Sportrádió: Hálás vagyok, hogy édesanyám elvitt sportpszichológushoz – Jászapáti Petra

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 09:27
null
Jászapáti Petra szerint a sikereket és a kudarcokat egyaránt fel kell tudni dolgozni (Fotó: Árvai Károly)
„A sikereket is ugyanúgy meg kell tanulni feldolgozni, mint a kudarcokat" – nyilatkozta a Sportrádiónak a Pekingben a vegyes váltóval olimpiai bronzérmet szerző rövid pályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra.


 

Jászapáti Petra a sportpszichológusok szerepe kapcsán elmondta, anno édesanyja érezte úgy, hogy érdemes lenne igénybe venniük egy ilyen segítséget is a felkészülésben. Végül Balassa Leventét keresték fel.

„Nem azért, mert bármiféle problémám lett volna, hanem azért, hogy még erősebb legyek mentálisan egy-egy versenyen. Úgy gondolom, hogy nagyon jól tette, nagyon hálás vagyok ezért neki. Nagyon szeretek együtt dolgozni a sportpszichológusommal, mert nem megmondja, mit kell csinálni, hanem tanácsokat ad, rávezet – szerintem ez a megfelelő útja a fejlődésnek.”

„Egy sportkarrier során nagyon sok mindennel találkozik az ember. Sikerekkel, kudarcokkal. A sikereket is ugyanúgy meg kell tanulni feldolgozni. Ehhez nagyon jó segítség egy sportpszichológus” – tette hozzá.

Szegő Tibor műsorvezető ezt követően a sportágon belüli fiatalokról, tehetségekről kérdezte Jászapátit.

„Egyre több gyorskorcsolyázót látok a Gyakorló Jégcsarnokban is. Tényleg egyre nagyobb a létszám, és ezt elősegítette az is, hogy négy évvel ezelőtt olimpiai aranyérmesek lettek a fiúk. Szerencsére most is jól sikerült az olimpiánk, így nagyon remélem, még tovább bővül a létszám. A juniorok rengeteget fejlődtek, egyre jobb eredményeket érnek el, ez látszik a junior-világkupaversenyeken és a junior-világbajnokságon is.”

„Elfogult vagyok a saját sportágam iránt, így mindenkinek a rövid pályás gyorskorcsolyát ajánlanám – mondta a kérdésre, mit és mivel ajánlana a gyermekük számára sportágat kereső szülőknek. – A sport fegyelemre nevel, ami nagyon fontos fiatal korban. Nekem is strukturáltságot adott, ami sokat segített a tinédzseréveimben. Emellett alázatra is tanít, precizitásra, arra, hogy mindig fejlődni szeress… Nyilván a pályakerékpár is szívemhez közel álló sport lett az utóbbi két évben. Így erre is bátorítanék mindenkit: a rövid pályás gyorskorcsolya mellé kerékpározzon!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik