Fucsovics Márton: Hatalmas mérföldkő az olimpiai szereplés

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.06.16. 08:03
Fotó: MTI
Ha kijön neki a lépés, bármelyik férfi játékosunk sokra viheti a francia fővárosban – Fucsovics tornát is nyert a salakszezonban.

– Miként élte meg, hogy rögtön az egyik legnehezebb ellenfelet, Sztefanosz Cicipaszt kapta a Roland Garroson?
– Nem volt szerencsés sorsolás, ez tény, de egy Grand Slamen nincs könnyű párosítás, minden játékos kiemelten készül a tornára és a legelejétől százszázalékosan össz­pontosít. Úgy készültem, szeretnék nagyon jó meccset játszani jó tenisszel, közel a maximumomhoz és abból még meglepetés is lehet – válaszolta Fucsovics Márton, aki cikkünk megjelenésének napján az 55. helyen áll a világranglistán.

– Az első szettben nagyon közel volt a göröghöz, mi döntött a végül az ő javára?
– Sajnos nem tudtam fájdalommentesen kiállni a mérkőzésre. Így amikor az első szett rövidítésében Cicipasz ritmust váltott, én már képtelen voltam új szintre emelni a játékomat. A váltás hiányzott a teniszemből, hogy egy fokozattal én is felkapcsoljak.

– Cicipaszt a végső győztes Alcaraz állította meg, a spanyol huszonegy évesen már mindhárom fő borításon nyert Grand Slamet. Hogyan látja őt játékosként és emberként
Nagyon jó srác, alázatos és rengeteget dolgozik. Nagyszerű, hogy ilyen fiatalon már ennyi nagy sikert elért. Nem vagyunk szoros személyes kapcsolatban egymással, viszont a jelenlegi legnagyobb riválisával, az olasz Jannik Sinerrel sokkal többet edzettem már együtt.

– Ha jól láttam, csak Mallorcára nevezett, addig hogyan készül a füves pályás szezonra?
– Az itthon töltött időt rehabilitációval töltöm, és kezelésekre járok a csuklómmal. Háttérbe szorult a teniszpályán való munka, a stábbal együtt azon vagyunk, hogy minél hamarabb újra teljesen fájdalommentesen játszhassak. Ott szeretném folytatni, ahol Bukarestben és Rómában abbahagytam, közel a maximumomhoz játszani ismét meccsről meccsre.

– Egyelőre tehát nem sikerült százszázalékos állapotba kerülnie?
– Ezen dolgozunk most mindannyian a fizioterapeutámmal és az orvosokkal közösen.

– Milyen elvárásokkal és érzésekkel készül a szívének kedves wimbledoni tornára?
Az első és a legfontosabb, hogy szeretnék egészségesen Wimbledonba utazni. Nincsenek különösebb elvárásaim, a legfontosabb az egészség, nem veszem félvállról a rehabilitációt, és nem is szeretném siettetni, maximálisan erre koncentrálok most.

– Tud még meríteni a bukaresti meneteléséből, hosszabb távra is megadta önnek a kellő önbizalmat az a siker?
– Persze. Hat év után nyertem újra ATP-tornát. Újabb motivációt adott, aminek nem múlik el csak úgy, egyik hétről a másikra a hatása. A mindennapi edzések során is sokat merítek a bukaresti győzelemből, és mindenképpen célom még néhányszor megismételni. Ezért dolgozom, mert megunhatatlan érzés.

– Már biztos, hogy egyesben ott lesz a párizsi olimpián. Fontos, hogy akárcsak a Davis-kupában, a magyar színeket képviselheti?

– Természetesen nagyon fontos, a magyar sportolók életében hatalmas mérföldkő az olimpiai szereplés. Nekem is egyedi a helyzet, igazán nagy csapat tagjának érezhetem magam – nagyon várom már!

– Nagyon fájt, hogy három éve az utolsó pillanatban vissza kellett lépnie a tokiói ötkarikás versenyzéstől?
– Igen, nagyon sajnálom, hogy nem tudtam pályára lépni Tokióban. De itt az újabb esély a párizsi olimpián, ahol igyekezni fogok a legtöbbet kihozni a kínálkozó lehetőségekből.

– Min múlik, illetve mikor dől el az, hogy játszhat-e párosban is Párizsban Marozsán Fábián oldalán?
– Azon múlik, hogy felférünk-e a párostáblára. Meglehetősen bonyolult a pároskvalifikáció, de mindketten ott leszünk Párizsban, és ha lesz rá lehetőségünk, párosban is játszunk.

– Zavaró, hogy fűről ismét vissza kell majd állni salakra?
– Nem ideális beiktatni egy salakos versenyt a megszokott füves-kemény pályás ritmusba. De az, hogy újra a Roland Garros helyszínén lehetünk, nagyon jó, hiszen nem egy, csak erre az alkalomra épített pályáról van szó, hanem a világ legjobb minőségű salakpályáiról.

Marozsán: Nagy fegyvertény a karrieremben és az országnak is

A világranglistán 42. helyezett      Marozsán Fábián      szintén karrierje első ötkarikás szereplésére készülhet – miután a miami mestertornán a negyeddöntőig menetelt, és a top 40-be kerüléssel valószínűvé vált a kvótaszerzése.
„Év elején még egyáltalán nem fogalmaztam meg célként az olimpiát, de a márciusi amerikai túra szerencsére nagyon jól sikerült, mondhatni azzal vált biztossá a helyem. Nagy fegyvertény a karrieremben, hogy képviselhetem a hazámat és népszerűsíthetem a sportot, valamint az országnak is, hogy bár kis nemzet, két teniszezője is ott lehet a játékokon.”
A 24 éves sportoló elmondta, idén körülményesebb lehet visszaszokni a füves borításról salakra, mint tavaly, amikor csak Wimbledonban játszott gyepen. „Visszagondolva igen nehéz volt átállni, idén pedig még nehezebb lesz, amikor négy-öt hetet játszom füves pályán az olimpia előtt, de meg kell tanulni ezt is kezelni, és valamelyest rutinosabb is lettem és türelmesebb magammal szemben.”
Marozsán azt is hozzátette, alapvetően neki és Fucsovics Mártonnak is az egyéni a prioritás, ezzel együtt megbeszélték, indulnak párosban, és bár lehet, kicsi az esély, de reméli, ott lesznek a mezőnyben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik