Megvan a 22.! Djokovics legyőzte Cicipaszt, beérte Nadalt, újra világelső

Vágólapra másolva!
2023.01.29. 09:23
null
Djokovics a családja és edzői körében ünnepelt az Arénában (Fotó: AFP)
A Melbourne-ben zajló Australian Openen a verseny 4. kiemeltje, a szerb Novak Djokovics 2 óra 56 perc alatt három  játszmában legyőzte a 3. kiemelt görög Sztefanosz Cicipaszt, amivel megszerezte pályafutása 22. egyéni Grand Slam-tornagyőzelmét, beérte Rafael Nadalt a vonatkozó örökrangsorban, egyben karrierje során 10. alkalommal győzött a melbourne-i GS-tornán – a Roland Garroson összesen 14 alkalommal diadalmaskodó spanyol után másodikként nyerte meg tizedszer ugyanazon Grand Slam-tornát.

Minden Grand Slam-torna döntőjére igaz, hogy történelmi, ám az idei Australian Open utolsó férfi egyesének mérkőzésére ez hatványozottabban igaznak bizonyult. Több okból is: akár Sztefanosz Cicipasz, akár Novak Djokovics győz, mindenképpen világelső lesz, hiszen megelőzi Carlos Alcarazt, másrészt: a görög az első GS-tornagyőzelmére készülődött, míg a szerb klasszis a 10. AO-sikerére és összesítésben a 22. egyéni GS-sikeréért lépett pályára a telt házas Rod Laver Arenában.

Ahogy aztán hamar kiderült, az ellenfelénél 11 évvel idősebb, 35 éves Novak Djokovics nem szeretne öt szetten át küzdeni a göröggel, a saját adogatójátékai során maximális koncentrációval játszott a szerb, olyannyira, hogy az első szettben Cicipasz mindössze öt fogadópontot tudott nyerni. Ráadásul Djokovics a negyedik játékban elvette a görög adogatását, és a brékelőnyt megtartva, 36 perc alatt elvitte az első játszmát.

A görög a második játszmára annyiban feljavult, hogy már nem került brékhátrányba, ám a fogadójáték továbbra sem volt az erőssége, bár 5:4-es vezetésénél volt egy lehetősége elcsenni a szerb adogatását, és így rövidre zárva a játszmát egyenlíteni, ez végül nem történt meg, így végül rövidítés döntött. Ebben aztán némi meglepetésre mindkettejüknek az adogatójátéka zuhant össze: egy minibrékváltás után előbb Cicipasz vesztette el két szerváját, majd már 4–1-re vezetve Djokovics szórta el a két adogatását. A végén aztán a szerb ismét előnybe került Cicipasz adogatásánál, s végül a második játszmalabdáját már kihasználta.

A harmadik szett meglepően indult, hiszen mindketten elvesztették az adogatásukat egyszer, s a folytatásban több olyan lélektanilag utóbb fontosnak bizonyult pont is akadt, amely fordulópontnak is tekinthettünk volna, ez a fordulat végül nem következett be. Az újabb fogadóelőny, s az újabb brék elmaradt, így jöhetett az újabb rövidítés. Ebben viszont Novak Djokovics hamar döntő fölényre tett szert, s miután 5–0-ra ellépett, már nem esett nehezére lezárni a mérkőzést., s végül harmadik meccslabdáját kihasználva 2 óra 56 perc alatt megnyerte a mérkőzést.

Ezzel a szerb pályafutása 22. egyéni Grand Slam-tornagyőzelmét aratta, egyben 10. alkalommal nyerte meg az Australian Opent, s hétfőtől pályafutása során hetedik alkalommal áll majd a világranglista élén, amelyet összesen már eddigi is rekordnak számító 373 hétig vezetett.

TENISZ
AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (76 500 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Cicipasz (görög, 3.)–Djokovics (szerb,4.) 3:6, 6:7 (4–7), 6:7 (5–7)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik