A mestervizsgák éve – Győri Ferenc jegyzete

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.01.17. 22:43

KÉTEZERHUSZONEGY novemberében jártunk, helyszín a torinói Pala Alpitour, a magyar teniszválogatott a horvátokkal küzdött a Davis-kupa világdöntőjében. A sérült Fucsovics Márton helyett egy 22 éves nyurga srác kapott szerepet, Marozsán Fábián, aki előző nap az ausztrálok ellen párosban Piros Zsombor oldalán figyelemre méltón teniszezett – kettősük alaposan megszorongatta az esélyesebb riválist. Jött aztán az igazi feladat Marozsánnak, egyesben csatázott Nino Serdarusiccsal, és bár látszólag szoros két játszmában kapott ki, voltaképpen nem volt esélye a sikerre – a bizakodás legkisebb szikrája nélkül üldögéltem és írtam a tudósításomat a hatalmas aréna lelátóján.

Látszott, rengeteget kell még javulnia a játékának, bár egészen korrekt a szervája, nem rossz a tenyerese, igazi fegyvere nincsen. Eközben a nála öt nappal fiatalabb Piros Zsombor előbb John Millmant, majd Marin Cilicet győzte le, és leesett tőle az állunk. Hol tartunk alig több mint két évvel később? Marozsán Fábián 67. a világranglistán, ő a legmagasabban jegyzett magyar játékos, és egyedüliként van versenyben az Australian Openen, miután automatikus főtáblásként az első körben éppen Cilicet, aztán az argentin Francisco Cerúndolót múlta felül magabiztosan.

Tavaly júniusban tört be a top 100-ba úgy, hogy 2022 márciusában csupán a 388. helyen rangsorolták, miközben Piros Zsombor a százkilencediknél sohasem volt jobb, ráadásul továbbra is csak álmodik egy Grand Slam-torna főtáblájáról.

Marozsán még nem volt 24 éves az első major főtáblája idején, Fucsovics Márton félúton járt a 25 felé, a 2016-os US Open előtt 14-szer bukott el a kvalifikációban GS-en. Maro­zsán most először jutott el nagy tornán a harmadik fordulóba, Fucsovics négyszer túllépett ezen a fázison, szóval van hová fejlődni.

Képes lehet arra, hogy túlszárnyalja őt, vagy legalább hozza azokat az eredményeket, amelyeket kollégája elért. Mindenki kívülről fújja, kiket múlt felül, milyen skalpokat gyűjtött és meneteléseket mutatott be tavaly Marozsán Fábián. Vinne minket előre a szívünk, de még nem írhatjuk le, hogy a szűk nemzetközi elit tagja.

Nem egy, sok mestervizsga vár rá ebben az évben, már mindenki ismeri őt, meglepni senkit sem fog, szimplán jobbnak kell lennie az ellenfeleinél – és lesz olyan, akinél nem tud, ezt is kalkuláljuk bele.

Ami miatt mégis nagy reményeket fűzhetünk a sikerességéhez, az játékának a komplexitása, ahogyan ésszel és taktikusan építi fel a labdameneteket. Meg persze a karrierjét, mert minden téren igyekszik profi hozzáállást mutatni, emiatt már most rendkívül népszerű. És a csúcspontot még a pályán és azon kívül sem érte el.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik