Téli olimpia: Szapporo nem pályázik 2030-ra

Vágólapra másolva!
2023.10.11. 11:55
null
Szapporo mégsem pályázik a 2030-as téli olimpiára (Fotó: Getty Images)
A Japán Olimpiai Bizottság szerdán bejelentette, hogy Szapporo nem pályázik a 2030-as téli olimpiára.

 

A szervezet a város elöljáróival közösen azt közölte, hogy 2034-ben vagy később szeretnék megrendezni az ötkarikás játékokat, de a hét év múlva esedékes olimpiát nem.

Először áprilisban érkeztek hírek arról, hogy a Hokkaidó prefektúrában található város a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre mégsem szeretne házigazda lenni, miután kiderült, hogy egy januári közvélemény-kutatás alapján a régió lakosai nem támogatják a rendezési terveket. A Japán Olimpiai Bizottság és Szapporo tisztviselői decemberben jelezték először, hogy a 2021-es tokiói nyári olimpia vesztegetési botrányai miatt átgondolják a pályázatot.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban bejelentette, hogy várhatóan 2024-re halasztja a 2030-as játékok házigazdájának kijelölését.

Szapporo visszalépése után Salt Lake City mellett a svédek, a franciák és a svájciak érdeklődnek a rendezés iránt, de az amerikai város is inkább a 2034-es játékoknak adna otthont, hogy elkerülje a „szponzori ütközést” a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiával.

A 2026-os téli olimpiára Milánóban és Cortina d'Ampezzóban kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik