Usain Bolt: 30 másodperc alatt megváltozott az életem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.26. 08:23
null
Usain Boltnak nem hiányzik a futás és az edzés – a tömeg energiája viszont igen
A pekingi téli olimpia előtt a legendás jamaicai sprinter, Usain Bolt többek között a játékok helyszínéhez fűződő felejthetetlen emlékei­ről írt a NOB-nak. A világszervezet Magyarországon kizárólag a Nemzeti Sportnak küldte el a sportoló nyilatkozatát, amelyet változtatás nélkül közlünk.

 

„Mivel Jamaicából származom, nincs tapasztalatom a téli sportokban. Jobban szeretem a napos időt, mint a hideget. Korábban az atlétikán kívül csak kriketteztem, és egy rövid ideig fociztam. A téli olimpia általában elkerüli a figyelmemet, de a pekingit meg szeretnem nézni – írta másfél héttel a játékok kezdete előtt a nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Pekingben minden megváltozott számomra. Az összes nagy versenyemre részletesen emlékszem. Peking mindig is különleges emlék marad. Minden ott kezdődött. A 2008-as olimpia kevesebb mint 30 másodperc alatt az egész életemet megváltoztatta. A tömeg és az energia a Madárfészekben, a 2008-as olimpiai stadionban zseniális volt.

Még nem tudom, hány jamaicai versenyez majd februárban Pekingben. De azt tudom, hogy mit fognak érezni. Nincs is jobb, mint belépni az olimpiai stadionba és érezni a tömeg energiáját.

Sok évvel ezelőtt a Jég veled! című film tette híressé a jamaicai bobcsapatot. Sokakat megihletett. A legutóbbi téli olimpián az első női bobcsapatunk is elindulhatott. Nagyon tetszett, hogy a bobjukat „Mr. Cool Bolt”-nak nevezték el.

Nagyon reméltem, hogy a szurkolók a világ minden tájáról részt vehetnek a 2022-es játékokon. Sajnos a külföldi drukkerek nem lehetnek ott Pekingben. Nekem az a legfontosabb, hogy az olimpiai játékokat megrendezzék. A sportolók évek óta készülnek rá, nehéz körülmények között, a világjárvány alatt is keményen edzettek. Megérdemlik, hogy végre reflektorfénybe kerüljenek. Ugyanígy éreztem Tokióval kapcsolatban is, és úgy terveztem, ott leszek, hogy lássam, milyen nézőként, nem pedig versenyzőként részt venni az olimpián.

Télen az olyan gyorsasági sportágakra koncentrálok, mint az alpesi sízés, a snowboard és természetesen a jamaicai bobosok. Nem utazom Pekingbe, de alig várom, hogy újra láthassam a sportolókkal és szurkolókkal teli Madárfészket.

Az igazság az, hogy most az apaságra koncentrálok, és más módon támogatom az atlétikát. Nem hiányzik a futás. Az is biztos, hogy az edzés sem hiányzik. De hiányzik a tömeg energiája. Irigylem a sportolókat, akik ezt az energiát érezhetik majd Pekingben. A legjobbakat kívánom nekik!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik