Aus. Open: simán legyőzték a tavalyi döntőst Babosék

Vágólapra másolva!
2014.01.18. 04:33
null
Babos Tímea életében először jutott <br />3. fordulóba egy GS-viadalon (Fotó: Action Images)
Egy óra sem kellett ahhoz, hogy Babos Tímea és a horvát Petra Martic legyőzze a tavaly az Australian Openen, Wimbledonban és a US Openen is döntős Ashleigh Barty, Casey Dellacqua kettőst, s ezzel bejusson a nyolcaddöntőbe női párosban.

Az Australian Opent megelőző héten Lucie Safárovával együtt elért sydneyi tornagyőzelem hatása Melbourne-ben is látszik Babos Tímeán. A magyar teniszező a horvát Petra Marticcsal az oldalán két napon belül a második meccsét nyerte meg párosban.

Babos kifejezetten jól játszott, a hálónál egy elrontott lecsapást leszámítva magabiztos volt, alapvonalról ütött fonákjai pedig élményszámba mentek, arról nem is beszélve, hogy a sólyomszemet kétszer is lélektanilag fontos pillanatban használta jól. A 6:1-re lehozott első szettet a magyar játékos bődületes fonák egyenese, az 59 perc alatt 6:1, 6:3-ra megnyert meccset pedig tenyeres röptéje zárta le.

A nyolcaddöntőben a Jarmila Gajdosova, Alja Tomljanovic ausztrál, horvát kettős lesz Babos és Martic ellenfele.

„Nagyon boldog vagyok! Már-már tökéletesen játszottam ma – nyilatkozta nevetve a találkozó után Babos. – Nagyon jól röptéztem, jól ritörnöztem, így állandó nyomás alatt tartottuk az ellenfelet. Petra is nagyon jól játszott! Annyira rá tudtuk kényszeríteni az akaratunkat az ellenfélre, hogy esélyük sem volt a saját játékukat játszani. Ezért a sima eredmény… Életem első harmadik köre Grand Slamen, remélem, hogy folytatom a jó szériám párosban.”

„Szerintem ez volt Tímea legjobb mérkőzése, amit láthattam – mondta Nikola Andjelics, a 20 éves magyar játékos edzője. – Nemcsak látványos ütései vagy a 190 km/óránál is erősebb adogatások miatt, hanem mert az egész meccsen tartani tudta a magas szintet. Timi alkalmazkodott a körülményekhez, változtatott a játékán, így a párosuk még hatékonyabban tudott teniszezni. El kell mondanom: Petra teljesítménye is javult a mai mérkőzésre. Mindketten nagyszerűen játszottak a pálya egész területén, egyre összeszokottabbak. A következő forduló újabb nagy kihívást jelent. Gajdosova és Tomljanovic is kemény játékos, már bizonyították, hogy jól párosoznak. De bízom abban, hogy Timi és Petra tovább javul, és a legjobb tizenhat között újra jó teljesítményt nyújt majd.”

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI PÁROS, 2. FORDULÓ

Babos Tímea, Martic (magyar, horvát)–Barty, Dellacqua (ausztrál, 5.) 6:1, 6:3

A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEKRŐL

Bár már 6:1, 5:4-es vezetésénél meccslabdához jutott, végül csak tie-breakben nyerte meg a 79 perces második játszmát Marija Sarapova a saját árnyékát sokadszor átlépni képtelen francia Alizé Cornet ellen. Az előző körben Karin Knappot 115 perces döntő szettben 10:8-ra legyőző Sarapova továbbra is messze van a csúcsformától, de eljutott a nyolcaddöntőbe, ahol a szlovák Dominika Cibulková lesz az ellenfele.

„Nehéz befejezni az ilyen meccseket, Cornet remekül használta ki a lehetőségeit. Az előző forduló sokat kivett belőlem, igyekeztem arra koncentrálni, hogy ezúttal gyorsan továbbjussak. Fizikai szempontból mindenképpen javulnom kell a folytatásra, de boldog vagyok, hogy lesz most még egy szabadnapom, és a második héten is versenyben vagyok – nézte a dolgok jó oldalát Sarapova, aki természetesen jobban érezte magát szombaton a 24 fokban, mint két nappal korábban a 44-ben. – Nem sírom vissza a hőséget, és szerintem az egész mezőny örül, hogy most ilyen idő van."

A hölgyek között némi üggyel-bajjal Agnieszka Radwanska is továbbjutott, miután az Anasztaszija Pavljucsenkova ellen elveszített első játszma miatt sem idegeskedett, és a tőle megszokott stabil játékkal fordított. Kiesett viszont a korábbi világelső Caroline Wozniacki, aki Garbine Muguruzától szenvedett vereséget szettelőnyről. A 20 éves spanyol – aki az Australian Open előtt megnyerte a hobarti tornát – tovább fényezi élete eddigi legjobb Grand Slam-eredményét azzal, hogy bejutott a negyedik fordulóba. Továbbra is imponáló teljesítményt nyújt Viktorija Azarenka: a második kiemelt, legutóbbi két melbourne-i viadalt megnyerő fehérorosz játékos ezúttal Yvonne Meusburgert ütötte ki, a címvédő mindössze egy játékot engedélyezett osztrák ellenfelének.

A férfiaknál szettveszteség nélkül jutott a nyolcaddöntőbe Roger Federer miután az orosz Tejmuraz Gabasvilit különösebb gond nélkül, 101 perc alatt 6:2, 6:2, 6:3-ra legyőzte. A legjobb volt, amit Federer tehetett, hogy nem veszít szettet az első három körben, mert így kipihenten vághat neki a második hétnek, amely kőkemény lesz számára, ha be akarja gyűjteni a 18. Grand Slam-trófeáját. A svájci legközelebb a Jo-Wilfried Tsonga ellen játszik, utána Andy Murray, Rafael Nadal, Novak Djokovics lehet a sorrend a tornagyőzelemig vezető úton.

„A rövid távú célom az volt, hogy túljussak az első héten, ami nem ment annyira jól tavaly Wimbledonban és a US Openen sem, ezúttal viszont elégedett lehetek. Jól érzem magam, az elmúlt év kemény volt, de négy-öt hónapja újra rendben vannak a dolgaim. Örülök, hogy amikor felkelek, még mindig nem érzem magam annyira öregnek – mondta el Roger Federer a Jim Couriernek a mérkőzés után adott interjújában, amelyben Stefan Edberg felkéréséről is beszélt.– Felhívtam, ám ő kért némi gondolkodási időt. Jó darabig eltartott, mire igent mondott, de nagyon örülök, hogy végül így döntött.”

A már említett Andy Murray a spanyol Feliciano López ellen győzött három játszmában: a 26. kiemelt az első szettben rövidítésre kényszerítette az olimpiai bajnokot, ám a folytatásban mind kevesebb ellenállást tudott kifejteni. Jo-Wilfried Tsonga meglepően könnyedén intézte el honfitársát, Gilles Simont, aki csak az első szettben tudta megszorongatni Tsongát. Meglepetésre versenyben van még Stéphane Robert is: a 33 éves francia játékos az első szerencsés vesztes, aki a 4. fordulóba jutott az Australian Openen.

A világelső Rafael Nadal rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtva tudta le a Gaël Monfils elleni harmadik körös meccsét: a spanyol világelső mindössze hat játékot veszített az összecsapáson. A 25. helyen kiemelt franciának gyakorlatilag esélye sem volt a játszmagyőzelemre, még a harmadik szettben bírta a leginkább a spanyol elképesztő iramát, ám akkor is csak 3:3-ig. Nadal következő ellenfele a japán Nisikori Kei lesz.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)

NŐI EGYES, 3. FORDULÓ
Jankovics (szerb, 8.)–Nara (japán) 6:4, 7:5
Halep (román, 11.)–Diasz (kazah) 6:1, 6:4
Cibulková (szlovák, 20.)–Suárez-Navarro (spanyol, 16.) 6:1, 6:0
Sarapova (orosz, 3.)–Cornet (francia, 25.) 6:1, 7:6
A. Radwanska (lengyel, 5.)–Pavljucsenkova (orosz, 29.) 5:7, 6:2, 6:2
Muguruza (spanyol)–Wozniacki (dán, 10.) 4:6, 7:5, 6:3
Stephens (amerikai, 13.)–Szvitolina (ukrán) 7:5, 6:4
Azarenka (fehérorosz, 2.)–Meusburger (osztrák) 6:1, 6:0
A 4. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
S. Williams (amerikai, 1.)–Ivanovics (szerb, 14.)
Dellacqua (ausztrál)–Bouchard (kanadai, 30.)
Li Na (kínai, 4.)–Makarova (orosz, 22.)
Kerber (német, 9.)–Pennetta (olasz, 28.)
Jankovics (szerb, 8.)–Halep (román, 11.)
Cibulková (szlovák, 20.)–Sarapova (orosz, 3.)
A. Radwanska (lengyel, 5.)–Muguruza (spanyol)
Stephens (amerikai, 13.)–Azarenka (fehérorosz, 2.)

FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ
Nadal (spanyol, 1.)–Monfils (francia, 25.) 6:1, 6:2, 6:3
Dimitrov (bolgár, 22.)–Raonic (kanadai, 11.) 6:3, 3:6, 6:4, 7:6
Bautista-Agut (spanyol)–Paire (francia, 27.) 6:2, 6:1, 6:4
Murray (brit, 4.)–López (spanyol, 26.) 7:6, 6:4, 6:2
Robert (francia)–Klizan (szlovák) 6:0, 7:6, 6:4
Federer (svájci, 6.)–Gabasvili (orosz) 6:2, 6:2, 6:3
Berdych (cseh, 7.)–Dzumhur (bosnyák) 6:4, 6:2, 6:2
Tsonga (francia, 10.)–Simon (francia, 18.) 7:6, 6:4, 6:2
Nisikori (japán, 16.)–Young (amerikai) 7:5, 6:1, 6:0
A 4. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Nadal (spanyol, 1.–Nisikori (japán, 16.)
Dimitrov (bolgár, 22.)–Bautista-Agut (spanyol)
Murray (brit, 4.)–Robert (francia)
Tsonga (francia, 10.)–Federer (svájci, 6.)
Berdych (cseh, 7.)–K. Anderson (dél-afrikai, 19.)
F. Mayer (német)–Ferrer (spanyol, 3.)
Wawrinka (svájci, 8.)–Robredo (spanyol, 17.)
Fognini (olasz, 15.)–Djokovics (szerb, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik