Aus. Open: nem vár lehetetlen küldetés Fucsovics Mártonra

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.01.16. 08:41
null
Fucsovics Márton (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton, a világranglistán 38. magyar kitűnőség Novak Djokoviccsal kapcsolatos véleménye nagy port vert fel, de ő nem agyal ezen, betartja a szabályt és kész.

– Három egyes mérkőzést játszhatott Melbourne előtt, milyen tapasztalatokat szűrt le belőlük?
– Sikerülhetett volna jobban is az ade­laide-i tartózkodásom, de azt nem mondanám, hogy elégedetlen vagyok – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Fucsovics Márton, a világranglistán 38. helyen álló játékosunk. – Új ütőket kaptam a támogatómtól, de az otthoni rövid felkészülési időszak miatt nem volt elegendő időm tesztelni őket. Aztán a helyszínen kiderült, hogy nem muzsikálnak igazán jól. Mire megkaptam néhány régi ütőmet Magyarországról, éppen csak ütöttem velük egyet-kettőt, és már ültem is fel a melbourne-i gépre. Azért jókat edzettem jó partnerekkel, volt időm alkalmazkodni az ausztráliai körülményekhez.

– Zavarta bármi az edzésmunkáját az ütőproblémán kívül?
– Igazán csak az hátráltatott, ám a teniszben ez nem kevés...

– A köztévének adott interjújában a szerva fontosságát emelte ki, hogy áll ezen a téren? Mennyire lesznek gyorsak a pályák?
– Mint már annyiszor említettem korábban is, szeretek itt, Melbourne-ben versenyezni, bírom a gyors pályákat. A szervámon változtattunk az edzőimmel, őszintén remélem, megfelelő támaszt nyújt majd az Australian Openen.

– Mindkét trénere elkísérte Ausztráliába?
– Csak Jancsó Miklós kísért el, de ez már megszokott. Nagy Zoltán majd az Egyesült Államokba tart velem.

– Az évek alatt hozzászokott, hogy a télből a forró nyárba utazik? Nagyon megterheli ilyenkor a szervezetét a változás?
– Természetesen megterhelők a körülmények, főként ha negyven fok van. De a játékosok nagy része szintén a télből jön, így nincs rá okom, hogy nyavalyogjak.

– Tavaly kétszer is legyőzte első körös ellenfelét, Dusan Lajovicsot kemény pályán, szoros mérkőzéseken. Fekszik önnek a játéka, vagy nem ez volt a döntő faktor?
– Lajovics jó játékos. Remélem, hogy elkapom a fonalat, és túljutok rajta. Itt már nincsenek könnyű meccsek, de azért tegyük hozzá, hogy nem lehetetlen küldetés áll előttem.

– Egy Grand Slam-torna értékét a saját szempontjából a teljesítménye vagy a megnyert találkozók száma határozza meg?
– Csak a játék. Ha kihozom magamból a maximumot, akkor elégedett leszek. Nyilván sokkal jobb nyerni, de ha tudom, hogy jól játszottam, mégis vesztettem, azt el tudom fogadni.

– Ön szerint ki nyeri meg a férfitornát?
– Danyiil Medvegyevre tippelnék.

– Több teniszező kifejezetten az Australian Open miatt oltatta be magát, miközben minden jel szerint a világelső Novak Djokovics úgy kapott mentességet, hogy manipulálta a dokumentációkat, legalábbis nem mondott igazat bizonyos kérdésekre válaszolva. Bekövetkezhet végleges törés a játékostársadalom és a szerb világelső között? Mennyire negatív a közhangulat?
– Erről már elmondtam a véleményemet, amit fel is kapott a sajtó, és itt, helyben is nagy port vert fel. Rengeteg üzenetet kaptam emiatt, mindenki annak megfelelően kommentálja a mondandómat, amilyen a saját véleménye a témában. Én nem vagyok agyalós fajta, hogy ezen merengjek. Tudom, hogy mi a szabály Ausztráliában, betartom, és kész. Djokovicsnak szíve joga, hogy azt tegye, amit tesz, de hogy legbelül mit gondol, csak ő tudja. A játékosok többsége erről úgy vélekedik, mint én, de azért azt nem hiszem, hogy emiatt kiközösítés várna Novakra. Az ausztráloknak nem biztos, hogy szimpatikus, amit tesz, ezt fel tudom mérni, mert rengeteg támogató üzenetet kaptam ismeretlen ausztráloktól.

– Ha nem szeretne róla beszélni, tiszteletben tartom: kétszer vagy háromszor oltották be?
– Be vagyok oltva! Számomra ez nem kérdés, de ha valaki másképp gondolkodik, azt is el tudom fogadni. Viszont ha én nem hajthatok át piros lámpán, akkor más se tegye – kivéve persze a budapesti taxisokat...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik