200 eurós fűtőzokni, fűthető dzseki: olimpiai harc a hideg ellen

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2018.02.08. 20:34
null
Életkép Pjongcsangból, rendőrrel (Fotó: AFP)
Sál, sapka! Meg pufidzseki, meleg nadrág, aláöltöző, polárréteg – ha megnézzük a magyar téli olimpiai csapatról készült képeket és videókat, egész jó képet kapunk arról, mire kell felkészülniük Pjongcsangban a sportolóknak. A dél-koreai hideg lesz az egyik fő ellenfél.

Az előrejelzések szerint könnyen lehet, hogy a valaha volt leghidegebb olimpia lesz a mostani, de az biztos, hogy téli játékokon évtizedek óta nem kellett ilyen alacsony hőmérsékletekkel megbirkózni. Persze, lehet ilyeneket mondani, hogy „bezzeg gyerekkoromban még voltak telek”, meg „micsoda meglepetés, a téli olimpián hideg van!”, de tény, a pjongcsangi viszonyok többféle kihívás elé állítják a küldöttségeket. A hideg egy dolog, a probléma leginkább a hőérzetet igen negatívan befolyásoló, szinte állandó jeges széllel van elsősorban.

MINDEN LEFAGYOTT

A megnyitóra viszonylag enyhe időjárást jósolnak, ami már csak azért is szerencsés, mert az első teszteseményeken (pl. egy koncerten) voltak olyanok, akiket a 35 000 fő befogadóképességű ideiglenes olimpiai stadionból kihűléses tünetekkel kellett elvinni. A megnyitó főpróbájára kilátogató húszezer néző egy része a ceremónia vége előtt inkább fedett, meleg helyre menekült. A helyi szervezőbizottság rendszeres figyelmeztetéseket ad ki a hideg miatt, más kérdés, hogy akadtak olyan nézők, akik ezek után visszaadták a jegyeiket...

A megnyitó főpróbáján a hideg emberpróbáló volt: a biztonsági beléptetőkapuk és a bankkártya-leolvasó terminálok egyaránt lefagytak. A Washington Post beszélt olyan helyi szurkolóval, aki négy felsőruházati réteget viselt a kabátja alatt, három réteget alul, dupla zoknit és dupla kesztyűt húzott – és így sem bírta végig a ceremónia főpróbáját.

Pakk a megnyitóra, melegítőpárnákkal
Pakk a megnyitóra, melegítőpárnákkal

A helyi szervezőbizottság – nem teljesen logikátlanul – ingyenes forróital-pontokat szeretett volna létesíteni, ám (mint ezt a bizottság elnöke, Li Hi Bom sajtótájékoztatóján elmagyarázta) ezt nem tehette meg a Coca-Cola főszponzori szerződése miatt, így aztán marad a fizetős megoldás. De legalább lesz meleg ital.

A megnyitóra külön „ceremóniapakkot” kapnak a kilátogatók. A csomagban kis melegítőpárnák, ülőpárna, meleg takaró és sapka, poncho, valamint egy mini olimpiai fáklyamásolat (ez nem a hideg ellen...) és egy kis dob lesz. A teljesen nyitott stadionban 18 melegedő menedék, 40 nagy hősugárzó és szélblokkolók „teljesítenek szolgálatot”.

A megnyitóra viszonylag enyhe időt, –2 és –5 fok közötti hőmérsékletet jósolnak, ám a szél folytán a hőérzet inkább –10 foknak felel majd meg. A szél miatt kialakuló hőérzetcsökkenéstől tartanak a legjobban a versenyzők és nézők – a megnyitó főpróbáján –23 fok volt a hőérzet, nem csoda, hogy sokan nem bírták. Pedig az általában négyórás megnyitót „meghúzták” kétórásra. A vasporos melegítőpárnák eladásai az egekben vannak, olyannyira hasít az üzlet, hogy a dél-koreai gyártók alig tudják tartani a lépést a kereslettel.

A megnyitó főpróbáján kegyetlen hideg volt, azóta kicsit enyhült az idő. Ettől még a forgalomirányító alaposan beöltözött (Fotó: AFP)
A megnyitó főpróbáján kegyetlen hideg volt, azóta kicsit enyhült az idő. Ettől még a forgalomirányító alaposan beöltözött (Fotó: AFP)

ILYEN TÍPUSÚ HIDEGGEL MÉG NEM TALÁLKOZTUNK – MONDJA EGY KANADAI

„A szél a legrosszabb. Sétálsz az olimpiai faluban, és rémálomszerű, ahogy átfúj. Vicces, mert kanadaiként eléggé hozzá vagyunk szokva a hideghez, de ez olyan típusú hideg, amivel még nem találkoztunk” – nyilatkozta a szkeletonos Kevin Boyer.

„Nem hittem volna, hogy ennyire hideg lesz. Ma még rendben is van, mert kicsit melegedett az idő, de a tegnapi brutális volt, különösen a széllel együtt” – így az osztrák sífutó Teresa Stadlober, akihez alpesi síelő „kolléganője” Bernadette Schild is csatlakozott.

„Tudtuk, hogy hideg lesz, de erre a hidegre azért nem voltunk felkészülve. Most próbálunk alkalmazkodni, és megtalálni az optimális ruházatot. Láttuk, hogy a koreaiak földig érő kabátokban rohangáltak, és elsőre jót vigyorogtunk, mondván, ez meg ugyan mi? Most tartunk ott, hogy mi is ilyet veszünk, mert mégiscsak ők vannak otthon, és tudják, miért viselik” – mondta Schild.

„Igazság szerint mi már voltunk itt, és akkor kaptunk ebből ízelítőt – több réteg kell, ennyit tudunk csinálni. Végtére is téli sportról van szó. Az előrejelzés szerint kicsit melegszik az idő, és amíg nincs a hőmérséklet –20 fok alatt, addig rendben lesz. Ha leesik ilyen mélyre, akkor már fennáll a tüdőkárosodás veszélye”magyarázta Alex Harvey sífutó a kanadai küldöttségből.

A norvég sífutók elővigyázatosságból edzéseik egy részét inkább fedett helyre vitték. Az osztrák alpesi síelők folyamatosan cserélik a léceiket, mert Marcel Hirscher elmondása szerint az éles hókristályok valósággal „elnyírják” azokat. Voltak edzők, akik egy edzés után „kukaérettnek” minősítették a léceket, mondván, eléggé megviselte azokat a pálya...

„Mínusz húsz fok alatt a hókristályok borotvaélesek lesznek, és a sílécek alja kvázi megég. Olyan a hatás, mintha tüzet gyújtanánk a lécek alatt” – mondta Hirscher.

Az amerikaiak fűthető parkája (Fotó: AFP)
Az amerikaiak fűthető parkája (Fotó: AFP)

FŰTÖTT ZOKNI, FŰTÖTT KABÁT

A megnyitót elég sok sportoló kihagyja – van, aki a közeli időpontú versenye, van, aki a hideg miatt mond le a ceremóniáról. Az ausztrál küldöttség eredetileg kiszemelt zászlóvivője, Lydia Lassila többek között az extrém hidegre (illetve arra, hogy a hideg nem tenne jót a hát- és térdfájdalmainak) hivatkozva utasította vissza a felkérést.

„Problémák vannak a hátammal és a térdemmel, egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, hogy órákig ácsorogjak a hidegben” – indokolt.

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók éppenséggel edzésidőpontot kaptak a megnyitó idejére, így aztán az éremre törő küldöttség a pályán köröz, nem pedig a felvonuláson. Bánhidi Ákos csapatmenedzser a MOB hivatalos honlapjának elmondta, egyébként is igyekeznek óvni a versenyzőket, mivel „a mínusz 10 fokos, szeles időben könnyű megfázni”.

A csapatok mindent bevetnek az alapvetőnek számító technikai ruházat mellett a hideg elleni küzdelemben. Az olimpia legdrágább zoknijai egészen biztosan az osztrák csapat tagjain lesznek – az Osztrák Olimpiai Bizottság ugyanis olyan zoknikat biztosít, amelyek egy mobiltelefonos applikáció segítségével fűthetőek. Egy pár zokni ára 200 euró körül van.

Az ausztrál küldöttség három éven keresztül egyeztette téli olimpiai ruházatának részleteit a gyártóval, az amerikaiak a Ralph Laurentől különleges, fűthető dzsekiket kapnak a megnyitóra. Minden azért náluk sem tökéletes, a sportolók ugyanis arra panaszkodtak, hogy túl szűk a felvonulóruha farmere, így nem lehet normálisan aláöltözni.

Ötkarikás fagy (Fotó: AFP)
Ötkarikás fagy (Fotó: AFP)

A MELEGNÉL AZÉRT JOBB

A hidegnek mondjuk megvannak az előnyei is: például most valószínűleg nem borul a menetrend, nem úgy, mint azokon a téli játékokon, amelyeken nem győztek olvadozni a lejtők. Extrém hidegben a szervezőknek megvan a joguk arra, hogy töröljenek vagy átütemezzenek versenyeket, illetve sílövészetben a szabálykönyvben is szerepel, hogy ha a pálya bármelyik részén a földfelszíntől másfél méterre mínusz húsz fokot vagy hidegebbet mérnek, akkor nem szabad elindítani a viadalt. Mínusz tizenöt fok alatt a szervezők a szél okozta hőérzetcsökkenést figyelembe véve mérlegelik, hogy elindítható-e a mezőny.

Azért (remélhetőleg) erre nem kerül sor Pjongcsangban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik