Peking 2022: olimpiai finis a short trackesek felkészülésében

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.01.05. 14:17
Egyre fáradtabbak az alapozás végén járó klasszisaink, de ez természetes – a kevesebb mint egy hónap múlva rajtoló pekingi játékokra a terveik szerint minden a lehető legnagyobb rendben lesz.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A  KÉPRE! (Fotók: Árvai Károly)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Árvai Károly)

 

Egyre csak gyűltek a körök a Gyakorló Jégcsarnokban szerda délelőtt – ez persze nem csoda, elvégre az alapozásnak valami ilyesmi volna a lényege…

Főleg, hogy egy hónap sincs már hátra a hivatalosan február 4-én rajtoló 2022-es pekingi téli olimpiáig, így az ünnepi villámszünetet követően rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottunk is ráfordulhat végre a felkészülés cél­egyenesére.

„Még december huszonnegyedikén reggel is edzettünk, de utána a karácsonyi hétvégét megkaptuk teljes egészében, legközelebb huszonhetedikén mentünk ismét jégre” – árulta el utóbb a Pekingben mindhárom egyéni távon és a vegyes váltó tagjaként is rajthoz álló Jászapáti Petra.

A csarnok nagy kivetítőjén a váltóbeosztások virítottak a nevekkel együtt – hiszen az összetétel edzésről edzésre cserélődik –, a szünetekben pedig a videóra felvett futamok visszajátszása és „rapid elemzése” történt meg, ilyenkor feszülten figyelte mindenki a legapróbb részleteket is, adott esetben kijavítandó hibákat.

„Most már lassan elkezdődik a gyorsítás, ami az egyik kedvencem, hiszen ilyenkor derül ki igazán, hol tartunk sebességben, és mennyit bírunk majd. Amikor egy-két köröket megyünk vagy gyorsabb hat-hét köröket, az már tényleg a versenyre való hangolódást idézi – folytatta Jászapáti, hozzátéve, értelemszerűen a jeges edzést követően sem véletlenül ültek fel még egymás mellé a szobabiciklire tekerni. – Szerdánként eleve inkább hosszabb, mint nehezebb edzéseket csinálunk – a jeges szakasz utáni szobabiciklis tekerés is e célt szolgálja.”

A szünetekben Csang Csing Lina osztogatta az instrukciókat, a serényen köröző jégen lévőknek pedig az őket középről szemmel végigkövető Bánhidi Ákos szövetségi kapitány számolta vissza hangosan a hátralévő köröket.

Két extraklasszisunk, Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang sem tagadta, hogy az alapozás vége felé azért már nem a legfrissebbek, de ezen túl kell esni, hiszen a megfelelő erőállapot megszerzése alapfeltétel.

„Tény, mostanában már napról napra csak nehezebbek és nehezebbek lesznek az edzések, de szükségünk van rájuk, mert nekünk különösen hosszú lesz az olimpia: gyakorlatilag az első naptól az utolsóig kint leszünk, így muszáj magunkat a megfelelő kondiban tartani – magyarázta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor. – Jelen állás szerint január huszonhatodikán már utazunk is, persze ez addig még változhat a körülmények fényében.”

Öccse szintén bizakodó – nem mintha a címvédő férfiváltó tagjaiként ne lehetne meg rá minden okuk –, pedig neki még egy kis extra náthával is meg kellett küzdenie a mögöttünk hagyott napokban.

„A fáradtság mellé a múlt héten egy kis betegség is társult, így nekem most az az elsődleges feladatom, hogy visszazárkózzak a többiekhez, illetve saját magamat is utolérjem – mondta Liu Shaoang. – Nekem így ez volt most az első edzésem, ezért azt is nehéz belőnöm, milyen formában vagyok pillanatnyilag. Az biztos, hogy elég fáradtnak és tompának érzem magam, de szerintem az olimpiára minden a lehető legnagyobb rendben lesz – tulajdonképpen még örülök is neki, hogy most estem túl rajta és nem később!”

Közönségkedvenc korisainknak szükségük is lesz a jó formára, hiszen egyértelműen érmekért utaznak a kínai fővárosba: a férfiváltó változatlanul címvédésre esélyes, a Liu testvérek egyéniben is odaérhetnek legalább a dobogóra, és egy kis kincstári optimizmussal még a most bemutatkozó új számban, a vegyes váltóban is lehet esélyünk…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik