Szávay Ágnes hatodik idei tornáján ötödször kapott ki az első meccsén

Vágólapra másolva!
2008.02.26. 14:42
A Dubaiban zajló, 1,5 millió dollár összdíjazású női tenisztorna egyeseinek küzdelmében Szávay Ágnes az első fordulóban kétjátszmás mérkőzésen kapott ki a japán Morigami Akikótól. A magyar kiválóság hatodik idei tornáján ötödször búcsúzott rögtön az első fordulóban.
Szávay Ágnes Dubaiban a nyitófordulóban két játszmában kapott ki japán ellenfelétől
Reuters
Szávay Ágnes Dubaiban a nyitófordulóban két játszmában kapott ki japán ellenfelétől
Szávay Ágnes Dubaiban a nyitófordulóban két játszmában kapott ki japán ellenfelétől
Reuters
Szávay Ágnes Dubaiban a nyitófordulóban két játszmában kapott ki japán ellenfelétől

Marija Sarapova visszalépésével verhető ellenfelét és nagy esélyt kapott a továbbjutásra Szávay. A 28 éves Morigami immár tíz éve profiskodik, mindössze egy-egy egyéni és páros WTA-siker áll a háta mögött. A WTA-világranglistán jelenleg az 50. helyen áll, a legjobb helyezése 2005 augusztusában a 41. volt. Dubaiban a selejtezőben kezdett és ragadt is volna, ha nincs Sarapova visszalépése, így viszont szerencsés vesztesként felkerülhetett a főtáblára, sőt, ott immár a második fordulóra készülhet.

Morigami szerválhatott először a mérkőzésen, meg is nyerte a saját adogatójátékát, miként azt követően hármat, viszont Szávaytól két szervagémét is elcsent.

A papíron esélyesebb magyar kiválóság 0:5 után ott tartott, hogy még játékot sem tud nyerni. Mi lett volna, ha Sarapova ellen kezd?

A szépítés ettől függetlenül összejött, a játszma 31 percnyi játék alatt azonban gyorsan elment.

A második szettben Szávay adogathatott először és ha nehezen is, de előnyre tett szert. Egyenlített azonban a japán rivális, Szávay viszont 40:0 után harmadik szervájából ismét gémet tudott nyerni.

A japánnak 40:15 után ez az elsőből összejött, majd rögtön utána három bréklabdához jutott, amelyből a második sikeres volt.

Szávaynak gyorsan vissza kellett vennie a gémelőnyt, ha nem akarta a második játszmát és a találkozót is idejekorán befejezni. Ennek megfelelően két bréklabdához jutott, amelyből az elsőt rögtön meg is csinálta. Aztán nyerte a saját adogatását is, megint nála volt az előny.

Sőt, akár elérhető közelségbe került volna az egyenlítés, de hiába volt 30:15-je a japán szervagémjében, Morigami kiegyenlített.

Döntő volt, hogy saját adogatójátékában ezután csak egy labdamenetet nyert meg Szávay, aki a következő gémben nagy csatára késztette ugyan ellenfelét, de Morigami második mérkőzéslabdáját már kihasználta.

A találkozó előtt 4/5-s idei mérleggel álló Szávay még arról nyilatkozott, hogy próbálják megkeresni a gyengébb idénykezdetének az okait. Ennek érdekében sokat edzenek és gyakorolják különösen az adogatást. Úgy érezte, jó úton járnak, ráadásul újra a tenisz körül forognak a gondolatai, nem foglalkozik mással. Pedig ezúttal talán tényleg jó lett volna másra is figyelnie.

Például arra, hogy „gödörben” lévő teniszező aligha kívánhat jobbat magának: a világ talán legjobb formában lévő ellenféle helyett olyan rivális ellen kezdhet, aki bár rutinosabb nála, nem tartozik a közvetlen elitbe. Ráadásul idei formája hozzá hasonlóan egyáltalán nem kirobbanó: 3/4. Mikor máskor, ha nem ilyenkor kezdhet meg az ember visszakapaszkodni, képességeinek megfelelően teljesíteni?

Ennek ellenére Szávay Ágnes kifejezetten pocsék játékkal és mutatókkal tudta le a Morigami elleni találkozót. A magyar játékos első szerváiból 47, a másodikból 48 százalékot ütött be, ugyanez a mutató japán ellenfelénél 63 és 68 volt.

Fogadóként a magyar az első szervákból 37 és 32 százalékot teljesített, Morigami 53-t és 52-t.

Adogatóként Szávay a labdamenetek 47, fogadóként 35 százalékát nyerte, a győztes japán mérlege 65-53 volt.

Szávaynak összesen 48 megnyert pontja volt, japán riválisának 68.

DUBAI, 1,5 MILLIÓ DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS:

NŐI EGYES, 1. FORDULÓ:
Morigami (japán) – Szávay (magyar) 6:1, 6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik