendég mellett őt is ki kellett menekíteni.

„Ki fog ugrani egy repülőgépből. Én már voltam négy alkalommal, de most velem kell jönnie. Már a második emelet erkélyéről is fél lenézni, szóval vicces lesz. Talán összepiszkítja a gatyáját vagy valami hasonló, jó móka lesz” – így jár az az edző – nevezetesen az ejtőernyőzni kénytelen Brad Gilbert –, aki fogad Roddickkal egy tenisztorna-győzelemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik