CSELŐTEI MÁRK
CSELŐTEI MÁRK
2022.01.29 09:15 Frissítve: 2022.01.29 12:11

Negyvennégy év után újabb hazai győztes! – Barty nyerte az Aus. Opent

A világelső ausztrál teniszező, Ashleigh Barty 6:3, 7:6-ra legyőzte az amerikai Danielle Collinst a Melbourne-ben zajló Australian Open női egyesének döntőjében, így megszerezte pályafutása harmadik Grand Slam-tornagyőzelmét. Ezzel együtt 44 év után lett ismét hazai győztese a tornának egyesben.  

Barty az Australian Open női egyesének 2022-es győztese (Fotó: Getty Images)

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Ashleigh Barty (ausztrál, 1.)
–Danielle Collins (amerikai, 27.) 6:3, 7:6 (7–2)

ÖSSZEFOGLALÓ

Előzetesen is minden Ashleigh Barty mellett szólt. Az ausztrál világelső – aki nem vesztett szettet a fináléig vezető úton – karrierje során először jutott be az Australian Open döntőjébe, így hazai környezetben, a szurkolók támogatásával léphetett pályára a torna 27. kiemeltje, Danielle Collins ellen. Barty ráadásul nem mindennapi dologra készült, hiszen ausztrál teniszező egyesben legutóbb 44 évvel ezelőtt nyert AO-t – nevezetesen Christine O'Neil. 

A meccsen aztán kissé idegesen kezdett a nagy nyomás alatt játszó Barty, akinek a szerváira szinte egyáltalán nem tudott reagálni Collins, az amerikai fonákjaival azonban a világelsőnek gyűlt meg a baja. Az első öt játékban mind a ketten hozták a saját adogatásukat, ezt követően az amerikai ütött kettős hibát kulcsszituációban – ez végül az első szettbe került, amit Barty 6:3-ra megnyert.

A második játszmában az amerikai kezdett, s miután megnyerte saját adogatását, kihasználta Barty ritkán látott hibáit és brékelt. Az ausztrál ezután egyre zavartabban kezdett el teniszezni, Collins még egyszer brékelni tudta, s már 5:1-re is vezetett a második szettben.

A világelső megrázta magát, hozta egyszer saját adogatását, majd felül tudott kerekedni korábbi hibáin és kétszer visszabrékelte ellenfelét, ezzel lett 5:5. Collins ezután hozta a szerváját, de Barty gyorsan egyenlített – jöhetett a tie break.

Itt már felszabadult, szinte hiba nélküli tenisz mutatott be az ausztrál, élvezte a közönség támogatását az első szerváinak köszönhetően gyorsan nagy előnyre tett szert, s 7–2-re nyerte meg a tie breaket, ezzel két szettben a meccset is behúzta.

 

Barty karrierje harmadik Grand Slam-tornagyőzelmét aratta, a mostanit ráadásul vesztett szett nélkül, hazai környezetben, Ausztráliában nyerte meg. 

Még több
2022.05.23 17:44:01

Tenisz H. Á.

A selejtezős ellenfelét legyőző Fucsovics Márton készülhet Marin Cilic ellen, aki Balázs Attilát győzte le.

2022.05.05 23:37:42

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Beckernek sohasem sikerült szilárd alapot teremtenie az életének, nem gazdagodott hasznos tapasztalatokkal, hanem felszállt egy sugárhajtású gépre, amellyel elképesztő vakrepülést mutatott be.

2022.05.03 11:35:27

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A teniszvilág új spanyol csillaga idén három tornát nyert és bejutott a top 10-be a világranglistán.

2022.04.20 23:40:11

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az eset nyomán bizonyára nemcsak Oszakának volt jó napja, engem is jókedvre derített e sztori, plusz eszembe juttatta azokat a sportolókat, akik saját gyengeségből vagy önhibájukon kívül képtelenek voltak profitálni a pályafutásuk dübörgése idején járó jóval átlagon felüli jövedelmükből. És persze azokat is, akik éltek a lehetőséggel, még a korábbi szabályozott rendszerek idején is.