A horvát óriás három szettben nyerte meg az US Open döntőjét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.08. 22:55
null
Marin Cilic az első Grand Slam-tornagyőztes edzője, Goran Ivanisevic 2001-es wimbledoni diadala óta (Fotó: Reuters)
Marin Cilic nyerte a 2014-es US Opent, miután a fináléban három szettben (6:3. 6:3, 6:3) legyőzte japán ellenfelét, Nisikori Keit. A horvát óriás mindhárom játszmában jól adogatott, míg Nisikori feszültebben, görcsösebben teniszezett. 

 

Két újonc játékos csapott össze az US Open döntőjében, ugyanis Marin Cilic és Nisikori Kei sem játszott még korábban Grand Slam-torna fináléjában. Már az első szettben látszott, hogy Nisikoriból sokat kivettek az ötszettes mérkőzések, kissé bizonytalanul, görcsösebben teniszezett. A horvát óriás a hatodik gémben vette el először ellenfele adogatását, majd meg sem állt az első szett megnyeréséig, amelyhez mindössze 30 percre volt szüksége.

A második játszma elején úgy tűnt, hogy Nisikori magasabb fokozatba tud kapcsolni és új színt tud vinni a játékába. Ez az illúzió azonban korán elillant, a harmadik gémben ugyanis ismét brékelni tudott Cilic, elvette Nisikori adogatását. Igaz, csak a negyedik bréklabdát tudta értékesíteni.

A hatodik játékban Cilic megállíthatatlanul adogatott, négy ászt ütve nyerte meg semmire a gémet. A nyolcadik játékban visszakapaszkodott Nisikori, el tudta venni Cilic adogatását, a horvát a meccsen vétett első kettőshibája után rontott még egyet, ami már nem fért bele. A japán ekkor a szettben maradásért adogatott, azonban fontos pillanatban a hálóba ütött, Cilic pedig kegyetlenül kihasználta a bréklabdát és ezzel megnyerte a második szettet, 70 perc játék után.

A harmadik szettet három ásszal kezdte Cilic, aki így már túl volt az egy tucaton is a döntőben. A gémet magának tette nehézzé Cilic, ugyanis Nisikori egyenlíteni tudott, de egy hatalmas bombával a horváthoz került az előny és be is húzta szerváját.

Az egyre jobban fáradó Nisikori kezdett összeesni, a negyedik gémben két bréklabdához jutott Cilic, amiből az elsőt hárította a japán, a másodikra azonban nem volt ellenszere, egy hosszú labdamenet végén Cilicé lett a gém (és talán a meccs is eldőlt itt...). Innen már nem volt nehéz dolga Cilicnek, csak hoznia kellett saját adogatásait, amit meg is tett, három meccslabdájából a második kihasználta és megnyerte a 2014-es US Opent.

Győzelmével Cilic a legfrissebb világranglistán a 9. helyre lép előre, korábban 2010-ben járt ilyen magasságban, ennél feljebb azonban még soha.

US OPEN, NEW YORK (38 251 760 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Cilic (horvát, 14.)–Nisikori (japán, 10.)6:3, 6:3, 6:3

A MÉRKŐZÉS

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 3:6, 3:5, Cilic adogat

CILIC A 2014-ES US OPEN BAJNOKA! Egy fantasztikus szervával, azaz egy ásszal kezdi a játékot Cilic, majd üt még egyet. Nisikori hitetlenül rázza a fejét, edzője lesütött szemmel ül a lelátón. Nisikori üt egy széleset, három meccslabdához jut Cilic. Az első meccslabdát egy kettőshibával hárítja úgymond Nisikori, a másodikat azonban már nem tudja, Cilicé a szett és a mérkőzés!

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 3:6, 2:5,Nisikori szervál

Nisikori ezt a gémet is jól kezdi, két jó támadás után egy ásszal kerül előnybe. Sőt, Cilic hosszút üt, így Nisikorié a játék, a horvát adogathat a szett és egyben a döntő megnyeréséért.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 3:6, 2:4, Cilic adogat

Cilic egy remek támadással kezd, azonban Nisikori magára talál és két jó fogadással fordítani tud. Sőt, Cilic a hálóba csap egy tenyerest, amivel a japán két bréklabdához jut. Mindhiába, előbb Nisikori ront, majd Cilic egy ásszal elveszi a második bréklabdát is. Egy bravúros fonákkal Nisikori újabb bréklabdához jut, ám a háló ezúttal Cilicnek segít, ismét egyenlő. Egy remek röptével máris előnyben a horvát, majd hozzá a szerváját, ezzel egy gémre kerül a döntő megnyerésétől.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 3:6, 1:4,Nisikori szervál

Nisikori két fantasztikus támadással és ponttal kezdi ezt a gémet, felvetődik a kérdés, hogy eddig miért nem játszott így?! Cilic hibázikis a végén, így Nisikori semmire hozza szerváját és felzárkózik 4:2-re a harmadik szettben. De vajon mire lesz ez elég?

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 3:6, 1:3, Cilic adogat

Váltakozó játékot láthat a közönség az ötödik gémben, előbb Nisikori ront, majd Cilic, a horvát egy ásszal kerül egy labdára a játék megnyerésétől. Egy kőkemény szervát Nisikori még valahogy visszaad, a lecsapásnál azonban esélye sincs erre, így nagyon meglép a harmadik (döntő?) szettben Cilic.

Sokatmondó kép: Nisikori maga sem értette gyengélkedését (Fotó: Reuters)
Sokatmondó kép: Nisikori maga sem értette gyengélkedését (Fotó: Reuters)

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 3:6, 1:2,Nisikori szervál

NISIKORI RONT, NAGY GONDBAN! Nagy bajba kerül Nisikori, aki hiába kezdi jól adogatását, Cilic három pontot is tud nyerni (a japán két hibája is kell ehhez), így két bréklabdához jut. Az elsőt hárítja Nisikori, Cilic széleset üt, a másodikat viszont elrontja a japán, egy hosszú labdamenet végén széleset üt, így Cilicé a játék. Lehet, hogy el is dől a mérkőzés ezzel?

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 3:6, 1:1, Cilic adogat

Cilic remekül kezdi ezt az adogatását is, majd Nisikori szépít egy remek fonákkal. Esélye azonban nem nagyon van bréklabdához jutni, Cilic előbb hideg vérrel átemeli, majd egy ásszal befejezi a gémet.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 3:6, 0:1,Nisikori szervál

Egy-egy hálóba ütött labdával indul ez a játék, majd Nisikori szervál egy hatalmasat, amivel előnybe kerül. Cilic egy fantasztikus nyerővel válaszol, épp a vonalra üti a tenyerest. Ismét egy-egy rontás, 40–40, ez a gém sem akar eldőlni egyelőre. Nisikori megüti első ászát a meccsen, majd befejezi a gémet, remekül mozgatja Cilicet.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 3:6, 0:0, Cilic adogat

Egy ásszal nyitja a harmadik játszmát Cilic, majd rákontráz még eggyel, így már egy tucatnál jár a döntőben. Sőt, jön a harmadik is, Ivanisevic elégedetten mosolyog a lelátón a "bajsza alatt". A három ász után kétszer is ront Cilic, a közönség közben Nisikorit biztatja. A horvát egy kettőshibát is vét, kissé idegesnek tűnik, 40–40. Fontos pillanatban hibázik Nisikori, majd a háló megmenti, Cilic tenyerese hosszúra pattan. Nisikori rontása után egy újabb óriási szervával zárja le és hozza ezt a nehéz gémet Cilic.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 3:5,Nisikori szervál

CILICÉ A MÁSODIK SZETT IS! A szettben maradásért adogat Nisikori, amit nem túl jól kezd, Cilicé a gém első pontja. A horvát is görcsössé válik kicsit, kétszer is hibázik egymás után, majd Nisikori is megteszi ezt (30–30). Döntő pillanatban hálóba üt Nisikori, így szettlabdához jut Cilic! Egy gyönyörű tenyeressel be is fejezi a szettet Cilic, 2:0 a javára 70 perc játék után!

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 2:5, Cilic adogat

NISIKORI BRÉKEL! Nisikori a döntőt megelőzően egyébként 16 órát és 26 percet töltött a pályán a 2014-es US Openen, Cilic 14 órát és 49 percet. Nisikori meglepi Cilicet, egy agresszív letámadással pontot szerez rögtön. Cilic egy fantasztikus tenyeressel egyenlít, majd egy kettőshibát vét, az elsőt a fináléban. Sőt, Nisikori két bréklabdához jut Cilic rontása után. Egy kiváló szervával hárítja az elsőt a horvát, majd egy újabbal a másodikat. Cilic sólyomszemet kér, de nem jön be neki, így újabb bréklabdához jut Nisikori, amit már nem tud hárítani Cilic.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 2:4,Nisikori szervál

Cilic bátor játékkal hozta az első két szettet (Fotó: Reuters)
Cilic bátor játékkal hozta az első két szettet (Fotó: Reuters)

BAJBAN NISIKORI! Nisikori is egy jó adogatással kezd, majd ront, sőt, Cilic fordítani tud, miután jól jön fel a hálóhoz és Nisikori a hálóba csapja a tenyerest. Egyre nagyobb bajban van a japán. Cilic ismét a hálónál, jól mozgatja Nisikorit, két bréklabda a jutalma. Nisikori nagyon görcsös és ideges, a hálóba üt ismét, ezzel Cilicé a gém, aki a második szettért adogathat egy óra játék után. Ez nagyon sima lehet.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 2:3, Cilic adogat

NÉGY ÁSZ CILICTŐL! Egy bődületes ásszal kezd Cilic, a hetedik neki a mérkőzésen. Csak összehasonlításképp: Nisikori eddig nullánál jár. Rögtön a hetedik után jön a nyolcadik is, sőt, a kilencedik. Nisikori nem igazán tud mihez kezdeni ezekkel a szervákkal. Na, ez sem semmi: Cilic négy ásszal semmire hozza adogatójátékát!

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 1:3,Nisikori szervál

Nisikori jól kezdi adogatójátékát, jól mozgatja Cilicet, aki hibázik is. A japán bátor teniszének meg is van az eredménye, Cilic második rontása után semmire hozza a gémet. 55 perce tart a mérkőzés egyébként.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 1:2, Cilic adogat

Kiváló első szervával kezd Cilic, de Nisikori jól válaszol, majd az alapvonalról egy könnyűnek nevezhető ütést ront el. Most Cilic keze remeg meg, Nisikori két bréklabdához jut a horvát egymást követő két rontása után. Az elsőt hárítja Cilic, majd a másodikat is, stílusosan egy ásszal, Nisikori hiába kér challenge-et. Fordul a kocka, Cilic jól jön fel a hálóhoz és előnybe kerül (216 km/ó-s első szerva után), majd Nisikori ront, így Cilicé a gém, ez nagy pluszt adhat a horvátnak lélekben.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 1:1,Nisikori szervál

ÚJABB CILIC-BRÉK! A háló sincs most Nisikorival, tenyerese visszapattan saját térfelére, majd üt egy hosszút, amivel 0–30-as előnybe kerül Cilic a harmadik gémben. Sőt, egy újabb Nisikori-hiba után három bréklabdához jut Cilic, a japán széttárja karját, ő sem érti saját gyengélkedését. Két szép nyerővel és egy Cilic-hibával elveszi mindhárom bréklabdát Nisikori. Cilic azonban nem adja fel, egy kőkemény tenyeressel újabb bréklabdához jut, amit már kihasznál, Nisikori a hálóba üt. Ismét bajban a japán játékos.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:6, 1:0, Cilic adogat

Cilic megüti ötödik ászát a meccsen, egyre magabiztosabban adogat, Nisikori fogadóként egyelőre elég halovány teljesítményt nyújt. Újabb két rontás a japán teniszezőtől, így Cilic nagyobb probléma nélkül egyenlíteni tud.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 3:6, 0:0,Nisikori szervál

Egy jó első szerva után kettős hibát vét Nisikori, így egyenlít Cilic (15–15). A japán mintha egy magasabb fokozatba kapcsolna, három szép labdamenetet nyer meg, két nyerőt is ütve. Nisikori hozza szerváját a második játszma elején.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),3:5, Cilic adogat – 1. SZETT

CILICÉ AZ ELSŐ SZETT! A szett megnyeréséért adogat Cilic, aki egy szerencsés ponttal kezd, a vonalon csúszik meg a labda. A horvát ezután jó ütemben jön fel a hálóhoz, jól röptézik, Nisikori nem is éri el a labdát. Ráadásul Nisikori ront, így Cilic három játszmalabdához jut. Egy sólyomszem után a második szerva után agresszívan letámad Cilic és meg is van az eredménye, Nisikori a hálóba üt, így a horváté az első szett, mindössze 30 perc alatt. 3:6

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 2:5,Nisikori szervál

Egy kis kényszerszünet, elfelejtik kicserélni a labdákat. Az új labdák most Nisikorinak kedveznek, de még mindig csak két nyerő ütésnél jár az ázsiai játékos. Cilic egy pazar fonákegyenessel reagál, majd ront, így Nisikori hozza az adogatását, de még így is nagy bajban van.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),2:4, Cilic adogat

Nisikorinak nem ment a játék a döntőben... (Fotó: Reuters)
Nisikorinak nem ment a játék a döntőben... (Fotó: Reuters)

Tudják, ki volt az utolsó nem Top 10-es játékos, aki megnyerte az US Opent? Még Pete Sampras (17.), 2002-ben. Nisikori bizonytalanul teniszezik, Cilic pedig nagyon keményen bünteti a hibákat, most épp egy életerős tenyeressel. Nisikori egy gyönyörű fonákot üt, de Cilic megkontrázza egy remek tenyeressel. A japán sólyomszemet kér, de teljesen a vonalon a labda. Cilic egy jó első szervával befejezi a gémet, így egy játékra kerül az első szett megnyerésétől.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 2:3,Nisikori szervál

ITT AZ ELSŐ BRÉK! A két játékos egyébként korábban kétszer találkozott az US Openen: 2012-ben Cilic győzött négy szettben, 2010-ben Nisikori nyert öt játszmában. Cilic kezd belelendülni, egyre magabiztosabban játszik, rögtön három bréklabdához is jut a hatodik gémben (40–0). Az elsőt a hálóba vágja a horvát, majd a másodikat is elhibázza, a harmadiknál viszont Nisikori üt széleset egy hosszú labdamenet végén, így Cilic brékel.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),2:2, Cilic adogat

Cilic egy szép ásszal nyitja az ötödik gémet, majd agresszíven, jól teniszezve semmire hozza adogatását. Ez már kicsit hasonlított arra, amit Roger Federer ellen nyújtott az elődöntőben.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 1:2,Nisikori szervál

Kiváló labdamenettel indul ez a gém, a végén Cilic üt széleset, edzője, a korábbi wimbledoni győztes Goran Ivanisevic nagyot fújtat a nézőtéren. Mindkét játékos sokat ront a mérkőzés elején, a játékot Nisikori az első nyerő ütésével fejezi be, ezzel kiegyenlít.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),1:1, Cilic adogat

Ezúttal egy kiváló első szervával kezd Cilic, Nisikorinak nincs is ellenszere. A japán ezután háromszor ront, Cilic remekül támad jó (többnyire) második szervái után, így ismét nála az előny három játék után.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.), 0:1,Nisikori szervál

Nisikori számára sem kezdődik jól az első adogatójátéka, előbb Cilic üt egy szép nyerőt, majd a japán játékos hibázik, így 0–30. Nisikori azonban gyorsan korrigál, igaz, ebben jelentős segítséget kap horvát ellenfelétől. Sőt, Cilic kétszer is ront egymás után, így Nisikori egyenlít.

Nisikori (japán, 10.)–Cilic (horvát, 14.),Cilic adogat

Marin Cilic kezdi az adogatást az US Open döntőjében, Nisikori az első labdát a hálóba vágja, majd a horvát egy ásszal kontráz rá. A jó kezdés után Cilic háromszor ront, előbb a hálóba üt, majd kétszer szélesre, így 30–0 után bréklabdához jut Nisikori. Egy szép tenyeressel azonban hárítja a bréklabdát a horvát, akinek első szervái rendre nem jönnek be egyébként az első gémben. Egy kiváló szervával azonban fordít és hozza adogatását Cilic.

ELŐZMÉNYEK

Az 1997-es US Open-finálé (a 13. kiemelt, ausztrál Patrick Rafter a nem kiemelt, brit Greg Rusedskivel szemben) óta nem volt olyan meglepő párosítású férfi egyes döntő az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon, mint amilyen az idén lesz.

Az Open Erában először kapott ki az elődöntőben a US Open első és második kiemeltje, és ez lesz 2005 óta az első finálé Grand Slam-tornán, amelyet az úgynevezett nagy négyes (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics, Andy Murray) egyik tagja sem ért el. A US Openen a nagy négyes tagjai közül legalább egy 2004 óta minden alkalommal bejutott a döntőbe – hát most nem, így Nisikori Kei és Marin Cilic történelmi lehetőséget kapott egy GS-diadalra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik