Peking 2022: német nyomulás a jégcsatornában, sztárok és kiszámíthatatlanság curlingben

CZ. Á., D. SZ., M. I. P.CZ. Á., D. SZ., M. I. P.
Vágólapra másolva!
2022.01.28. 09:10
null
Négy éve Pjongcsangban megállíthatatlan volt a német bobcsapat (Fotó: AFP)
A XXIV. téli olimpia megnyitóját február 4-én tartják, de a versenyprogram már február 2-án megkezdődik Pekingben. A rajtig tartó visszaszámlálás során ezúttal a bob, a curling, a szánkó és a szkeleton esélylatolgatása kerül terítékre.

 

 

BOB – Tovább folytatódhat a Friedrich-show

Németország és az Egyesült Államok dominálhat bobban a pekingi ötkarikás játékokon, Francesco Friedrich kettesben és négyesben is címvédésre készül.

Csupán egyszer, 1960-ban nem szerepelt a téli olimpia programjában a bobozás, nem túlzás tehát az ikonikus téli sportok közé sorolni. Pekingben a legnagyobb újdonság egyértelműen a nőknél bevezetett egyszemélyes „monobob”, amelynek köszönhetően immár a férfiak és a nők is 2-2 versenyszámban bizonyíthatnak.

Legutóbb, a 2018-as pjongcsangi téli olimpián minden számban taroltak a németek, így óriási meglepetés lenne, ha az idén Kínában nem szereznének érmeket. A négy évvel ezelőtt bajnok Francesco Friedrich, Candy Bauer és Thorsten Margis ismét toronymagas favoritként vág neki a küzdelmeknek, és ugyan az előző két téli olimpián nem volt címvédés, a Dél-Koreában mellettük negyedik Martin Grothkopp helyére Alexander Schüller került be, így ha babonásak lennének, sem kellene ettől tartaniuk. Az elit négyes a világbajnokságon is lehengerlő teljesítményt nyújtott, Francesco Freidrich neve pedig garancia a sikerre: sorozatban hétszer nyert kettesben világbajnoki aranyat, és 2018-ban a téli olimpián is diadalmaskodott Margisszal.

A nők mezőnyében sincs hiány német klasszisokból: Mariama Jamanka és Lisa Buckwitz a címvédő kettesben, ám Jamanka 2021-ben új fékezővel, Vanessa Markkal versenyzett, és csak a hatodik helyen végeztek a vb-n. Többek között ez adhat okot reménykedésre a szintén meghatározó szereplőnek számító amerikaiaknak, akik Pjongcsang óta honosították a kétszeres olimpiai bajnok (2010, 2014), Dél-Koreában bronz­érmes Kaillie Humphriest, miután összerúgta a port a kanadai szövetséggel, s 2021-ben Lolo Jones fékezővel már az USA zászlaja alatt állt fel a világbajnoki dobogó legmagasabb fokára. Rajtuk kívül Elana Meyers Taylorra és Syl­via Hoffmannra is oda kell figyelni, a szintén amerikai páros kormányosa, Meyers Taylor ugyanis Pjongcsangból ezüstéremmel tért haza.

A bemutatkozó női egyes számban ugyancsak a tengerentúliak és a németek viaskodhatnak a győzelemért, hiszen Kaillie Humphries a regnáló világbajnok, mögötte az altenbergi vb-n két német versenyző, Stephanie Schneider és Laura Nolte ért még be éremszerző helyen.
D. SZ.

 PROGRAM     
Február 13.:  női egyes, 1-2. futam
Február 14.:  női egyes, 3-4. futam, férfi kettes, 1-2. futam
Február 15.:   férfi kettes, 3-4. futam
 Február 18.:   női kettes, 1-2. futam
Február 19.:   férfi négyes 1-2. futam, női kettes, 3-4. futam
Február 20.: férfi négyes 3-4. futam
 Magyar indulók:    –

 

Natalie Geisenberger (Fotó: AFP)
Natalie Geisenberger (Fotó: AFP)

SZÁNKÓ – Natalie Geisenberger rekordközelben

A Németország uralta csúszósport női örök rekordere a halhatatlanságra törne, míg Felix Loch és a csapatváltó újabb ötkarikás diadalát elsősorban az osztrákok szeretnék veszélyeztetni.

A szánkó a jégcsatorna leggyorsabb versenyszáma, hiszen a versenyzők átlagosan 120-145 km/órás sebességgel száguldanak. Nem meglepő módon ebben a sportágban is a németek számítanak nagyhatalomnak összesítve 81 olimpai dobogós helyezésük a második és harmadik Ausztria (22) és Olaszország (17) együttes éremszámának több mint a duplája. A háromszoros olimpiai és hatszoros világbajnok Felix Lochra mindenképpen érdemes lesz odafigyelni egyéniben, legnagyobb riválisa vélhetően a Pjongcsangban aranyérmes osztrák David Gleirschert lesz.

Női egyesben a regnáló bajnok, német Natalie Geisenberger négy arany- és egy bronz­éremmel a sportág történetének legeredményesebb női téli olimpikonja. Ha Pekingben meg tudja szerezni a harmadik egymást követő aranyérmét, utoléri a hat érmet számláló Armin Zöggelert, aki jelenleg a szánkózás legeredményesebb ötkarikás versenyzője.

A párosoknál az ugyancsak német Tobias Wendl és Tobias Arlt páros Szocsiban és Pjongcsangban is első lett. Geisenbergerhez hasonlóan ők is történelmet írhatnak Pekingben: az elsők lehetnek, akik egymás után három aranyérmet nyernek párosban, és ahogy a tavalyi világbajnoki ezüstérmük mutatja, jó formában érkeznek Kínába. A 2014-ben bemutatkozó csapatváltóban az előző két olimpiai bajnoki címet nyerő németek legnagyobb kihívói a jelenlegi világbajnok osztrákok lehetnek.
CZ. Á.

PROGRAM     
Február 5.:
   férfi egyes, 1-2. futam
Február 6.:   férfi egyes, 3-4. futam
Február 7.:   női egyes, 1-2. futam
Február 8.:   női egyes, 3-4. futam
Február 9.:   kettes, 1-2. futam
Február 10.:  vegyes váltó
Magyar indulók:      –

Christopher Grotheer kétszeres világbajnokként indul (Fotó: AFP)
Christopher Grotheer kétszeres világbajnokként indul (Fotó: AFP)

 

SZKELETON – Fejjel előre is a németek a legjobbak

Tina Hermann sorozatban három világbajnoki cím után a téli olimpián is aranyra tör, de a történelem a brit csapat mellett szól.

Mindössze hat érmet osztanak ki a csúszósportok legveszélyesebbikében, a szkeletonban, ami a téli olimpián holtversenyben a legkevesebb – a férfiak és a nők is csak egyesben küzdenek meg.

Az urak mezőnyében ismét ott lesz a lett „Superman”, Martins Dukurs, aki 1998 óta aktív versenyző, és bár Pjongcsangban negyedik lett, a 2021-es világbajnokságon pedig csak a 16. helyet csípte meg, nem lehet leírni, hiszen hat vb-aranyával és két téli olimpiai ezüst­érmével továbbra is ő minden idők legsikeresebb szkeletonosa. A legnagyobb esélyes természetesen a német Christopher Grotheer, aki az elmúlt két esztendőben egyaránt megszerezte a világbajnoki titulust, de Kína is reménykedhet, az elmúlt három alkalommal ugyanis a rendező ország otthon tudta tartani az aranyérmet (2010, Vancouver, Kanada: Jon Montgomery, 2014, Szocsi, Oroszország: Alekszandr Tretyjakov, 2018, Pjongcsang, Dél-Korea: Jun Szung Bin)

A nőknél a kétszeres címvédő Elizabeth Yarnold a dél-koreai játékok óta visszavonult, ám az elmúlt három téli olimpián egyaránt Nagy-Britannia adta a bajnokot, ezért mindenképp szemmel kell tartani a 2018-as bronzérmes Laure Deast, aki négyre növelné a sorozatot. Természetesen nem lenne csúszósport, ha elmehetnénk szó nélkül a német küldöttség mellett, a legutóbb Deas előtt ezüstérmes Jacqueline Lölling a 2021-es vb-n is második lett, csupán honfitársa, Tina Hermann előzte meg, aki régóta nem talál legyőzőre: a legutóbbi három vb-t megnyerte, összesen négy egyéni címmel büszkélkedhet, három vegyes páros, illetve csapatelsősége mellett. Minden esélye megvan tehát, hogy téli olimpiai arannyal bővítse a gyűjteményét.  
D. SZ.

 PROGRAM     
Február 10.:   férfi egyes, 1-2. futam
 Február 11.:   női egyes, 1-2. futam, férfi egyes, 3-4. futam
Február 12.:    női egyes, 3-4. futam
Magyar indulók:

Niklas Edin (Fotó: AFP)
Niklas Edin (Fotó: AFP)

 

CURLING – Sztárparádé garantálja a kiszámíthatatlanságot

Kiegyensúlyozott az olimpiai mezőny curlingben, szinte lehetetlen megjósolni, hogy az érem- és olimpiahalmozók közül kinek jön ki legjobban a lépés Pekingben. A jég nemcsak a korcsolyázóknak csúszik – ráadásul ezúttal a koronavírus is közbe szólhat.

Az első, 1924-es téli olimpia után hosszú szünet következett a curling számára ötkarikás szereplés tekintetében, ugyanis a legelső havas-jeges játékok után 1998-ban tért vissza a programba, akkor már a férfiak és a nők is összemérhették erejüket a stratégiai sportágban. Ehhez csatlakozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új irányelvei mentén a vegyes páros négy évvel ezelőtt, Pjongcsangban, akkor még csak nyolc indulóval, amelyet Pekingben már tíz kettősre növeltek, a férfi és női csapatok számához igazítva a keretet.

A curling sajátossága, hogy addig lehet élsportként űzni, ameddig az ember dereka csak bírja, így sok az olimpiahalmozó a mezőnyben: a férfiaknál a 47 éves norvég Torger Nergaard már hatodik olimpiáján szerepelhet, vagyis 1998 óta mindegyiken ott volt, ráadásul 2002-ben aranyérmet, 2010-ben ezüstöt szerzett. Ötödik alkalommal léphet jégre ötkarikás játékokon az amerikaiak skipje, vagyis csapatkapitánya, John Shuster, akinek egy arany, egy bronz a mérlege, és nem sokkal marad el mögöttük a svéd csapat sztárja, Niklas Edin sem, aki Vancouverben még éppen lecsúszott a dobogóról a válogatottal, Szocsiban már a legalsó fokra felfért, négy évvel ezelőtt pedig ezüst került a nyakába – ha a tízszeres világbajnok folytatja csapatával a tendenciát, idén oda is érhet a csúcsra.

Hasonlóan sűrű és izgalmas lesz a női torna is, amely a nemzeteket tekintve teljesen megegyezik az előző ötkarikás játékok mezőnyével. Ott lesz Pekingben a pjongcsangi bajnok svéd csapat teljes létszámban, ezúttal is Anna Hasselborg vezetésével, és a Szocsiban győztes, Jennifer Jones nevével fémjelzett kanadaiak is, bár náluk a nyolc évvel korábbi felállásból mindössze hárman maradtak. A legrutinosabb a brit skip, Eve Muirhead és a dán Denise Dupont, akik egyaránt negyedik olimpiájukra készülnek.

A sportág legfiatalabb ötkarikás szakágában volt a legnagyobb esély a magyar szereplésre, ám a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt kettősnek végül – bár közel voltak az álomhoz – nem jött össze a kvóta. A mezőnyben viszont ott van mindhárom, 2018-ban érmet szerző nemzet, ráadásul csak a címvédő kanadai páros női tagja változott, Kaitlyn Lawes ezúttal a női csapatot választotta, így helyette a vegyes párosban kevésbé tapasztalt, egyébként kiváló Rachel Homan lép pályára John Morris oldalán, aki férfi csapattal is nyert már olimpiát. A cseh és az ausztrál páros történelmet írt azzal, hogy kvalifikált az ötkarikás játékokra, ez a két nemzet még sosem szerepelt curlingben az olimpián.

Érdekesség, hogy az ausztrál duó Kanadában készült, épp Morris irányítása alatt, aki ezúttal riválisként száll versenybe mentoráltjai ellen.
M. I. P.

PROGRAM
Február 2–7.:  vegyes páros csoportkör
Február 7.:   vegyes páros elődöntő
Február 8.:  vegyes páros bronzmérkőzés, döntő
Február 9–17.:férfi csoportkör
Február 10–15.:női csoportkör
Február 17.:   férfi elődöntő
Február 18.:   női elődöntő, férfi bronzmérkőzés
Február 19.:női bronzmérkőzés, férfi döntő
 Február 20.:   női döntő
Magyar induló:  –

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik