Cseng Csie a kínai pionír az elődöntőben

Vágólapra másolva!
2010.01.26. 08:07
null
Cseng újabb ellenfelet pipált ki – jöhet a Henin elleni elődöntő (Fotó: Reuters)
Bejutott az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság elődöntőjébe Justine Henin és Cseng Csie. A junioroknál továbblépett Babos Tímea és Fucsovics Márton is.

A visszatérő Henin kemény meccsen van túl, 7:6, 7:5-re győzte le Nadja Petrovát. Az egykori világelsőnek kevés hiányzott ahhoz, hogy három játszmára kényszerüljön, de visszakapaszkodott a brékhátrányból, és 0:3-ról fordított a második szettben.

„Szívvel küzdöttem, szerencsére összejött a győzelem. A végén agresszívabban teniszeztem, mert nem akartam, hogy rövidítés döntsön, minél hamarabb be akartam fejezni a meccset" – nyilatkozta a belga klasszis.

Henin ellenfele a kínai Cseng Csie lesz, aki leütötte a pályáról az orosz Marija Kirilenkót. Az Australian Openen még sosem jutott kínai versenyző a legjobb négy közé.

„Elképesztő siker ez nekem. Ezen a pályán nyertem párosban kétezerhatban, és azóta ezt tekintem a szerencsepályámnak. Henin ellen nagyon nehéz lesz, rendkívül erős ellenfél. Vesztenivalóm nincs, a legjobbamat akarom hozni, és élvezni a meccset" – mondta Cseng Csie a mérkőzés után. A két teniszező eddig egyszer találkozott, öt éve Torontóban Henin két szettben nyert.

Karrierje során először jutott be Grand Slam-tornán az elődöntőbe a horvát Marin Cilic, miután óriási meccsen, öt játszmában legyőzte az amerikai Andy Roddickot.

Cilic rövidítésben hozta az első szettet, majd 6:3-ra a másodikat, de megtorpant, Roddick pedig egyenlített. Az utolsó játszmában a horvát teniszező elvette a meccs során vállfájdalmakkal küzdő Roddick adogatását, az amerikai pedig már nem tudott újítani.

„Nem volt könnyű, de szerezhettem egy kis rutint ezen a héten ötjátszmás meccsek terén" – mondta Cilic. „Voltak még tartalékaim az ötödik játszmában. Roddick hirtelen sokkal jobban kezdett játszani két szett után, nagy nyomás alá helyezett a szerváimnál, és sokáig nem tudtam, mit kezdjek vele. Labdamenetről labdamenetre küszködtem, aztán egyszer csak összejött a brék, és ezzel az áttörés."

Cilic Rafael Nadallal vagy Andy Murrayjel találkozik a legjobb négy között.

Jól ment a magyar junioroknak: a második fordulót is sikerrel vette Babos Tímea egyesben: az első helyen kiemelt magyar lány három szettben, 1:6, 6:4, 6:1-re verte meg a lengyel Sandra Zaniewskát. Babos párosban is továbbjutott, miután a kanadai Dabrowskival két szoros szettben legyőzték a cseh Plisková-testvérpárt.

A fiúknál Fucsovics Márton küzdelmes mérkőzésen továbblépett a harmadik fordulóba: a hatodik helyen kiemelt magyar játékos 2:6, 6:2, 6:4-re győzte le az ausztrál Ben Waglandet, ráadásul az utolsó szettben brékhátrányból fordított a hazai versenyző ellen.

Fucsovicsra a harmadik körben már kiemelt vár, a magyar teniszező a koreai Na Dzsung Vungot legyőző argentin Renzo Olivóval játszik.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (24 094 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Henin (belga)–Petrova (orosz, 19.) 7:6, 7:5
Cseng Csie (kínai)–Kirilenko (orosz) 6:1, 6:3
A teljes ágrajzot itt tekinthetik meg!
 FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
 Cilic (horvát, 14.)–Roddick (amerikai, 7.) 7:6, 6:3, 3:6, 2:6, 6:3
JUNIOR, FIÚ EGYES, 2. FORDULÓ
Fucsovics Márton (magyar, 6.)– Ben Wagland (ausztrál) 2:6, 6:2, 6:4
JUNIOR, LEÁNY EGYES, 2. FORDULÓ
Babos Tímea (magyar, 1.)– Sandra Zaniewska (lengyel) 1:6, 6:4, 6:1
JUNIOR, LEÁNY PÁROS, 2. FORDULÓ 
Babos, Dabrowski (magyar, kanadai, 1.)–Ka. Plisková, Kr. Plisková (cseh) 6:4, 7:6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik