MTI, V. Á. 2022.01.14 10:51 Frissítve: 2022.01.14 12:07

Peking 2022: tizenöt egyetemista az amerikai hokiválogatott keretében

Tizenöt egyetemista került be a pekingi téli olimpiára utazó amerikai férfi jégkorong-válogatott keretébe – írja az MTI.

 

Illusztráció: AFP


Az ország szövetsége csütörtöki közleményében emlékeztet arra, hogy az észak-amerikai profi ligában (NHL) játszók nem szerepelhetnek az ötkarikás játékokon, ezért került be ennyi egyetemista a nemzeti csapatba.

A keret legrutinosabb tagja Nick Shore, akit 2011-ben a draft harmadik körében választott ki a Los Angeles Kings, ezt követően öt csapatban összesen 299 mérkőzést játszott az NHL-ben, ezeken 18 gól és 41 gólpasszt ért el. Rajta kívül hét hokis játszott legalább egy találkozót az NHL-ben, közülük Brian O'Neill jelenleg az orosz bázisú KHL-ben jégkorongozik. Ő az egyetlen az amerikaiak közül, aki négy éve Pjongcsangban is ott volt.

„Sokáig mindenki azt gondolta, az NHL-játékosok utazhatnak az olimpiára. Amikor kiderült, hogy nem, akkor mindenkinek újra kellett terveznie a csapatát. Az ötkarikás játékok így mindenki számára hatalmas lehetőség lesz, van olyan játékosunk, aki el is úszott volna Kínáig, csak hogy a csapat tagja lehessen”
– fogalmazott az amerikai csapatvezető, John Vanbiesbrouck.

A keret tagja a junior-világbajnok, jelenleg még a Michigan Egyetemen játszó 19 éves Matty Beniers is, akinek a játékjogát a tavalyi drafton már lefoglalta a Seattle Kraken.

„A lehető legjobb keret kialakítására törekedtünk, amely képes harcba szállni az aranyéremért. A sebesség, a korongügyesség és a tempó lesz a válogatottunk erőssége” – jelentette ki David Quinn szövetségi kapitány.

A február 4-én kezdődő játékokon az amerikaiak az A-csoportban Kanadával, Németországgal és a házigazda kínaiakkal találkoznak.

2022.01.06 22:28:17

Téli sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Négysáncverseny a kultúrára is hatást gyakorolt: az 1977–1978-as sorozatban Falko Weisspflog remekelt (5. lett), és olyan mély benyomást tett egy Johann Hölzel nevű nézőre, hogy miatta művésznevet váltott. Falco aztán évekig uralta nem csupán Ausztria, de a nagyvilág slágerlistáit is.

2021.12.21 15:59:05

Téli sportok MTI/K. B.

Sim Szuk Hi társaira és edzőire sértő megjegyzéseket tett.

2021.12.08 16:05:19

Téli sportok B. D. K.

A britek korábbi világbajnok rövid pályás gyorskorcsolyázója nem volt szégyenlős.

2021.11.28 21:43:33

Téli sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nehéz lenne megtippelni, Vörös Virág búcsúja után mikor kerülhet vissza a magyar síugrás a szakág világtérképére. Manapság, amikor idehaza alig látni havat telente, sokan talán elképzelni sem tudják, hogy valaha mifelénk is beszélhettünk aranykorról.