Rp. gyorskorcsolya: bronzérmes a férfiváltó a drezdai vk-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.02.05. 17:41
null
Nógrádi Bence (Fotó: Árvai Károly, archív)
Az előző világkupa-viadalon, Almatiban a nők szállítottak két érmet, mégpedig két bronzot, a drezdai vk-versenyen pedig a férfiváltónk ért oda a dobogó alsó fokára.

 

Ez bizony bravúr a javából!

És még mielőtt bárki is mondogatná: igen, láttuk, hogy a kanadaiak hibáztak, ennek kis köszönheti a Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex összeállításban futó magyar kvartett a bronzérmet, ám nem árt a színfalak mögé is nézni.

Hogy a Liu fivérek országváltásával gyengült a csapatunk, ez egyértelmű, ám ehhez hozzá kell tennünk azt is, hogy a nyáron visszavonult Burján Csaba és távozott Magyarországról Krueger John-Henry is, vagyis tulajdonképpen négy (öt-hat) embert kellett újra váltóvá formálni, s így, ennyi idő után azt látni, hogy a mieink tartják a lépést a legjobbakkal, már önmagában nagy fegyvertény.

A short trackben pedig mindig benne van a szerencse is – az hol minket, hol az ellenfelet segíti.

A vasárnapi döntőben Japán sokáig vezetett, mögötte Kanada és Kína csatázott, de szorosan a nyomukban ott volt a magyar csapat is. Aztán a kínaiak előztek, a kanadaiak nem sokkal később pedig hibáztak, de ez még ekkor sem jelentette, hogy a mieink ölébe hullott a bronz, merthogy az észak-amerikaiak nagyon hamar rendezték soraikat, és elképesztő rohamot indítottak azért az éremért.

Szerencsére hiába.

Az ezúttal Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja, Kónya Zsófia összetételben futó váltónk a B-döntőben a harmadik lett, így összesítésben a hetedik helyen végzett Drezdában.

Ami az egyéni versenyeket illeti: azok nem kezdődtek jól számunkra, hiszen Jászapáti Petrát az ötszáz méteres negyeddöntőben szabálytalan előzés miatt kizárták, így ezen a távon nem maradt magyar versenyben.

Ugyanezen a távon Talabos Attila a délelőtti reményfutamokból visszaküzdötte magát a „nagy” mezőnybe, ám az ötös pályát kapta a negyeddöntőben, onnan pedig nem nagyon, vagy legalábbis nem mindig lehet nagy bravúrokat végrehajtani.

Ezerötszáz méteren is volt reményfutamból visszatérőnk: Bontovics Balázs délelőtti remek futásának köszönhetően jégre lépett a szám elődöntőjében, ahol bukások és kicsúszások is segítették őt, így folytathatta a B-döntőben, ott a negyedik helyen ért célba, s ez összesítésben a 12. helyet jelentette a számára.

A világkupa-sorozat jövő héten zárul: az utolsó, a hatodik állomást péntektől vasárnapig Dordrechtben rendezik.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 5. ÁLLOMÁS, DREZDA
Férfiak. 500 m:
1. Lin Hsziao-csün (kínai) 41.329, ...15. Talabos Attila, ...23. Tiborcz Dániel. 1500 m (2): 1. Pak Dzsi Von (dél-koreai) 2:18.263, ...12. Bontovics Balázs, ...27. Major Dominik, ...46. Varnyú Alex. Váltó (5000 m): 1. Kína 6:51.106, ...3. Magyarország (Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex – Bontovics Balázs) 6:52.326. Nők. 500 m: 1. Suzanne Schulting (holland) 43:203, ...20. Jászapáti Petra, ...22. Kónya Zsófia, ...38. Szigeti Dóra. 1500 m (2): 1. Kim Gil Li (dél-koreai) 2:38.406, ...15. Sziliczei-Német Rebeka, ...21. Somodi Maja, ...26. Bácskai Sára Luca. Váltó (3000 m): 1. Hollandia 4:07.511, ...7. Magyarország (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja, Kónya Zsófia – Sziliczei-Német Rebeka)

A világkupa-sorozat sajátossága, hogy minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, ez Drezdában az 1500 méter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik