Federer különlegesnek érzi győzelmét, és újra a világelsőségre tör

Vágólapra másolva!
2008.09.09. 12:31
A svájci Roger Federer sima három szettben, 6:2, 7:5, 6:2-re megnyerte az idei US Open fináléját a brit Andy Murrayvel szemben. Ellenfele a döntő után úgy nyilatkozott, hogy minden idők legjobb teniszezőjétől kapott ki, Federer pedig mostantól arra készül, hogy visszavegye a világelsőséget Rafael Nadaltól.
Az ötödik győzelmi csók New York-ban
Fotó: Reuters
Az ötödik győzelmi csók New York-ban
Az ötödik győzelmi csók New York-ban
Fotó: Reuters
Az ötödik győzelmi csók New York-ban

Roger Federer a tizenharmadik Grand Slam-győzelmét aratta, ezen belül (zsinórban) az ötödiket Flushing Meadowsban. A 27 éves svájci immár 34 meccs óta veretlen az US Openen. Eközben brit riválisa élete első Grand Slam-fináléját játszotta, ám hiába verte meg az elődöntőben a világelső Rafael Nadalt, Federer ellen nem volt esélye.

„Nagyszerű tornát tudhatok magam mögött – mondta a meccs után Murray –, de véleményem szerint a mai napon minden idők legjobb teniszezőjével kellett játszanom.”
Andy Murraynek nem volt esélye
Fotó: Reuters
Andy Murraynek nem volt esélye


„Nekem még rengeteget kell fejlődnöm, ha meg akarok egyet nyerni az ilyen nagy versenyek közül. Imádok ez előtt a közönség előtt játszani. Három meccset vívtam az Arthur Ashe-pályán, és ez volt életem legjobb három mérkőzése” – értékelt a döntő után a skót.

Murray nem akarta bukását a fáradtságával magyarázni. „Ha egy nappal többet pihenek, jobb helyzetbe kerülhettem volna, de nem ezen múlt a vereségem. Ha friss vagyok, akkor is nagyon nehezen vertem volna meg egy ennyire jó formában játszó Federert – nagyon keveset hibázott.”

Az egykori világelső Federer – bármilyen hihetetlen – az első Grand Slamét nyerte az idén. „Különleges pillanat ez a pályafutásomban. Ebben a nagyon kemény évben elveszettem már egy elődöntőt és két döntőt, szóval ez a mostani győzelem a világot jelenti nekem” – mondta a svájci.

Federer – ahogy szokta, roppant szimpatikusan – ellenfelét is megdicsérte a mérkőzés után. „Nagyszerűen teljesített az elmúlt hetekben, és biztos vagyok abban, hogy a jövőben Andy meg fogja mutatni: még ennél is több van benne.”

„Kemény nyár volt. A francia bajnokságon elszenvedett vereségem brutálisan ért engem, de szépen összeszedtem magam. Büszke vagyok, hogy Wimbledonban olyan nagyszerű meccset játszottunk a döntőben, ám egyben szomorúsággal tölt le, hogy egy ilyen drámai mérkőzést – amilyenről mindig álmodtam – elvesztettem. Voltak vereségeim, amelyeket nem szabadott volna elszenvednem, és fájtak. Nem hiszem, hogy megfogtak, de tudatában vagyok az eredményeknek” – összegezte az elmúlt hónapok történéseit Federer.

Az US Open-győztes hangot adott annak is, hogy az elmúlt időben történtek érdekes dolgok körülötte. „Kicsit csalódott vagyok, és talán bosszús is, hogy őrült emberek írogatnak nekem és próbálnak elérni, hogy elmondják, mentálisan és fizikálisan segítségre van szükségem. Az emberek kijönnek a vécéről, aztán máris képesek segíteni nekem. Ez fáj...” – mondta melankolikusan a svájci.

„Ma újra úgy éreztem kicsit, hogy verhetetlen vagyok. A szezon hátralévő részében több lehetőségem lesz pihenni, és új szellemben koncentrálhatok a következő év kihívásaira. Tudom, hogy nehéz lesz visszaszerezni a világelsőséget, de ez lehet a következő nagy lépés számomra” – tekintett előre az idei utolsó Grand Slam-torna győztese.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik