ZS. B. 2021.11.27 11:43 Frissítve: 2021.12.03 15:25

Hódeszka: indul Fricz Botond nagy hajrája az olimpiáért

Jövő héten folytatódnak a versenyek a snowboardosok világkupa-sorozatában, amelyek alapján január 16-ig eldől, kik indulhatnak a téli olimpián. Fricz Botondnak is van esélye kiharcolni a kvótát.

 

Fricz Botond jó esélyt lát rá, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt (Fotó: MSBSZ)


A téli sportágak képviselői körében minden egyes nappal egyre fokozódik az izgatottság, ahogy közeleg a pekingi olimpia február 4-i nyitánya, és a kvótákról döntő versenyeken hamarosan az is eldől, kik lehetnek ott az ötkarikás játékokon.

Az előttünk álló időszakban az Európa-kupa-futamgyőztes Fricz Botond is mindent annak rendel alá, hogy kivívja az indulás jogát, és már el is utazott Ausztriába, hogy az egyhetes alpesi edzőtábor után a lehető legfelkészültebben vágjon neki a december 2. és 4. között rendezett steamboati világkupaversenynek az Egyesült Államokban. A vk-viadalok az aktuális idényben a szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bírnak, mert – a többi téli sportághoz hasonlóan kifejezetten bonyolult számítási rendszer alapján – az azokon elért eredmények függvényében osztják ki az olimpiai indulási jogokat. Bár az előző idényt a húszéves Fricz Botond bokatöréssel zárta, azóta teljesen rendbe jött, és októberben a 23. helyen végzett a sorozat churi állomásán. Erre a teljesítményre építkezve szeretné kivívni a pekingi kvótát.

„Remélem, hogy egyre jobb eredményeket érek el a folytatásban – mondta a kecskeméti sportoló. – A trükkjeim már megvannak, innentől csak rajtam múlik. Ha a tavalyi trükkjeimet sikerül fixálnom, és szépen le tudom tenni őket, jó esélyt látok rá, hogy kivívhatom az olimpiai szereplést. Önbizalommal telve vágok neki a versenyeknek, átrendeztem a fejemben a dolgokat, szeretném a stresszt levenni magamról. A célom, hogy a trükkjeim jól sikerüljenek, és sok pontot szerezzek. Nem szeretnék feleslegesen kockáztatni egy esetleges kiugró eredmény érdekében, inkább végzek többször a huszadik helyen, mint hogy egyszer nyerjek, aztán többször elessek.”

A magyar versenyző big air és slopstyle kategóriában is esélyes, ám elmondása szerint jelenleg előbbiben érzi magát erősebbnek. A január 16-i kvótaosztásig még mindkét szakágban több vk-versenyt rendeznek, így a következő másfél hónap lesz Fricz Botond eddigi karrierjének egyik legfontosabb időszaka.

2022.01.06 22:28:17

Téli sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Négysáncverseny a kultúrára is hatást gyakorolt: az 1977–1978-as sorozatban Falko Weisspflog remekelt (5. lett), és olyan mély benyomást tett egy Johann Hölzel nevű nézőre, hogy miatta művésznevet váltott. Falco aztán évekig uralta nem csupán Ausztria, de a nagyvilág slágerlistáit is.

2021.12.21 15:59:05

Téli sportok MTI/K. B.

Sim Szuk Hi társaira és edzőire sértő megjegyzéseket tett.

2021.12.08 16:05:19

Téli sportok B. D. K.

A britek korábbi világbajnok rövid pályás gyorskorcsolyázója nem volt szégyenlős.

2021.11.28 21:43:33

Téli sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nehéz lenne megtippelni, Vörös Virág búcsúja után mikor kerülhet vissza a magyar síugrás a szakág világtérképére. Manapság, amikor idehaza alig látni havat telente, sokan talán elképzelni sem tudják, hogy valaha mifelénk is beszélhettünk aranykorról.