H. Á. 2022.01.27 12:37 Frissítve: 2022.01.27 12:52

Aus. Open: Danielle Collins legyőzte Swiateket, döntőbe jutott!

A Melbourne-ben zajló Australian Open női egyesének második elődöntőjében a 27. helyen kiemelt, a világranglistán 30. helyen álló Danielle Collins két játszmában, 78 perc alatt legyőzte a világranglistán 9., a tornán 7. helyen kiemelt lengyel Iga Swiateket. 

 

Collins első GS-torna-döntőjére készülhet (Fotó: Getty Images)

Azután, hogy a nap első női egyes elődöntőjében a világelső Ashleigh Barty alig egy óra alatt megverte Madison Keyst, úgy tűnt, a 2019 után ismét az Australian Open elődöntőjébe jutó, amerikai Danielle Collins hasonlóan sima győzelmet arat a Roland Garros 2020-as bajnoka, Iga Swiatek felett.

Az amerikai ugyanis villámrajtot vett, a lengyel pedig az öltözőben ragadt: Collins könnyedén elvette Swiatek első két adogatójátékát, és a sajátjait is hozva bő negyedóra után 4:0-ra vezetett. Ekkor valószínűleg nagyon kevesen gondolták, hogy még fél óra múlva is az első játszmában gyűrik egymást a felek, márpedig ez történt: a lengyel 4:1 után kétszer is brékelte ellenfelét, igaz, közben ő is leadta az egyik szervajátékát, így 5:4 után Collins három játszmalabdájából a másodikat kihasználva 6:4-re megnyerte a játszmát.

Swiatek az idei Australian Openen sorozatban harmadik mérkőzésén vesztette el az első játszmát, így tulajdonképpen már „rutinosan” vághatott neki a folytatásnak, ám Collins a második szettet is úgy kezdte, ahogy az elsőt: gyorsan elvette kétszer a lengyel adogatását,a sajátjait pedig simán hozta, ráadásul az első három játék során egyetlen pontot engedett csak Swiateknek. Ahogy az első szettben, a lengyel a másodikban is 4:0 után iratkozott fel az eredményjelzőre, de ezúttal a korábban begyűjtött két brékhátrányt nem tudta eltüntetni, sőt, a végén még egy harmadikat is begyűjtött, így az amerikai 6:1-re megnyerte a szettet és egyben a mérkőzést.

Ez pedig azt jelenti, hogy Collins életében először játszhat magyar idő szerint szombat délelőtt Grand Slam-torna döntőjében – ellenfele a hazai közönsége előtt szereplő Ashleigh Barty lesz.

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Danielle Collins (amerikai, 27.)–Iga Swiatek (lengyel, 7.) 6:4, 6:1

KORÁBBAN
Ashleigh Barty (ausztrál, 1.)–Madison Keys (amerikai) 6:1, 6:3

 

2022.05.05 23:37:42

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Beckernek sohasem sikerült szilárd alapot teremtenie az életének, nem gazdagodott hasznos tapasztalatokkal, hanem felszállt egy sugárhajtású gépre, amellyel elképesztő vakrepülést mutatott be.

2022.05.03 11:35:27

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A teniszvilág új spanyol csillaga idén három tornát nyert és bejutott a top 10-be a világranglistán.

2022.04.20 23:40:11

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az eset nyomán bizonyára nemcsak Oszakának volt jó napja, engem is jókedvre derített e sztori, plusz eszembe juttatta azokat a sportolókat, akik saját gyengeségből vagy önhibájukon kívül képtelenek voltak profitálni a pályafutásuk dübörgése idején járó jóval átlagon felüli jövedelmükből. És persze azokat is, akik éltek a lehetőséggel, még a korábbi szabályozott rendszerek idején is.

2022.03.29 23:45:41

Tenisz RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Ashleigh Barty tündérmesébe illő negyedszázados élettörténete derült égből villámcsapásszerű fordulatot vett, és ahelyett, hogy az ausztrál teniszfenomén további győzelmi esélyeit latolgathatnánk, idő előtti (újabb) búcsújának okain tűnődhetünk.