Aus. Open: Hampton a hős, Azarenka nyolcaddöntős

Vágólapra másolva!
2013.01.19. 03:41
Bár Jamie Hamptont döntő szettig repítette szupertenyerese, az amerikai meccs közben kiújuló hátsérülése miatt nem tudta legyőzni a világelső Viktorija Azarenkát, aki végül két óra 7 perces csatában jutott a nyolcaddöntőbe.

 

Mivel Fehéroroszországban egyelőre nem rendeznek WTA-tornát, nincs olyan pontja a világnak, ahol Viktorija Azarenka fellépéseit tömeghisztéria övezi. Hiába világelső, hiába ő az Australian Open címvédője, valamiért nem kedvelik annyira. Könnyen lehet, hogy az általában szerénységhez, eleganciához szokott rajongókat taszítja a fehérorosz hölgy akaratos és olykor fülsértően hangos játékstílusa. Ettől függetlenül Melbourne-ben már csak a hagyományok alapján is, a korábbi győzteseknek kijáró tisztelet miatt akadtak szurkolói.

Talán éppen ezért érte váratlanul, ami szombaton történt. Az amerikai Jamie Hampton elleni harmadik fordulós meccse is könnyed játszadozásnak indult, Azarenka nem is számított másra egy olyan ellenféltől, aki korább hét Grand Slam-tornáján összesen két meccset nyert meg, így a harmadik fordulós magasság mellett a Rod Laver Aréna légköre miatt is izgulnia kellett volna. Ha volt is lámpaláza, Hampton nem sok jelét mutatta. Az első játszmában még viszonylag sokat hibázott, így 6:4-es hátrányba került, utána viszont a semmiből húzott elő olyan tenyereseket, amelyeket női mérkőzésen legfeljebb Serena Williamstől lehet látni. Hampton ráadásul az első szett három Azarenka-brékjéből tanulva úgy vigyázott az adogatására, mint a hímes tojásra, így szisztematikus munkával kiegyenlített 6:4-gyel.

A sors, illetve hirtelen belehasító hátfájdalma azonban kibabrált vele. Már a második szettet is hosszú ápolás után fejezte be, ahogy pedig a döntő felvonást végig játszotta, az szívszorító volt. Továbbra is szórta a tenyeres nyerőket – végül a nőknél elképesztő harminc körül állt meg a számláló –, azonban minden egyes ütés után sírásra görbült a szája és láthatóan óriási fájdalmakat élt át. Így is brékelőnybe került, de nem tudott már a játékra koncentrálni, és végül két óra 7 perces csata végén búcsúzott. Az ausztrál közönség viszont hősként ünnepelte, és az egyhuzamban 10. Melbourne-i meccsét megnyerő Azarenka győzelméhez hallgatással asszisztált.

„Nagyon nehéz feladat elé állított Hampton, rengeteget kellett védekeznem, de a nap végén én jutottam tovább. Átfutott az agyamon, hogy kieshetek, nem feküdt nekem a játéka, nem találtam a ritmust, de igyekeztem optimista maradni, és csak a győzelemre gondolni" – mondta a mérkőzés után Viktorija Azarenka.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE 30 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, 3. FORDULÓ
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Hampton (amerikai) 6:4, 4:6, 6:2
Kirilenko (orosz, 14.)–Wickmayer (belga, 20.) 7:6, 6:3
Kuznyecova (orosz)–Suárez-Navarro (spanyol) 6:2, 4:6, 6:3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik