Egy siklásra az örökkévalóságtól – Mikaela Shiffrin talpra állt és rekordot dönthet

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2023.02.05. 12:44
null
Kronplatzban megszerezte 83. vk-győzelmét – az alpesi sízés királynőjévé koronázták (Fotók: AFP, Imago Images, Getty Images)
Minden idők legsikeresebb női alpesi sízője, Mikaela Shiffrin egy győzelemre van attól, hogy a világkupasikerek összesített örökranglistáján utolérje a sokáig utolérhetetlennek gondolt Ingemar Stenmarkot, egy újabb első helyezéssel pedig meg is előzné a svéd legendát. Az édesapja elvesztését iszonyatosan megszenvedő amerikai klasszis előbb persze még a február 6-án kezdődő világbajnokságon alkotna maradandót – aztán pedig jöhet a Mikulás!

Ahhoz képest, hogy a 2023-as alpesisí-világbajnokság csak február 6-án veszi kezdetét, a csúcsdöntésekre szomjazó sportrajongók hada már most alig várja, hogy a két különböző franciaországi településen (Courchevel, Meribel) rendezett esemény véget érjen. Az ok természetesen Mikaela Shiffrin „félbemaradt” rekordjavításában keresendő. A 27 esztendős amerikai klasszis a vb előtti utolsó versenyhétvégén megközelítette a világkupa-győzelmek örökranglistáját már vagy ezer éve, de legalábbis 34 esztendeje 86 első helyezéssel vezető svéd Ingemar Stenmarkot. Ám utol nem érte.

Még nem.

A 2022-es pekingi olimpián csalódást keltően szerepelt…
A 2022-es pekingi olimpián csalódást keltően szerepelt…


Milyen érdekes egyébként a hely szelleme: Shiffrin január 28-án éppen ott, a csehországi Spindleruv Mlynben szerezte meg pályafutása 85. vk-elsőségét (kedvenc számában, műlesiklásban diadalmaskodva), ahol közel 12 évvel korábban élete első világkupaversenyét futotta a felnőttek között. Akkor, 15 évesen és 365 naposan amolyan előrehozott születésnapi ajándékként könyvelhette el a részvételi lehetőséget (óriás-műlesiklásban indult, de az első futamban kiesett), 2023-ban pedig akár a sporttörténelmi „nyolcvanhatot” is itt ünnepelhette volna meg, csakhogy a másnapi, január 29-i műlesiklásban hat századdal kikapott a német Lena Dürrtől, így Stenmark „befogására” néhány hetet még várnia kell.

Persze Shiffrin a világbajnokságon is javíthat rekordot: tizenegy vb-érmével jelenleg holtversenyben második a nők rangsorában, s ha Franciaországban négy egyéni számban is dobogón végezne, utolérné a listán 15 éremmel (ebből 12 arany) élen álló német Christl Cranzot. Ha az amerikai versenyző idei érmei között lenne arany is, egyedülálló módon hat egymást követő vb-n állhatna fel a dobogó középső fokára (szó se róla, már az öttel is rekordot döntött), s amennyiben műlesiklásban nem találna legyőzőre, ötödször lenne vb-első ugyanabban a szakágban. Hasonlóra (a férfimezőnyt is beleértve) egyedül a már emlegetett Cranz volt képes – kombinációban, de egy más korszakban, 1934 és 1939 között.

…az idei szezonban ellenben szárnyal, fél kézzel már fogja az összetett világkupát
…az idei szezonban ellenben szárnyal, fél kézzel már fogja az összetett világkupát


Egyszóval a franciaországi világbajnokság sem érdektelen Shiffrinnek, de kétségtelen, hogy az igazi szenzációt a 86., majd a 87. világkupa-sikere jelentené. Több szempontból is.

Egyrészt, mert előzés esetén nő állna az abszolút, tehát a nemektől független rangsor élén, ami akárhogy is nézzük, egészen különleges teljesítmény lenne. Nem feledve, hogy Shiffrin előtt néhány évvel egy másik amerikai női alpesi síző, Lindsey Vonn előtt is ott kínálkozott az összetett első hely átvételének lehetősége, ám az inkább a gyors számokban otthonosan mozgó, de talán éppen ezért tucatnyi sérülést elszenvedő versenyző végül nem jutott tovább 82 vk-elsőségnél. Ezzel is bőven vezette persze a nők rangsorát, bár az borítékolható volt, hogy 11 évvel fiatalabb honfitársa előbb-utóbb lekörözi – ez végül idén január 24-én, az olaszországi Kronplatzban be is következett...


A technikai számokra született (igaz, a sportág történetében egyedülálló módon hat különböző szakágban is legalább egy világkupafutamot nyerő) Shiffrint amúgy eddig elkerülték az igazán súlyos és hosszú kihagyással járó sérülések, ráadásul kislánykora óta extra motivációként hat rá, hogy ne csak jól síeljen, de állja a versenyt a férfiakkal is. Mikaela hatéves volt, amikor szintén síelő szülei, Eileen és Jeff Shiffrin meglepték egy plakáttal, amit a háromszoros olimpikon Heidi Voelker dedikált neki. Az amerikai alpesi síző azt írta rá: „Always be faster than the boys!”, azaz a „Légy mindig gyorsabb, mint a fiúk!” Az üzenet célba talált, Shiffrin az egyszerre inspiráló és a világgal dacoló mondat szavainak kezdőbetűit (ABFTTB) előbb a lécére, majd profi versenyzőként a sisakjára matricázta, csak hogy mindig tudja, miért is kerülgeti a kapukat.

Üzen a sisak: ABFTTB, azaz „Légy mindig gyorsabb, mint a fiúk!”
Üzen a sisak: ABFTTB, azaz „Légy mindig gyorsabb, mint a fiúk!”


És ha tovább tanulmányozzuk Mikaela Shiffrin bukósisakját, találunk rajta más olyan üzenetet, amely nélkül most aligha állna lőtávolon belül a legeredményesebb férfi versenyzőhöz képest.
„Be nice. Think first. Have fun.” Légy szép. Először gondolkozz. Érezd jól magad. Három rövidke tételmondat, amelyekben közös, hogy mindegyiket apja, Jeff Shiffrin mondogatta lányának amolyan atyai jó tanácsként. Két és fél éve mindegyik ott szerepel Mikaela sisakjának hátulján. Jobb híján örök emlékként, hiszen apja már nem mondogatja egyiket sem, mivel 2020 telén, még a koronavírus-járvány berobbanása előtt elhunyt. Az altatóorvosként dolgozó 65 esztendős férfi fatális balesetet szenvedett: lezuhant a családi házuk tetejéről, és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy már nem tudták megmenteni az életét. Ráadásul a tragikus esetkor senki sem volt otthon, amiért a családtagokat később súlyos lelkiismeret-furdalás gyötörte. Mikaela Shiffrint is, bár annyira szoros és bensőséges volt kettejük kapcsolata, hogy ettől függetlenül is úgy érezte, agyonnyomja a gyász elviselhetetlenül fojtogató fájdalma. Hogy a hiány, a kín és a szomorúság milyen mélységekben járta át a sportoló lelkét, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a The Players Tribune oldalnak írt megdöbbentően őszinte kitárulkozása. Így kezdődik a szöveg: „Amikor apa halála után először mentem haza, első dolgom volt, hogy bementem a gardróbjába, és a ruhájába temettem az arcom. Belefúrtam magam az ingébe, mélyeket lélegeztem, rá gondoltam és zokogtam.”

Szüleivel, Eileen és Jeff Shiffrinnel – mindent nekik köszönhet
Szüleivel, Eileen és Jeff Shiffrinnel – mindent nekik köszönhet


Aligha meglepő, hogy csak nehezen tért vissza az élet, és így a versenyzés hétköznapi síkjára, ráadásul nem is tudott kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Akadtak jobb és kevésbé jó időszakai: amikor 2020 decemberében, éppen a mostani vb helyszínén apja halála után először nyert versenyt, elsírta magát. Amikor 14 hónappal később, favoritként betlizett a pekingi téli olimpián, és mindhárom aranyesélyes számában kiesett, csak értetlenül bámult maga elé.

De ebből a krízisből is kirángatta magát, s a 2022–2023-as világkupaszezonban úgy teljesít, mint legjobb idényeiben. Tizenegy futamgyőzelemnél jár, s bár még 11 verseny hátravan az évadból, műlesiklásban már megnyerte a szakági világkupát, karrierje során hetedszer. De az összetettben is több mint hétszáz pont az előnye, s minden esélye megvan arra, hogy 2017, 2018, 2019 és 2022 után 2023-ban is elhódítsa a legjobbnak járó kristálygömböt.

A világ egyik legsikeresebb sportolója
A világ egyik legsikeresebb sportolója


Már csak az a kérdés, milyen motivációt talál magának, ha utoléri, majd megelőzi Ingemar Stenmarkot, noha éppen a hetvenes-nyolcvanas évek svéd klasszisa tűzte ki neki a következő kaput azzal a nyilatkozatával, amelyben azt mondja, szerinte Mikaela képes lehet átlépni a százas álomhatárt is.

Azt pedig már csak csendben jegyeznénk meg, hogy akad Stenmarkon kívül egy másik észak-európai férfi, akinek Shiffrin a nyomába eredhet. Az amerikai versenyző eddig hatszor nyerte meg a finnországi Leviben rendezett műlesikló-vk-futamot (legutóbb tavaly novemberben, ráadásul egymás után kettőt is), s a viadal különlegessége, hogy az első helyezett egy rénszarvast is kap ajándékba. Nem kell persze hazavinnie, a szervezők gondoskodnak a jószágokról, de a „tulajdoni jog” az adott év győztesére száll. Mikaela Shiffrinnek már hat rénszarvasa van. Még három győzelem Leviben, és szabadságra küldheti a Mikulást...

ZSEBBEN A 85. VK-GYŐZELEM

MIKAELA SHIFFRIN VK-GYŐZELMEI SZEZONRÓL SZEZONRA
SZEZONFUTAMGYŐZELMEK
2011–20120
2012–20134
2013–20145
2014–20156
2015–20165
2016–201711
2017–201812
2018–201917
2019–20206
2020–20213
2021–20225
2022–202311


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. február 4-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik