A legendás Pete Sampras is meghajol Roger Federer tudása előtt

Gy. B.Gy. B.
Vágólapra másolva!
2007.01.31. 12:55
Pete Sampras úgy gondolja, már nem sokáig lehet csúcstartó a karrierje során elért 14 Grand Slam-győzelemmel, az amerikai klasszis szerint a tíz elsőségnél járó Roger Federer néhány éven belül biztosan túlszárnyalja teljesítményét.
Federert a Sampras-rekord megdöntés is motiválja
Reuters
Federert a Sampras-rekord megdöntés is motiválja
Federert a Sampras-rekord megdöntés is motiválja
Reuters
Federert a Sampras-rekord megdöntés is motiválja

A svájci világelső az idei Australian Openen sem talált legyőzőre, sőt, játszmaveszteség nélkül diadalmaskodott Melbourne-ben. A torna fináléjában a chilei Fernando Gonzalezt 7:6, 6:4, 6:4-re verte meg.

"Minden jel arra utal, hogy meg fogja dönteni a rekordot. Akár 17-18 elsőségig is eljuthat. A jelenlegi mezőnyből hiányzik két-három olyan teniszező, aki igazán meg tudná szorongatni Federert" – mondta Sampras.

A tengerentúli kiválóság füvön volt a legeredményesebb, összesen hétszer győzött Wimbledonban. Az Australian Openen kétszer, a US Openen pedig ötször nyert. Kollekciójából egyedül a Roland Garros-trófea hiányzik, Párizsban nem sikerült győznie.

"Korábban azt hittem, hogy legalább hét-nyolc évig senki sem fogja felülmúlni a csúcsomat, Federer azonban töretlenül fejlődik, még akkor is megtalálja a siker kulcsát, ha nem játszik igazán jól. Ha viszont kihozza magából a maximumot, akkor egyszerűen megállíthatatlan. Van benne valami extra, ami a többiekből hiányzik."

Pete Sampras egykori sikerei helyszínén, Wimbledonban
Reuters
Pete Sampras egykori sikerei helyszínén, Wimbledonban

Federer azzal a határozott céllal vágott neki a 2007-es évadnak, hogy valamennyi Grand Slam-tornát megnyerje. A küldetés első állomása kipipálva, hiszen Melbourne-ben esélyt sem adott ellenfeleinek. Ha az idényt hibátlan mérleggel zárná, akkor csupán egyetlen GS-győzelemre kerülne Sampras rekordjától.

A helvét teniszcsillag valamennyi mérkőzését rendkívül magabiztosan nyerte az Australian Openen, azonban a közönséget az Andy Roddick elleni elődöntőben nyújtott produkciójával nyűgözte le igazán. A tornán a hatodik helyen rangsorolt amerikait 83 perc alatt 6:4, 6:0, 6:2-re verte, 45 nyerőütése mellett, mindössze 12 ki nem kényszerített hibát vétett.

"Félelmetes, amit művel. Folyamatosan, olyan magas színvonalon teniszezik, amivel nyilvánvalóvá teszi, hogy senki sem léphet pályára ellene valós győzelmi eséllyel."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik