A nagyok bírják a maratonit: Federer és Djokovics is öt szettben nyert

Vágólapra másolva!
2008.09.03. 02:47
Címkék
Öt szettben, de megvan. Ezt mondhatta el a US Open nyolcaddöntői után a hatalmas csatára kényszerült Roger Federer és Novak Djokovics is. A svájci klasszis az orosz Andrejevet, a szerb teniszező a spanyol Robredót verte meg döntő játszmában, de a maratoni hosszúságúra nyúló délutáni program legnagyobb nyertese alighanem a meseszerű menetelést produkáló Giles Müller. A luxemburgi négy játszmában verte Davigyenkót, így 1968 óta először jutott selejtezős férfi egyesben a legjobb nyolc közé!
Nagyot kellett küzdenie: Roger Federer remek ötjátszmásban múlta felül Andrejevet
Fotó: Reuters
Nagyot kellett küzdenie: Roger Federer remek ötjátszmásban múlta felül Andrejevet
Nagyot kellett küzdenie: Roger Federer remek ötjátszmásban múlta felül Andrejevet
Fotó: Reuters
Nagyot kellett küzdenie: Roger Federer remek ötjátszmásban múlta felül Andrejevet

Késő estébe nyúlt a délutáni program a US Openen, köszönhetően két nagy esélyes, Novak Djokovics és Roger Federer maratoni hosszúságú meccsének. A két világklasszis hihetetlen izgalmak közepette, öt játszmában lépett tovább a negyeddöntőbe, és győzött a luxemburgi Gilles Müller is, aki négy évtizede az első selejtezőből induló teniszező, aki a legjobb nyolc közé jutott.

Haladjunk időrendben. Gigászi csatában, 3 óra 44 perces küzdelemben jutott tovább a US Open negyeddöntőjébe a szerb Novak Djokovics, miután 4:6, 6:2, 6:3, 5:7, 6:3 arányban felülmúlta Tommy Robredót.

A szerb világklasszis azonban lehet, hogy pirruszi győzelmet aratott: Djokovics szó szerint a végkimerülésig küzdött spanyol ellenfele ellen, és a döntő játszmában már görcsölő lábbal vette el kétszer is Robredo adogatását. Djokovicsra a nyolc között Andy Roddick, vagy Fernando González vár, és bármelyik bombázó jut tovább, lesz esélye a holtfáradt harmadik kiemelt ellen.

„A hálónál próbáltam maradni, rövidíteni a labdameneteket, mert az összeesés határán álltam. Inkább nem is sorolom, hogy mennyi mindennel van bajom. Nagyon örülök, hogy túlvagyok ezen a meccsen. Egy biztos: a negyeddöntős ellenfelem fittebb lesz, mint én” – nyilatkozta a meccs után Djokovics.

Gilles Müllernek „csak” négy játszma kellett ahhoz, hogy eltüntesse a mezőnyből az 5. kiemelt Davigyenkót. A luxemburginak minden bejön a US Openen, remek szervája most is nagy előnyt jelentett, így a világranglista 130. helyezettje már a legjobb nyolc között folytathatja elképesztő menetelését.

A délutáni program végén aztán jött Roger Federer: a svájci rengeteg hibájával odadobta az első játszmát a szintén hullámzóan játszó orosz Andrejevnek, majd a sokkal jobb második szett rövidítését megnyerve egalizált. A harmadik játszmát 6:3-ra húzta be Federer, de Andrejev ugyanilyen arányban vitte a negyedik szettet – jöhetett a végső harc, három óra tenisz után.

Az elképesztő utolsó szettben Federer került előnybe, és komoly lehetőségei voltak, hogy „kivégezze” Andrejevet. 4:2-nél azonban az orosz jutott többször is bréklehetőséghez, de a svájci ezeket hárította, és végül hozta az adogatását – a sorsdöntő játékban egész csodálatos teljesítményt nyújtott mindkét teniszező.

Az utolsó szó Federeré volt, Andrejev pedig nem bírta tovább: a volt világelső első meccslabdáját kihasználta, és joggal ünnepelhetett magához képest szinte eksztázisban – káprázatos meccsen, időnként (főleg a hálónál) csodálatos játékkal jutott be a legjobb nyolc közé.

Ő alighanem nem szeretné, hogy a Müller-csoda ellene is folytatódjék.

TENISZ US OPEN

FÉRFI EGYES
4. FORDULÓ
Federer (svájci, 2.)–Andrejev (orosz, 23.) 6:7, 7:6, 6:3, 3:6, 6:3
Djokovics (szerb, 3.)–Robredo (spanyol, 15.) 4:6, 6:2, 6:3, 5:7, 6:3
G. Müller (luxemburgi)–Davigyenko (orosz, 5.) 6:4, 4:6, 6:3, 7:6

A NEGYEDDÖNTŐBEN

Nadal (spanyol, 1.)–Fish (amerikai)
Del Potro (argentin, 17.)–A. Murray (brit, 6.)
Federer–G. Müller
Djokovics–Roddick (amerikai, 8.) vagy F. González (chilei, 11.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik