Téli olimpia: kiakadtak a hódeszkások, versenyre „kényszerítették” őket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.12. 08:45
null
Anna Gasser a szeles slopestyle-pályán (Fotó: AFP)
Az amerikai Jamie Anderson nyerte meg a pjongcsangi téli olimpián a hódeszka női slopestyle versenyszámát, a szervezők viszont kritikai össztűzbe kerültek azért, mert elengedték a versenyt, holott a pocsék időjárási körülmények miatt több versenyző halasztást kért.

A női slopestyle 25 versenyzője 50 csúszást mutatott be, ezek közül 32-ben volt bukás – a színvonal messze elmaradt az olimpiához méltótól. A versenyzők nem is rejtették véka alá elégedetlenségüket. Több hódeszkás halasztást kért a szervezőktől, ám a válasz az volt: versenyezni kell, punktum. A pályán erős szélrohamok nehezítették meg a snowboardosok dolgát.

„Megpróbáltunk beszélni a szervezőkkel, de az olimpiai rendezők nyomást gyakoroltak ránk, hogy versenyezzünk. Azt mondták, muszáj ma megrendezni a döntőt, nincs másik időpont. Nagyon veszélyes volt, örülök, hogy semmi bajom nem esett. Ha ilyen körülmények között versenyezni kell, és valaki megsérül, az azért nagyon rossz lett volna. Mérges és csalódott vagyok, hogy ilyen körülmények között versenyeznünk kellett. Jamie Anderson kivételével mindannyian halasztást kértünk. Ő tudta, hogy egy biztonsági csúszás is elég neki” – idézi a Reuters hírügynökség és a Laola1.at az osztrák Anna Gassert.

„Nem volt fair ez velünk szemben. Jamie azt mondta, nem olyan rossz a helyzet, próbáljuk ki, de hát ez is érthető, mert neki jó volt az, hogy kizárólag biztonságit lehetett menni ilyen körülmények között a pályán. Nagy kár, hogy évekig készülünk az olimpiára, erre ilyesmi történik. Nehéz mit mondani, óriásit csalódtam a szervezőkben. Mindenkinek más volt a szél, és ha szerencsés voltál, akkor nem kaptál el egy rohamot – de egy olimpiai érmekről döntő számnak nem lenne szabad szerencsejátéknak lennie” – tette hozzá.

„Igen veszélyes volt a pálya, nem tudtuk, mire számítsunk. Törölni vagy halasztani kellett volna a versenyt” – nyilatkozta a finnek bronzérmese, Enni Rukajärvi. Az aranyérmes Jamie Anderson és az ezüstérmes Laurie Blouin azt állítja, nem volt hivatalos tanácskozás a halasztásról.

„Megpróbáltam győzködni a többieket, hogy gyerünk, nyomjuk. De jó néhány lány azt mondta, ez nem biztonságos, meg ilyesmi. Na, nem mintha egyébként bármilyen körülmények között biztonságos lenne” – így Anderson.

„Szörnyű képet festett ez a verseny a női snowboardról, mert mindenki esik-kel, senki nem ér földet normálisan, pocsék az egész. Küzdesz a kvalifikációért, és ez a vége?!” – morgott a cseh Sárka Pancochová.

„A meteorológusok azt mondták, nem várható értékelhető javulás az időjárási körülményekben holnapra. Gyakorlatilag ugyanilyen időt jósoltak. Ezek után kiterítettük a kártyáinkat az asztalra, értékeltük a lehetőségeket, és abban a pillanatban, amikor ezt előadtuk, senki sem akart visszalépni. Elvállalták a szereplést. Megértem, hogy mindenki azt szeretné, hogy a sportáguk ideális körülmények között a lehető leglátványosabb versenyeket hozná, ám sajnos néha alkalmazkodnunk kell az anyatermészethez" – védekezettRoby Moresiversenyigazgató.

A szervezők valószínűleg azért is vonakodtak a halasztástól, mert a rossz időjárási körülmények (60-70 km/h-s szél) miatt törölni kellett a női óriás-műlesiklást, melynek új időpontja február 15.

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
HÓDESZKA, NŐI SLOPESTYLE
Döntő
1. Jamie Anderson (Egyesült Államok) 83 pont

2. Laurie Blouin (Kanada) 76.33
3. Enni Rukajärvi (Finnország) 75.38
4. Silje Norendal (Norvégia) 73.91
5. Jessika Jenson (Egyesült Államok) 72.26
6. Hailey Langland (Egyesült Államok) 71.80

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik