Dk: Fucsovics újabb nagy skalpot gyűjtött be, ismét a legjobbak között

Vágólapra másolva!
2017.09.17. 19:14
null
Fucsovics Márton vasárnap is megállíthatatlan volt (Fotó: Koncz György)
Fucsovics Márton három szettben megverte Karen Hacsanovot a Davis-kupa világcsoportjába jutásáért vívott Oroszország elleni párharc negyedik mérkőzésén, ezzel 1996 után újra a legjobbak között szerepelhetnek a mieink.

 

Mint ismert, pénteken Fucsovics Márton nagy csatában, öt szettben legyőzte Andrej Rubljovot, míg Balázs Attila óriási küzdelemre késztette világranglista-32. ellenfelét, de alulmaradt, így 1–1-ről vártuk a szombati páros meccset, amelyen a magyar fiúk diadalmaskodtak, így egy lépésre kerültek a világcsoportba jutáshoz.

Arra a bizonyos egy lépés megtételére először Fucsovics Mártonnak volt esélye, ám a Karen Hacsanov elleni mérkőzése több mint két órával később kezdődhetett csak el a Dél-Budapest, közelebbről a Kopaszi-gát fölötti nagy esőzés miatt.

A kilencedik játékig mindkét fél hozta az adogatását, az orosz azt nyújtotta, amit pénteken Balázs Attila ellen is – gyors szervák, nagy erejű ütések –, de Fucsovics is olyan magabiztosan játszott, ahogy az előző két napon. Eljött az a bizonyos kilencedik játék, amelyben a magyar fiú elvette Hacsanov adogatását, de sokáig nem lehetett örülni, mert az orosz azonnal visszabrékelt. Szerencsére Fucsovics sem állt meg, megint elvette az orosz szervagémjét, majd remek játékkal megnyerte a szett utolsó játékát is. 7:5

 

Az elsőhöz hasonlóan kezdődött a második játszma is, egyik versenyző sem nagyon hibázott (a magyar semmire hozta az adogatásait), 2:2-nél aztán megint jött egy Fucsovics-brék, azzal a lendülettel pedig háromjátéknyira növelte az előnyét. Az orosz innen még visszahozta magát a szettbe, de a 25 éves magyar teniszező megrázta magát, és 6:4-re behúzta a második szettet is.

És Fucsovics folytatta, jól mozgatta az ellenfelét, rendre visszaütötte a helyére a labdát, az orosz pedig egyre idegesebb lett – ezt egy stadionból kiütött labdával adta tudtára mindenkinek. Hacsanov természetesen nem adta fel, de a magyar teniszező továbbra is kiváló tenyereseket ütött, a bravúr közelében pedig egyre energikusabban mozgott. 5:4-es állásnál ugyan kissé megijedhetett a hazai közönség, mert Hacsanov 40:15-re is vezetett, de korábban többször is hallhattuk már, hogy Fucsovics ezeket a helyzeteket szereti igazán, és most meg is mutatta. Az utolsó labda nyomát a főbíró közelebbről is megnézte, és megállapította, hogy az orosz ütése hosszú lett, így 6:4-gyel véget ért a harmadik szett.

A világranglista 113. helyén álló Fucsovics Márton a harminckettediket verte meg.

A magyar férfi teniszválogatott – amely legutóbb 1996-ban szerepelt a legjobb 16-ot tömörítő világcsoport mezőnyében – behozhatatlan, 3–1-es előnyre tett szert Oroszországgal szemben!

A világcsoport 2018-as párosításait szerdán sorsolják, az első fordulóra februárban kerül sor.

 



 

 

ÍGY ÉRTÉKELTEK A KAPITÁNYOK
Köves Gábor, a magyar szövetségi kapitány: – Ugyanolyan boldog vagyok most, mint amikor kilencvenötben legyőztük az ausztrálokat. Mindkettő olyan élmény, amit sohasem felejt el az ember, most is tisztán emlékeszem arra az örömre. Lehet, hogy nem most, de ezt a győzelmet is meg fogom könnyezni. Fantasztikus dolog, hogy a magyar férfiválogatott a világ tizenhat legjobbja között szerepelhet a következő szezonban, hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben.
Igor Kunyicin, az orosz szövetségi kapitány: Márton fantasztikusan játszott, megérdemelten nyert a magyar csapat. Kevés időnk volt arra, hogy a kemény pályáról átálljunk a salakra, ez most így sikerült, sajnálom.

DAVIS-KUPA
A VILÁGCSOPORTBA JUTÁSÉRT
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 3–1

Budapest, Kopaszi-gát, salakpálya
Fucsovics Márton–Karen Hacsanov 7:5, 6:4, 6:4
SZOMBATON

Fucsovics Márton, Balázs Attila–Danyiil Medvegyev, Konsztantyin Kravcsuk 7:6, 6:4, 7:6
PÉNTEKEN
Fucsovics Márton–Andrej Rubljov 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3
Balázs Attila–Karen Hacsanov 6:3, 2:6, 6:7 (12–14), 1:6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik