Davis-kupa: Piros Zsombor elvesztette az első egyest

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.03.04. 08:52
null
Piros Zsombor a pénteki mérkőzésen (Fotó: AFP)
Alex de Minaur két szettben (7:5, 6:2) jobbnak bizonyult Piros Zsombornál Sydney-ben, így a házigazda került előnybe a világcsoport nagydöntőjébe jutásért vívott Ausztrália–Magyarország párharcban. A pénteki második egyesben Fucsovics Márton három játszmában (7:6, 1:6, 6:3) legyőzte Thanasi Kokkinakist, így a csata kért egyes után 1–1-re áll.

 

Odakint az elmúlt napok sydney-i időjárásának megfelelően esett az eső, így a teljesen befedett tetejű Ken Rosewall Arenában mérkőzött meg egymással a házigazda Ausztrália képviseletében a világranglistán 30. Alex de Minaur és a mieink második számú játékosa, a 240. Piros Zsombor, hogy megkezdjék a Davis-kupa világdöntőjének selejtezőjét.

Magyar drukkerben nem volt hiány a lelátókon, ezt a Himnusz utáni éljenzés ékesen bizonyította. Szükségük is van a biztatásra legjobbjainknak, mert nehéz feladat áll előttük, a rivális tavaly novemberben Torinóban, semleges pályán, a Davis-kupa 2021-es fináléjának egyik csoportmérkőzésén 2–1-re megverte a mieinket, és a játékoskeretek erőssége is mellette szólt.

Olaszországban De Minaur bámulatos találkozón legyőzte Fucsovics Mártont, míg Piros Alex Millmant múlta felül, aki ezúttal nem került be az ausztrálok keretébe.

Piros a fogadást választotta a pénzfeldobást követően, majd pontos tenyeressel kezdte a találkozót, ám a következő négy pont és az első játék a motiváltnak látszó De Minauré lett. 2017-es junior Australian Open-nyertesünk kicsit lassan melegedett be, nem nagyon találta a távolságot, aztán 0–30-nál fontos pontokkal javított, egy hosszabb labdamenetet is behúzott, és kiegyenlített.

De Minaur sima szervagémje után Piros Zsombor nagyszerű játékkal hárította ellenfele két bréklehetőségét, noha a másodiknál nem neki állt a zászló. Következett a harmadik hazai esély, amit szintén hárított a nyolc hónappal fiatalabb, még csak 22 éves magyar teniszező, majd ki is egyenlített.

Újabb sima adogatójátéknak örülhettek a sárga mezesek, mi meg annak, hogy a bátran játszó Pirost a következő gémben sem lehetett meglepni (3:3). A folytatásban gyönyörű fogadással és annál is szebb átemeléssel jelentkezett honfitársunk, akinek sikerült eljutnia egyenlőig, bréklabdáig azonban nem, bár majdnem jó lett az elütése 40–40-nél.

Semmire nyerte a következő játékot Zsombi, aztán 15–30-a is volt, viszont érkezett három pontos és erős De Minaur-szerva (5:4 oda). Ahogy a Nemzeti Sportnak nyilatkozta szerdán Piros, valóban nem kellett őt temetni, szépen tartotta magát, kifejezetten jól játszott a nála 210 pozícióval előrébb rangsorolt klasszis ellen. 5:6-nál azonban érkezett egy rövidzárlat, Piros Zsombor háromszor is túlméretezte ütését, majd kettős hibát ütött, így elment az első játszma.

A második szett első gémjében sem sikerült pontot szereznie a magyar válogatott képviselőjének, a következőben már igen, de két bréklabdáról kellett megoldania a játékot. Az elsőt hatékony szervával kivédte, a másodiknál a hálóba püfölte a labdát De Minaur, s végül egyenlíteni tudott Piros.

A következő játékban végre Zsombor is eljutott egy fogadóesélyig, ám az elütése a hálóról oldalra pörgött. Egyenlőnél De Minaur a hálóba vágta a labdát, aztán nem jött az első szervája sem, mégis megcsinálta a labdamenetet. Később még a sapkáját is elhagyta az ausztrál, viszont ez sem gátolta meg abban, hogy 2:1-es vezetésre tegyen szert.

A háló segítségével aztán már De Minaurnak lett bréklabdája, és mivel féllabdányival széles lett Piros röptéje, nagyon közel került a mérkőzés megnyeréséhez az ellenfél, aki fizikailag egyértelműen jobban bírta a megpróbáltatásokat.

1:4-nél hozta az adogatását Piros Zsombor, aki igyekezett felzárkózni, de sajnos love gémmel karnyújtásnyira került a győzelemtől De Minaur. A párás körülményekhez sokkal jobban alkalmazkodó ausztrál fogadóként megnyerte a második szett nyolcadik játékának első két pontját, aztán két mérkőzéslabda birtokosa lett. Az elsőt átemeléssel hárította Piros – erre a játékelemre nem panaszkodhatott a találkozón, jól ment neki –, a másodiknál azonban erőszakosan támadta meg Zsombi második szerváját De Minaur, így Ausztrália 1–0-s vezetést szerzett a magyar Davis-kupa-csapattal szemben.

„Úgy mentem ki a pályára, hogy nyerni akarok, és mindent kiadtam magamból, úgy, mint Torinóban – utalt arra a magyar szövetség által közzétett videóban Piros, hogy a tavalyi Dk-döntőben meglepetésre az esélyesebb ausztrál John Millmant és a horvát Marin Cilicet is megverte. – Bár az edzéseken úgy éreztem, a Covidból még nem tudtam százszázalékosan felépülni, nagyjából 80 százalékosnak éreztem magam, főleg a tüdőm nem bírta.”

Piros elmondta, bár ellenfele jól játszott, neki is voltak esélyei, de a bréklabdáknál nem volt elég pontos. Hozzátette, mindezek ellenére vállalja a játékot szombaton is.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, SELEJTEZŐ, SYDNEY
Az állás az első két egyes után
Ausztrália–Magyarország 1–1
De Minaur–Piros 7:5, 6:2
Később
Kokkinakis–Fucsovics 6:7 (4–7), 6:1, 3:6

A szombati program
John Peers, Luke Saville–Fucsovics Márton, Marozsán Fábián
Alex de Minaur–Fucsovics Márton
Thanasi Kokkinakis–Piros Zsombor

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik