A fehér sport fekete-fehéren 2.: a Grand Slam-rekordok és őrzőik

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2009.06.22. 20:49
Néhány hete, a Roland Garros előtt már jelentkeztünk egy, a tenisztörténelem „legjeit” összefoglaló írásunkkal, akkor a világranglista oldaláról közelítettük meg a fehér sportot. Mostani írásunkban – a wimbledoni torna kezdetén – ismét a tenisz érdekességeiről lesz szó, méghozzá a sportág legnagyobb eseményei, a Grand Slamek felől megközelítve.
Borg így örült, amikor legyőzte McEnroe-t
Borg így örült, amikor legyőzte McEnroe-t
Borg így örült, amikor legyőzte McEnroe-t
Borg így örült, amikor legyőzte McEnroe-t

Don Budge
Don Budge
A GRAND SLAM(EK)
A teniszkedvelők számára aligha kell magyarázni, hogy mit is jelent a Grand Slam kifejezés. Hiszen a négy nagy tornát (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) nemcsak a sportág fanatikusai, de presztízse miatt szinte minden, a sportok iránt kicsit is érdeklődő ember megkülönböztetett figyelemmel kíséri.

A kifejezést a New York Times újságírója, John Kieran alkotta meg. A bridzsjátékos Kieran az 1933-ban az ausztrál, a francia és a wimbledoni bajnokságot is megnyerő Jack Crawforddal kapcsolatban használta a kártyajátékból vett meghatározást az amerikai bajnokság előtt.

Az asztmás betegséggel küszködő Crawford azonban a Fred Perry elleni fináléban nem bírta a nagy hőséget, elvesztette az ötjátszmás mérkőzés két utolsó szettjét, és a mérkőzést is, így Don Budge volt az, aki először megcsinálta a klasszikus Grand Slamet – a kifejezés aztán a bajnoki címekről a tornákra is átragadt.

Don Budge – miután egy évvel korábban már a wimbledoni és az amerikai bajnokságot is megnyerte – 1938-ban, a US Open fináléjában legyőzte a magyar származású Gene Makót is, és ezzel az év negyedik nagy tornán sem talált legyőzőre. A Tűzokádó Sárkány becenévre hallgató játékos – aki elsősorban bámulatos fonákjátékával emelkedett ki a mezőnyből – ezzel a tenisz halhatatlanjai sorába emelkedett (1964-ben iktatták be a Hírességek Csarnokába).

Hogy ez mekkora tett volt, jellemző, tizenöt évig nem ismételte meg senki. A tenisz történetében mindössze öt játékos tudta megcsinálni a klasszikus – azaz egy éven belüli – Grand Slamet, az ausztrál Rod Laver egyedülálló módon kétszer is.

KLASSZIKUS GRAND SLAM-GYŐZTESEK EGYESBEN

FÉRFIAK
Don Budge (amerikai) 1938
Rod Laver (ausztrál) 1962, 1969

NŐK
Maureen Connolly Brinker (amerikai) 1953
Margaret Smith Court (ausztrál) 1970
Steffi Graf (német) 1988*
* Steffi Graf 1988-ban Golden Slamet ért el, miután a szöuli olimpia egyesét is megnyerte.


Martina Navratilova
Martina Navratilova
Amikor 1984-ben Martina Navratilova megnyerte a Roland Garros női egyesét, a nemzetközi teniszszövetség 1 millió dolláros jutalomban részesítette, mivel 1983-ban Wimbledonban, a US Openen és az Australian Openen is nyert (az ausztrál bajnokságot akkor decemberben rendezték), így egyszerre mind a négy nagy tornán ő volt a címvédő. A sorozatban megnyert négy nagy tornagyőzelem – Philippe Chatrier ITF-elnök általi – Grand Slam elnevezéssel illetése azonban ellentmondásos megítélés alá esett. Martina Navratilova – hiába tudhat magáénak egyesben 18 GS-győzelmet – végül klasszikus Grand Slam nélkül maradt, ugyan ’84-ben a Roland Garros után az angol és az amerikai bajnokságon is első lett, viszont Melbourne-ben – rekordot jelentő 74 veretlen mérkőzés után – az exhonfitársnő csehszlovák Helena Sukovával szemben elbukta az elődöntőt, így meg kellett elégednie a párosok közti klasszikus Grand Slammel.

Navratilova mellett Serena Williams is volt egyszerre mind a négy nagy tornán címvédő, miután 2002-ben megnyerte az utolsó három tornát, és 2003 januárjában Ausztráliában sem talált legyőzőre. Az amerikai teniszező el is nevezte – a golfozó Tiger Woods 2000–2001-es Tiger Slamje mintájára – győzelmeit Serena Slamnek. (Steffi Graf ’88-as klasszikusa mellett az 1994-es Australian Openen aratott győzelme után szintén mindenhol bajnok volt.)

Mindössze hat férfi és kilenc nő van, aki pályafutása során mind a négy fő tornát megnyerte, azaz karrier Grand Slamet tudhat magáénak. Roger Federer júniusi Roland Garros-sikerével lépett be az elitklubba.

KARRIER GRAND SLAM

FÉRFIAK
Fred Perry (első győzelem: 1933; utolsó hiányzó GS: 1935), Don Budge (1937–1938), Rod Laver (1960–1962), Roy Emerson (1961–1964), Andre Agassi* (1992–1999), Roger Federer* (2003–2009)

NŐK
Maureen Connolly Brinker (1951–1953), Doris Hart (1949–1954), Shirley Fry Irvin (1951–1957), Margaret Smith Court (1960–1963), Billie Jean King (1966–1972), Chris Evert (1974–1982), Martina Navratilova (1978–1983), Steffi Graf* (1987–1988), Serena Williams* (1999–2003)
* Érdekesség, hogy csak a Steffi Graf, Andre Agassi házaspár mondhatja el magáról, hogy az összes nagy torna mellett az olimpiát is megnyerte egyesben (Graf ráadásul ’88-ban egy éven belül mindent nyert), azaz Golden Slammel büszkélkedhet. Roger Federer 2008-ban (Stanislas Wawrinkával) , míg Serena Williams 2000-ben és 2008-ban testvérével, Venusszal nyert párosban olimpiát. (Megjegyzendő, a tenisz 1924 és 1988 között nem szerepelt az olimpiák műsorában.)


A férfiaknál kilenc, a nőknél nyolc olyan teniszező van, akinek egy évben csak egy nagy győzelem hiányzott, ahhoz, hogy megcsinálja a Grand Slamet. A férfiaknál hét évben is csak a Roland Garros „lógott ki a sorból”, és nem került az egyébként uralkodó teniszező kezébe a párizsi trófea, így maradt a Small Slam a másik három torna győztesének.

SMALL SLAMEK

FÉRFIAK
Jack Crawford (1933, hiányzó GS: US Open), Fred Perry* (1934, Roland Garros), Tony Trabert (1955, Australian Open), Lew Hoad (1956, US Open), Ashley Cooper (1958, Roland Garros), Roy Emerson* (1964, Roland Garros), Jimmy Connors (1974, Roland Garros), Mats Wilander (1988, Wimbledon), Roger Federer* (2004, 2006, 2007, Roland Garros)

NŐK
Helen Wills (1928, 1929, Australian Open), Margaret Court* (1962, 1969, 1973, Wimbledon; 1965, Roland Garros), Billie Jean King* (1972, Australian Open), Martina Navratilova* (1983, Roland Garros; 1984, Australian Open), Steffi Graf* (1989, Roland Garros; 1993, 1995, 1996, Australian Open), Szeles Mónika (1991, 1992, Wimbledon), Martina Hingis (1997, Roland Garros), Serena Williams* (2002, Australian Open)
* Pályafutásuk során elérték a karrier Grand Slamet.


Fentieken kívül számtalan olyan versenyző akad, aki pályafutása során három Grand Slamet is megnyert, ám egy (vagy kettő) mindig kifogott rajta.
  • Björn Borg 11-szer nyert GS-t, ám az Australian Openen legjobb eredménye csak harmadik forduló volt, míg a US Open fináléjában Jimmy Connors és John McEnroe is kétszer kibabrált vele. (Melbourne-ben csak egyszer indult.)
  • Ken Rosewall három nagy tornán nyolc győzelmet aratott, Londonban viszont négyszer is döntőt bukott, így wimbledoni bajnoki cím nélkül maradt. Ivan Lendl Rosewall mellett áll a Grand Slam-győzelmek listáján, azonban Wimbledon neki is kemény dió volt, kétszer vesztett finálét.
  • Guillermo Vilas, Mats Wilander, Szeles Mónika és Justine Henin pályafutása is megegyezik abban, hogy csupán az All England Clubban nem jutottak fel a csúcsra.
  • John McEnroenak – hét Grand Slam-trófeája mellett – az Australian Open és a Roland Garros hiányzik gyűjteményéből.
  • A ma is aktív teniszezők közül Marija Sarapova számára a párizsi, Rafael Nadal számára a Flushing Meadows-i tornagyőzelem hiányzik a teljességhez.
  • Az első fekete bőrű amerikai teniszező nő, aki a Touron részt vett és Grand Slamet nyert Althea Gibson volt. Gibson 1957-ben elveszítette az Australian Open döntőjét, mint később kiderült, az amerikai számára csupán Ausztrália maradt meghódítatlan terület.
  • John Newcombe, Arthur Ashe, Jimmy Connors, Boris Becker, Stefan Edberg, Pete Sampras, Martina Hingis és Lindsay Davenport mind-mind megegyeznek abban, hogy remek teniszezők, korszakuk legnagyobb egyéniségei voltak, és hogy a győzelem a Roland Garroson csak vágyálom maradt számukra, mindannyiuknak a salakos torna hiányzik csak karrier Grand Slamhez. Sampras 14 győzelmével már-már utolérhetetlennek tűnt a GS-győztesek nevét tartalmazó lista élén, különösen érdekes, hogy Roger Federer épp a számára is az akhilleuszi saroknak számító tornán aratott győzelmével érte be az örökranglista élén.


Az angol szakirodalomban kialakult még egy gyűjtő kifejezés, a Boxed Set (~ teljes gyűjtemény), amelyet azon teniszezők esetén használnak, akik megnyerték a Grand Slamet egyesben, párosban és vegyes párosban is. A világon összesen három női játékos, Doris Hart, Margaret Smith Court és Martina Navratilova rendelkezik hasonló gyűjteménnyel. Férfi éljátékos – minthogy ritkán indulnak párosban vagy vegyes párosban – még nem ért hasonló közelébe. A mai játékosok közül Serena Williamsnek csupán az ausztrál és a francia bajnokság vegyespáros-bajnoki címe hiányzik a „mindent viszhez”.

GRAND SLAM-REKORDOK

EGYÉNI GRAND SLAM-GYŐZELMEK SZÁMA, FÉRFIAK
14 Pete Sampras (amerikai), Roger Federer* (svájci)
12 Roy Emerson (ausztrál)
11 Björn Borg (svéd), Rod Laver (ausztrál)
10 Bill Tilden (amerikai)
8 Andre Agassi (amerikai), Henri Cochet (francia), Jimmy Connors (amerikai), Max Decugis (francia), Ivan Lendl (csehszlovák-amerikai), Fred Perry (brit), Ken Rosewall (ausztrál)
7 René Lacoste (francia), William Larned (amerikai), John McEnroe (amerikai), John Newcombe (ausztrál), William Renshaw (brit), Richard Sears (amerikai), Mats Wilander (svéd)
6 Boris Becker (német), Don Budge (amerikai), Jack Crawford (ausztrál), Laurie Doherty (brit), Stefan Edberg (svéd), Rafael Nadal* (spanyol), Tony Wilding (ausztrál)
5 Jean Borotra (francia), Frank Sedgman (ausztrál), Tony Trabert (amerikai)

EGYÉNI GRAND SLAM-GYŐZELMEK SZÁMA, NŐK
24 Margaret Smith Court (ausztrál)
22 Steffi Graf (német)
19 Hellen Wills Moody (amerikai)
18 Martina Navratilova (csehszlovák-amerikai), Chris Evert (amerikai)
12 Suzanne Lenglen (francia), Billie Jean King (amerikai)
10 Serena Williams* (amerikai)
9 Maureen Connolly (amerikai), Szeles Mónika (jugoszláv-amerikai)
8 Molla Bjurstedt Mallory (norvég-amerikai)
7 Dorothea Chambers (brit), Maria Bueno (brazil), Evonne Goolagong (ausztrál), Venus Williams* (amerikai), Justine Henin (belga)
6 Blanche Bingley (brit), Margaret Osborne (amerikai), Nancye Wynne Bolton (ausztrál), Louise Brough (amerikai), Doris Hart (amerikai)
5 Lottie Dod (brit), Adine Masson (francia), Charlotte Cooper (brit), Daphne Akhurst (ausztrál), Helen Hull (amerikai), Alice Marble (amerikai), Pauline Betz (amerikai), Althea Gibson (amerikai), Martina Hingis (svájci)
* Ma is aktív teniszező.

A LEGJOBBAK TORNÁNKÉNT, FÉRFIAK
Australian Open Roy Emerson – 6 győzelem
French Open Max Decugis – 8 gy.*, Björn Borg – 6 gy.
Wimbledon William Renshaw, Pete Sampras – 7 gy.
US Open Richard Sears, Bill Larned, Bill Tilden – 7 gy.

A LEGJOBBAK TORNÁNKÉNT, NŐK
Australian Open Margaret Smith Court – 11 gy.
Roland Garros Chris Evert – 7 gy.
Wimbledon Martina Navratilova – 9 gy.
US Open Molla Bjurstedt Mallory – 8 gy.
*A French Open (még nem a Roland Garroson) 1924-ig csak francia klubok teniszezői számára volt meghirdetve – Max Decugis ebben a korszakban aratta a győzelmeit.


A LEGTÖBB EGYÉNI DÖNTŐ GRAND SLAMEKEN

FÉRFIAK
19 Roger Federer (14 győzelem), Ivan Lendl (8)
18 Pete Sampras (14)
17 Rod Laver (11)

NŐK
34 Chris Evert (18)
32 Martina Navratilova (18)
31 Steffi Graf (22)


ÖSSZES GRAND SLAM-GYŐZELMEK SZÁMA (EGYÉNI, PÁROS, VEGYES PÁROS)

FÉRFIAK
28 Roy Emerson (12 egyéni, 16 páros)
26 John Newcombe (7 egyéni, 17 páros, 2 vegyes páros)
22 Frank Sedgman (5 egyéni, 9 páros, 8 vegyes páros)

NŐK
62 Margaret Smith Court (24 egyéni, 19 páros, 19 vegyes páros)
59 Martina Navratilova (18 egyéni, 31 páros, 10 vegyes páros)
39 Billy Jean King (12 egyéni, 16 páros, 11 vegyes páros)


TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK

  • A legmagasabb világranglista-helyezéssel az ausztrál Mark Edmondson játszott döntőt a négy nagy torna valamelyikén. Az egyszeres GS-győztes Edmondson 1976-ban világranglista-212. volt, amikor megnyerte az Australian Opent.
  • Wimbledon egyik legemlékezetesebb döntőjét két francia játékos vívta. 1927-ben Henri Cochet 6(!) meccslabdát hárítva győzött honfitársa, Jean Borotra ellen a döntőben.
  • A legtöbb ászt egy GS-meccsen a horvát Ivo Karlovic ütötte a júniusi Roland Garroson. A 208 centis játékos az 1. körben 55 védhetetlen szervát vágott be az ausztrál Lleyton Hewittnak – és öt játszmában kikapott.
  • A legrövidebb döntő Steffi Graf és Natasa Zvereva között zajlott a ’88-as Roland Garroson. Grafnak 32 perc kellett hozzá, hogy 6:0, 6:0-ra megnyerje minden idő legsimább Grand Slam-fináléját.
  • A leghosszabb meccs szintén Párizshoz köthető: két francia, Fabrice Santoro és Arnaud Clément 2004-ben 6 óra 33 percen át püfölte a labdát, míg végül előbbi öt szettben, döntő játszma 16:14-gyel továbbjutott. (A leghosszabb női meccset két amerikai, Vicki Nelson-Dunbar és Jean Hepner játszotta 6 óra 13 percen át, igaz, nem Grand Slamen. Az egyik ütésváltás – a feljegyzések szerint – 29 percig tartott, és 643 csapást szenvedett el a labda.)


FOLYTATÁS: a legnagyobb rivalizálások! ---- & ---- N
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik