Li Na az Australian Open első ázsiai bajnoka!

Vágólapra másolva!
2014.01.25. 09:36
null
Li Na Melbourne-ben is révbe ért (Fotók: Reuters)
Két elbukott döntő után révbe ért az Australian Openen Li Na, miután a döntőben 7:6, 6:0-ra legyőzte a szlovák Dominika Cibulkovát. A kínai teniszező a második Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be, korábban a 2011-es Roland Garroson diadalmaskodott.

 

LI NA-PORTRÉ
Született: Vuhan, 1982. február 26.
Lakhelye: Vuhan
Testmagasság/testsúly: 172 cm/65 kg
Profinak állt: 1999-ben
Ütőfogása: jobbkezes, kétkezes fonák
Jelenlegi világranglista-helyezése egyesben: 4.
Legjobb világranglista-helyezése egyesben: 3. (2013. október 28-án)
Tornagyőzelmei egyesben: 9, ebből 2 Grand Slam (2011 Roland Garros, 2014 Australian
Open)
Korábbi összkeresete: 13 299 189 dollár
MTI

A 70 perces első szettben mindketten temérdek hibát követtek el, Li Na máskor gyilkos alapvonalütései gyakran pontatlanok voltak, így az első Grand Slam-döntőjét vívó Cibulková tartani tudta vele a lépést. Amikor aztán nagyon kellett, a rövidítésben Li Na összeszedte magát, és csak három pontot engedett ellenfelének.

A szettelőny birtokában már egészen más játékkal rukkolt elő a 31 éves kínai, szervái is feljavultak, s 6:0-ra megnyert játszmával zárta le harmadik Australian Open-döntőjét.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Li Na (kínai, 4.)–Cibulková (szlovák, 20.) 7:6, 6:0

 

A MÉRKŐZÉS, JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Li Na–Dominika Cibulková, Cibulková kezdi az adogatást

„Cibulková igazi óriásölő. A semmiből jött, senki sem várta ide, csak az a kérdés, hogy a lábai kitartanak-e. Hiszen miközben más egyet lép, neki kettőt-hármat is kell” – mutatott rá a 18-szoros Grand Slam-győztes (és a 17-szeres bajnok Serena által egyelőre nem „veszélyeztetett”) Chris Evert a mérkőzés előtt.
És mintha Li Na csak meghallotta volna… A kínai nagyon agresszíven kezdett, irányítja a játékot, és már az első gémben tett azért, hogy ellenfelének ne legyen kilométerhiánya. Arról nem is beszélve, hogy második bréklabdáját végül Cibulková kettős hibájával kihasználta.

Li Na–Dominika Cibulková 1:0, Li Na adogat

A kínai első adogatásai egyelőre nem jönnek be, de ezen a meccsen nem is igazán ez fog számítani. Már csak azért sem, mert míg Cibulková 161 centijével a top száz legalacsonyabbja, Li (173) sem az az égi meszelő. Nyugodt alapvonal-játékával viszont már meg is erősítette brékelőnyét.

Li Na–Dominika Cibulková 2:0, Cibulková adogat

Ez a Cibulková még (?) nem az, amelyik a döntőig mindenkit – Marija Sarapovát és Agnieszka Radwanskát is – lelőtte a pályáról. Egyelőre nagyon passzív, és csak ellenfele hibáinak köszönheti, hogy van ideje játékba lendülni. Aztán Li újabb bréklabdájánál azért egy tenyeres elütéssel végre észrevéteti magát, és ennek meg is lett a jutalma. Nagy nehezen hozta az adogatását, és feliratkozott a táblára élete első Grand Slam-döntőjében.

Li Na–Dominika Cibulková 2:1, Li Na adogat

Ami az érdekessége, az a hátránya is egy ilyen meglepetés-párosításnak: a teniszvilágot kevésbé érinti meg, mintha egy újabb Serena Williams–Viktorija Azarenka döntőt rendeznének. A Twitteren ilyenkor aktív kollégák közül egyedül a Cibulkovával köztudottan legjobb barátnő Marion Bartoli rak ki hárompercenként a szlovákot biztató üzenetet. A „chatfalon” a többiek csak közlik, hogy éppen a világ melyik pontján vannak. Más kérdés, hogy a résztvevők ebből mit sem éreznek, főleg, hogy a Rod Laver Arénában 15 ezren figyelnek lélegzet-visszafojtva. Ők láthatták a legközelebbről, ahogy Li másodszor is könnyedén hozza az adogatását.

Li Na–Dominika Cibulková 3:1, Cibulková adogat

Bár Cibulková negyven semmi után egy kettős hibával és elrontott fonákkal megsegítette Li Na-t, végül viszonylag könnyen hozza az adogatását. Bár ez volt talán minden idők legrosszabb gémje Grand Slam-döntőben…

Li Na–Dominika Cibulková 3:2, Li Na adogat

Apró érdekesség, hogy Dominika Cibulkovát az elmúlt három évben csak ketten tudták legyőzni Melbourne-ben: tavaly az ukrán Valerija Szavinih, tavalyelőtt pedig Arn Gréta egy drámai csatában 6:2, 3:6, 10:8-ra. És ezúttal valamelyest Li esélyei is romlottak erre a bravúrra, hiszen a gátlásaitól végre megszabadult Cibulkovát két kettős hibával segítette meg, így odalett a brékelőnye.

Li Na–Dominika Cibulková 3:3, Cibulková adogat

Végre látszik, hogy Cibulková miért jutott el idáig! A nemzetközi teniszberkekben „Zsebrakétának” becézett szlovák olyan tenyerest indított el ellenfele térfelére, amihez a kínai hozzá sem tudott szagolni. Meg is lett az eredménye, a mérkőzésen először vezet a szlovák játékos.

Li Na–Dominika Cibulková 3:4, Li Na adogat

Li Na szerencsére jól reagált ellenfele váratlan feltámadására. Ő is elkezdett kicsit jobban koncentrálni, és magabiztos adogatójátékkal egyenlített. Egyelőre mindketten jól kezelik a Grand Slam-döntővel járó izgalmakat.

Li Na–Dominika Cibulková 4:4, Cibulková adogat

Bár a korábban Justine Henint edző Carlos Rodríguez elvileg „elszakította” Li Na-t az alapvonaltól, és rávette az agresszívabb hálójátékra, ebből egyelőre ma semmit sem látunk. Többek között azért sem, mert Cibulková alapvonalról irányítja a labdamenetek nagy részét. Más kérdés, hogy olykor-olykor üt egy kettős hibát, amiből ilyen sok nem fér bele egy Grand Slam-döntőben. Háromnegyed óra alatt már ötnél tart a szlovák, de egyelőre némi szerencsének is köszönhetően erre nem ment rá a szettje.

Li Na–Dominika Cibulková 4:5, Li Na adogat

Ha már Serena Williams nincs ott a döntőben, edzője a BBC-n keresztül osztja meg a világgal magvas gondolatait a mérkőzésről.

„Fordulópontjához érkezett a meccs. Cibulková nyeri meg az alapvonal-csatákat, és egyre nyugodtabb, miközben Li Na idegesebb. Nem tud előnyt kovácsolni ellenfele szerva-rontásaiból, ami még sokba kerülhet neki"– állapította meg a francia sztáredző, Patrick Mouratoglou.

Ettől függetlenül a kínai még versenyben van az első szettért, mert az elején döcögő adogatások most már egyre pontosabbak. Az 5:5-höz egy remek ász kellett.

Li Na–Dominika Cibulková 5:5, Cibulková adogat

Azért nem telik el úgy adogatójáték, hogy Cibulková ne ütne egy kettős hibát. Ez azért 161 centije ellenére sem normális. A döntőig vezető úton meccsenként átlagosan hármat ütött… És a végtelenségig nem is lehet ekkora előnyt adni az ellenfélnek. Li két nyerő ütéssel bréklabdákhoz jut – és ezúttal már az első kihasználja, így szerválhat a szettért.

Li Na–Dominika Cibulková 6:5, Li Na adogat

Cibulková nem félt 30:30-nál egy fonák rövidítést bevállalni, ami meghozta a gyümölcsét. Bréklabdához jutott, amelyet viszont Li Na védett ki egy felszálló ágban megütött csodálatos tenyeressel, amit a nők között talán csak ő tud így. Aztán Cibulková elrontott egy tenyerest, és egy óra elteltével szettlabdához juttatta ellenfelét. Amelyet azonban Li néhány centivel elrontott, a következő labdamenetben pedig a szlovák tenyeresével nem tudott mit kezdeni, így szettlabdából bréklabda lett, majd a szlovák tökéletes fonákja után a tie break következik.

Li Na–Dominika Cibulková 6:6 – tie break

Az első hat labdamenetből ötöt Li Na nyert meg, amivel gyakorlatilag el is döntötte az első szett sorsát. Cibulková ugyan nagy küzdő, de nem volt olyan fortély a térfélcserénél, ami segíthetett rajta. Még úgy sem, hogy Li egy rosszul kikért challenge-dzsel és egy röptével segített is rajta. A kínai következő agresszív ritörnje ugyanis három szettlabdát ért, amelyek közül az elsőt ki is használta, így előző két melbourne-i döntőjéhez hasonlóan övé lett az első szett. Már csak az a kérdés, hogy a folytatás is hasonló lesz-e…

Az első szett után még nem volt ennyire kilátástalan Cibulková helyzete (Fotók: Reuters)
Az első szett után még nem volt ennyire kilátástalan Cibulková helyzete (Fotók: Reuters)

AZ 1. SZETT STATISZTIKÁJA
Li Na–Dominika Cibulková
Ászok: 1–0
Kettős hibák: 2–6
Nyerő ütések: 22–7
Ki nem kényszerített hibák: 25–20
Pontok a hálónál: 4/8, ill. 3/3
Bréklabdák: 2/6, ill. 2/3

Li Na–Dominika Cibulková 7:6, Li Na adogat

Ha csak az első játszma statisztikájából indulunk ki, csoda, hogy Li Na csak ilyen nehézségek árán került előnybe. A nyerő ütések között megmutatkozó elképesztő különbség alapján lehetett volna 6:0 is, a fenti adatok azonban nem mutatják az alapvonalról agresszívan játszó Cibulková által kikényszerített hibákat. Bár a szlovákot aligha vigasztalja, hogy megszorongatja ellenfelét, ha elszalasztja élete lehetőségét. Márpedig a második szett első játékát is elveszítette.

Li Na–Dominika Cibulková 7:6, 1:0, Cibulková adogat

Közben a tenisztörténészek is aktívak, aminek örülünk, különben nem tudhattuk volna meg, hogy a melbourne-i női döntő 2003 óta először hozott tie breaket. Közben a meccset aligha néző Rafael Nadal lefekvés előtt, még pizsamában Tweetelt egyet gyorsan, és megosztotta a világgal, hogy készen áll a holnapi, Stanislas Wawrinka elleni fináléra. Li Na olyannyira így van ezzel, hogy Cibulková elrontott tenyeresét követően az első szetthez hasonlóan ezúttal is brékkel kezd.

Li Na–Dominika Cibulková 7:6, 2:0, Li Na adogat

Mielőtt azt gondoltuk volna, hogy Cibulková összeomlik az egyhuzamban elveszített hat labdamenettől, két csodálatos tenyeres elütéssel vétette magát észre. Rengeteget javult a döntő színvonala mostanra, a játékosok szebbnél szebb nyerőkkel licitálnak egymásra. Li Na például egy fonák egyenessel lezárta a gémet, így már 3:0-ra vezet.

Li Na–Dominika Cibulková 7:6, 3:0, Cibulková adogat

Szerencsére Cibulkovának esze ágában sincs feladni a mérkőzést, de most tehetetlen Li Na játékával szemben. A kínai Serena Williams legszebb napjait idézi ezekben a percekben. Okos, erős, pontos ütésekkel mozgatja és kedvetleníti el ellenfelét, már 31 (!) nyerő ütésnél jár, az újabb brékkel pedig hihetetlenül közel került a hőn áhított trófeához.

Li Na–Dominika Cibulková 7:6, 4:0, Li Na adogat

Cibulkovát lassan megtöri, hogy minden próbálkozásával lepattan. Hiába jutott el ezúttal is 0:30-ig Li Na szervájánál, a kínai négy elképesztő támadással megfordította a játékot, és fél kézzel már fogja a trófeát…

Li Na–Dominika Cibulková 7:6, 5:0, Cibulková adogat

Bár Cibulkovának volt esélye a szépítésre, rontásával mégis Li-t juttatta két meccslabdához, és az elsőt ugyan hárította a másodikat néhány centivel elhibázta.

Li Na–Dominika Cibulková 7:6, 6:0 – Li Na Melbourne bajnoka

Ahhoz képest, hogy a harmadik fordulóban Lucie Safárovának még meccslabdája volt Li Na ellen, a kínai szerezte meg az Australian Open idei trófeáját, így nem jut az ausztrál Evonne Goolagong Cawley sorsára, akinek három melbourne-i döntőt el kellett veszítenie ahhoz, hogy nyerjen is végre. A kínai így utólag igazoltnak érezheti tavaly nyári döntését, amikor Wimbledont megelőző vacillálását követően mégsem a visszavonulás mellett döntött. Főleg, hogy a tornagyőzelemmel letaszítja Marija Sarapovát a világranglista harmadik helyéről, és ő az Australian Open első ázsiai bajnoka.

A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁJA
Li Na–Dominika Cibulková
Ászok: 2–0
Kettős hibák: 3–7
Nyerő ütések: 34–11
Ki nem kényszerített hibák: 30–28
Pontok a hálónál: 8/13, ill. 3/4
Bréklabdák:
5/10, ill. 2/3

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Li Na (kínai, 4.)–Cibulková (szlovák, 20.) 7:6, 6:0

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Ami a döntőbeli esélyeket illeti, Li Na még hibátlan Cibulková ellen, és csak egy szettet veszített az eddigi négy meccsük során. Ha ezúttal is megbirkózik a feladattal, és nyer, az open éra legidősebb győztese lesz Melbourne-ben.

A kínai az Australian Openen most negyedszer jutott a döntőbe, de a korábbi finálék közül egyet sem tudott megnyerni. Cibulková eddigi legjobb szereplése 2009-ben volt, amikor is a negyedik fordulóig jutott. Erre az évre datálható legjobb Grand Slam-torna-szereplése is: a Roland Garroson elődöntőt játszott.

Ha a Kassán született, de svájci színekben öt Grand Slam-trófeát szerző Martina Hingist nem vesszük, Cibulková történelmet írhat, hiszen a független Szlovákiának a férfiak és nők között sem volt felnőtt egyéni Grand Slam-győztese. Ehhez azonban egy olyan játékost kell legyőznie Li Na személyében, aki a lehető legtöbb tapasztalattal rendelkezik a melbourne-i győzelemhez. Tavaly és 2011-ben is ő nyerte az első szettet, az esélyesebb Kim Clijsters és Viktorija Azarenka azonban végül felülkerekedett.

AZ UTÓBBI 11 ÉV DÖNTŐ
2004: Henin-Hardenne (belga)–Clijsters (belga) 6:3, 4:6, 6:3
2005: S. Williams (amerikai)–Davenport 2:6, 6:3, 6:0
2006: Mauresmo–Henin-Hardenne 6:1, 2:0-nál Henin-Hardenne feladta
2007: S. Williams–Sarapova (orosz) 6:1, 6:2
2008: Sarapova–Ivanovics (szerb) 7:5, 6:3
2009: S. Williams–Szafina (orosz) 6:0, 6:3
2010: S. Williams–Henin 6:4, 3:6, 6:2
2011: Clijsters (belga)–Li Na (kínai) 3:6, 6:3, 6:3
2012: Azarenka (fehérorosz)–Sarapova 6:3, 6:0
2013: Azarenka–Li Na (kínai) 4:6, 6:4, 6:3
2014: Li Na–Cibulková (szlovák) 7:6 (7–3), 6:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik