Rp. gyorskorcsolya: címvédőként is bizonyítani akar Liu Shaoang

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 19:01
null
Liu Shaoang ismét bizonyítana (Fotó: Tumbász Hédi)
Péntektől vasárnapig Montreal ad otthon a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságának – a versenyen Liu Shaoang az összetett verseny világbajnoki címvédőjeként lép jégre.  

– Megtehette volna, hogy a sikeres olimpia után kihagyja a világbajnokságot, mégis az indulás mellett döntött. Miért?
– Valóban többen kihagyják a montreali világbajnokságot, nem indulnak a kínaiak, a japánok és az oroszok például, ám én szerettem volna végigmenni a szezonon, még akkor is, ha tisztában vagyok azzal, hogy nem leszek Montrealban csúcsformában, hiszen az olimpia óta nem edzettünk úgy és annyit, mint előtte.

Jászapáti Petra örömkorcsolyázásra készül

Jászapáti Petra már a pekingi olimpia utolsó versenynapján azt ígérte: igazán örömkorcsolyázást vár magától a montreali világbajnokságon. Saját magával szembeni elvárásán még az sem változtatott, hogy az eredeti időpont helyett három héttel később kerül sor a világbajnokságra.

„Szeretném élvezni a világbajnokságot – mondta el az olimpiai bronzérmes short trackes. – Stresszes és hosszú szezon végén járunk, de a világbajnokság mégiscsak világbajnokság, vagyis nem lehet félvállról venni, én sem fogom, de szeretnék felszabadultabban korcsolyázni, mint Pekingben. Örültem volna, ha a halasztás kapcsán hamarabb megszületik a döntés, hiszen akkor az olimpia után pihenhettünk volna kicsit, de ezen már kár keseregni. Bár nem edzettünk ugyanolyan intenzitással Peking után, mint azt megelőzően, de ez akár jól is elsülhet Montrealban. A visszalépések miatt a női váltónk is indulhat a vébén, s bár a lányokkal több nehézségen is átmentünk az elmúlt négy évben, talán a világbajnokságon mégis jól futhatunk.”

– Amikor kiderült, hogy három héttel eltolják a világbajnokságot, akkor sem ingott meg?
– Nem volt egyszerű megemészteni, hogy három héttel kitolódik a szezon végig, hogy még további három hétig koncentrálni kellés edzeni, de ez a világbajnokság így is, úgy is más kicsit, mint azok, amelyeket nem az olimpia évében rendeznek. Szeretnék jól korcsolyázni Montrealban, de nem leszek csalódott, ha nem jön össze az érem. Az a verseny, amelyik igazán fontos volt, már megvolt, és jól is sikerült.

– Vagyis inkább élvezni szeretné a verseny minden pillanatát?
– Igen, szeretném élvezni a verseny minden pillanatát, de ha megvan az esély a jó szereplésre, miért ne ragadjuk meg? A többiek sem úgy készültek erre a világbajnokságra, mint máskor, vagyis azért megvan annak az esélye, hogy odaérek a dobogóra.

– Liu Shaolin Sándor nélkül – hogyan fogadta, amikor kiderült, hogy a bátyja nem indul Montrealban?
– Ha nem halasztják el három héttel a vébét, biztos, hogy ott lett volna a jégen, így viszont én is azt mondtam neki, menjen el pihenni, nyaralni és érezze jól magát.

– Nem lép jégre Montrealban Krueger John-Henry sem, vagyis fiatal csapattal vágunk neki a világbajnokságnak, amelynek egyértelműen ön a vezére. Mit vár így a férfiváltótól?
– A csapatunk valóban fiatal, viszont van benne több tehetséges koris, ők képesek jól teljesíteni, s ezt a márciusi junior világbajnokság is bizonyította, ahonnan érmekkel tértek haza a srácok. Lassan másfél éve edzünk együtt, én bízom bennünk, akár a döntőbe jutás is összejöhet.

– Hogyan ízlik a vezérkos szerepe?
– Erről a szerepről ezennel le is mondok, bátran lehet rá jelentkezni! Persze, tudom, hogy a sportban megszokott, hogy a rangidős veszi át a vezér szerepét, ám én nem érzem úgy, hogy bárkinek is a főnöke vagyok – inkább csak olyan ember, akire sportolóként fel lehet nézni, akihez bármikor lehet fordulni, ha segítségre, támogatásra van szükségük.

– A felkészülés során kértek segítséget a fiatalok?
– Nem mertek idejönni hozzám.

– Jó a kedve, ez a válaszából is kitűnik, ráadásul a társai pontosan tudják, hogy nem megközelíthetetlen. A pekingi olimpia után sem volt az – sok helyre hívták?
– Igen, ám amikor kiderült, hogy biztosan megtartják a világbajnokságot, alacsonyabb fokozatra kapcsoltam, és újra a short track került a középpontba.

A VB-CSAPAT

Férfiak: Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Jászapáti Péter, Bontovics Balázs, Talabos Attila. Nők: Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Somogyi Barbara, Schönborn Melinda

– Bár mindig készséggel válaszol a kérdésekre, nem feltétlenül szereti a reflektorfényt. Vagy kezd hozzászokni?
– Mindenképpen megtisztelő az érdeklődés. Azért is dolgoztam, hogy az emberek elismerjék a munkámat, és ők ezt meg is teszik. Az utcán is rendre odajönnek hozzám, gratulálnak, érzem, hogy sokan büszkék mindarra, amit véghez vittünk. Azt pedig tudomásul vettem, hogy ilyen sikerekkel együtt jár a reflektorfény, az ismertség, a népszerűség – tudni kell ezt is kezelni.

– S ön jól kezeli?
– Hogy látja?

– Hogy jól.
– Én is így gondolom, úgy érzem, eddig egészen jól kezeltem. Nem változtam meg, nem lettem más ember. A pekingi olimpia után is felkeltem minden reggel, és mentem a jégpályára edzeni.

– A montreali világbajnokságnak úgy vág neki, hogy a sisakján ott virít az egyes szám – mindez azt mutatja, hogy ön az összetett vb-címvédő. Marad az egyes a sisakján?
– Valóban én vagyok az összetett világbajnoki címvédő, de ez nem jelenti azt, hogy Montrealban biztosan megvédem a címemet – aki ismeri a rövid pályás gyorskorcsolyát, tudja jól, hogy ebben a sportágban ez nem így működik. És én sem úgy állok oda a rajtvonalra, hogy én vagyok a címvédő, és nem is úgy, hogy olimpiai bajnok vagyok, hanem éppen úgy, mint az a versenyző, aki bizonyítani akar, aki meg akarja mutatni, hogy képes bármire.

Bánhidi Ákos: Igyekszünk helytállni ezúttal is

„Az olimpiai évében mindig komoly odafigyelést igényel a világbajnokság, hiszen addigra már lezajlik az a verseny, amelyikre mindenki négy évig készül. Akiknek jól sikerült az olimpia, azoknál a vébére való felkészülés könnyebben kezelhető, akiknek nem, azoknak kicsit olyan ez a verseny, mintha kínpadra vonnánk őket – ettől függetlenül persze fel lehet készülni. Az, hogy három héttel elhalasztották a világbajnokságot, csak nehezítette a helyzetünket, de nem csak a miénket, mindenkiét. Mindenki csapágyasra van már hajtva, ezért aztán mi is lerövidítettük az edzéseinket, és az volt a legfontosabb, hogy mentálisan jól kezeljék a srácok a felkészülést. Felkészültünk, abban pedig biztos vagyok, hogy akik jégre lépnek magyar színekben Montrealban, mindent elkövetnek azért, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a többiek hogyan kapják össze magukat erre a világbajnokságra, az biztos, hogy mindenkinek mozgósítania kellett minden energiáját ahhoz, hogy egyáltalán álljon a lábán... Minket sajnos továbbra sem hagyott békén a koronavírus, ezért Sziliczei-Német Rebeka el sem utazhatott Montrealba, és nincs itt velünk edzőtársam, Lina sem. Hosszú volt a szezon, s bár az eddigi legeredményesebb olimpiai szereplésünk után legalább annyi kritika ért minket, mint dicséret, s fáradtak is vagyunk, tele vagyok hittel – igyekszünk tisztességgel helytállni Montrealban is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik